ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Στροφή Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:KAΘHMEPINA
Δεν έχει περάσει εντελώς απαρατήρητη, αλλά και δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτή η ευρωπαϊκή στροφή που επιχειρεί τελευταία ο Αλ. Τσίπρας. Δεν είναι θεαματική, ούτε απότομη, σαν εκείνες που κάνουν τα λάστιχα να στριγγλίζουν. Είναι μία ανοιχτή στροφή, στην οποία μπήκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις ευρωεκλογές, με αφετηρία τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν, του σημαντικότερου ίσως θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης. Προφανής στόχος του όχι να κερδίσει, καθώς δεν υπήρχε καμία τέτοια πιθανότητα, αλλά για να δείξει ότι δεν αμφισβητεί τη θέση και την κατεύθυνση της Ελλάδας.

Επειδή τα μηνύματα δεν τα πιάνουν όλοι, ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να κάνει το δικό του σαφέστερο, δηλώνοντας ρητά σε προεκλογική συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ότι δημοψήφισμα πρέπει να γίνει για «τη δανειακή σύμβαση», όχι για το ευρώ, συμπληρώνοντας μάλιστα για να καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης: «Δεν υπάρχει θέμα νομίσματος. Οποιος το πριονίσει και το κόψει θα πέσουμε όλοι από το κλαδί». Αλλο τώρα τι θα γίνει αν ο λαός πει εκ των υστέρων «όχι» στη δανειακή σύμβαση... Αυτό, φρονίμως ποιών, το άφησε να αιωρείται είτε γιατί δεν ξέρει ο ίδιος την απάντηση, είτε γιατί δεν πρόκειται να γίνει ποτέ τέτοιο δημοψήφισμα, ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία!

Το δεύτερο και σημαντικότερο που είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη ήταν το ακόλουθο απόσπασμα: «Διότι ισχυρίζομαι και το λέω με όλη τη δύναμη της φωνής μου ότι η χώρα πράγματι, είναι μία χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται». Πρόσθεσε για την τιμή των όπλων, «…όμως δεν μπορεί να είναι μία χώρα ασήμαντη της Δύσης, που θ’ ακολουθεί άκριτα τις επιλογές των ισχυρών τής Δύσης». Η ουσία βέβαια είναι ότι έδωσε διαβεβαιώσεις για παραμονή στο ευρώ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, δηλαδή στη Δύση, πιστός στο δόγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ακολούθησε η συνέντευξη στο Bloomberg, ενδεχομένως για να φτάσουν τα μαντάτα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Διαβεβαίωσε πάλι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «μία φιλοευρωπαϊκή δύναμη που θέλει να αλλάξει την Ευρώπη, όχι να τη διαλύσει», διευκρινίζοντας ότι στόχος του είναι να μεταβάλει (την οικονομική;) πολιτική της Ενωση, κάτι το θεμιτό. Για να μη ξεφύγει εντελώς από την «ηρωική» ρητορική τόνισε στη συνέχεια ότι δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε συμφωνία κάνει ο Σαμαράς με τους δανειστές αν δεν περιλαμβάνει διαγραφή τμήματος του χρέους. Αλλά για να μην παρεξηγηθεί, αμέσως μετά δεσμεύτηκε να μη διαταράξει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη...

Η στροφή του Αλ. Τσίπρα κοντεύει να ολοκληρωθεί πια, μετά και την ανοιχτή υποστήριξη που πρόσφερε στον φανατικότερο πιθανώς υποστηρικτή της πολιτικής ολοκλήρωσης της Ενωμένης Ευρώπης και υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον Ζ.-Κ. Γιουνκέρ. Το επιχείρημα ότι δικαιούται ο τελευταίος να πάρει τη διερευνητική εντολή αφού η ευρωομάδα του αναδείχθηκε η μεγαλύτερη δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου, δεν είναι αβάσιμο. Ολο το Ευρωκοινοβούλιο υποστήριξε το ίδιο, αλλά είναι σίγουρο ότι έδωσε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να εκδηλώσει, έμμεσα, αλλά σαφώς, τον όψιμο ευρωπαϊσμό του.

Η συνέχεια, μέσα και έξω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc