«Στα μαχαίρια» η Λεπέν και ο πατέρας της

«Στα μαχαίρια» η Λεπέν και ο πατέρας της

Η Μαρίν Λεπέν αποστασιοποιήθηκε από τις πρόσφατες αντισημιτικές δηλώσεις του πατέρα της και ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί, χαρακτηρίζοντάς τες πολιτικό λάθος.
Front National Frankreich Kommunalwahlen
Για πρώτη φορά, πατέρας και κόρη ήλθαν σε ευθεία σκληρή αντιπαράθεση. Οι αντισημιτικές δηλώσεις του Ζαν Μαρί Λεπέν ο οποίος μίλησε για φούρνους αναφερόμενος σε έναν Εβραίο τραγουδιστή, προκάλεσαν αυτή τη φορά την άμεση αντίδραση της κόρης του Μαρίν. Δημοσίως χαρακτήρισε τη δήλωση του πατέρα της «πολιτικό λάθος».

Από τις δηλώσεις του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, όπως ο Λουί Αλλιό, αντιπρόεδρος του Front Nationale και σύντροφος της Μαρίν.

«Σ’ αυτόν δεν έχω να απαντήσω τίποτα», είπε φανερά εκνευρισμένος ο Λεπέν, στη δε κόρη του έστειλε μήνυμα μέσω πρωινής δήλωσης στο ραδιόφωνο: «Πολιτικό λάθος», όπως είπε, «κάνουν όσοι ευθυγραμμίζονται με την επικρατούσα άποψη, όσοι θέλουν να μοιάσουν με τα άλλα κόμματα. Εάν αυτή είναι η θέληση ορισμένων στελεχών του Εθνικού Μετώπου, τότε το πέτυχαν. Αυτοί κάνουν πολιτικό λάθος, όχι εγώ», δήλωσε ο Λεπέν προσθέτοντας ότι δεν θέλει να μιλήσει στη Μαρίν.

Φαινομενική αρμονία
Ο Ζαν Μαρί Λεπέν είναι ο ιδρυτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία
Ο Ζαν Μαρί Λεπέν είναι ο ιδρυτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία
Από καιρό και παρά τη φαινομενική αρμονία στις σχέσεις πατέρα και κόρης, υπόβοσκε η αντιπαλότητα ανάμεσά τους η οποία βγήκε προς τα έξω μετά την εντυπωσιακή επιτυχία της Μαρίν στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Το τελευταίο διάστημα ο Ζαν Μαρίν Λεπέν υπέστη σκληρή κριτική από τα ΜΜΕ που του καταλόγισαν ότι ο ίδιος δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια που κρατούσε τα ηνία του κόμματος ό,τι η κόρη του πέτυχε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η Μαρίν εκτίναξε το κόμμα στην πρώτη θέση, δίνοντάς του μια ευπαρουσίαστη όψη, μακριά από ρατσιστικές ακρότητες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ένωση της Εβραϊκής Νεολαίας αλλά και η οργάνωση «ΣΟΣ Ρατσισμός» απαιτούν συγνώμη από το κόμμα ή τον αποκλεισμό του Λεπέν, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε μηνύσεις.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης  DW DE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc