Λιγότερες οι ζημιογόνες το α΄ τρίμηνο ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Λιγότερες οι ζημιογόνες το α΄ τρίμηνο

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο πυθμένας των ζημιών (1,293 δισ. ευρώ) αποκαλύφθηκε στο τέλος του 2013 για τις εισηγμένες εταιρείες. Στο φετινό α΄ τρίμηνο του 2014 τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι ορατά, ωστόσο θα χρειασθεί υπομονή για να περάσει από ζημίες σε κέρδη η πλειονότητα των εισηγμένων. Ετσι για 11ο συνεχόμενο τρίμηνο οι ζημιογόνες (125) ήταν περισσότερες από τις κερδοφόρες (78), ωστόσο μειώθηκε η αναλογία από 2 προς 1 σε 1,6 προς 1. Οπως εξηγεί ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta Xρηματιστηριακής, «μετά πολλά τρίμηνα αναδιαρθρώσεων, οι απώλειες βρίσκονται υπό έλεγχο. Από την άλλη πλευρά το σημείο χωρίς επιστροφή για πολλές εισηγμένες έχει παρέλθει, ειδικά σε όσες οι ζημίες παραμένουν επαναλαμβανόμενες και σταθερές ξεκινώντας από το λειτουργικό επίπεδο, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι παίζονται οι καθυστερήσεις για όσες δεν καταφέρουν έστω και τώρα που η οικονομία ετοιμάζεται να ισορροπήσει να βρουν λύσεις (ρευστότητα, στρατηγικές συνεργασίες, περιορισμό χρέους κ.λπ.) για να βελτιώσουν την εικόνα τους».

Το τελικό αποτέλεσμα για τις 203 εισηγμένες –32 δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στο τριμηνιαίο ραντεβού τους με τους μετόχους τους– εμφάνισαν συνολικές ζημίες μετά από φόρους ύψους 355,169 εκατ. ευρώ. Θετική η εικόνα στη λειτουργική κερδοφορία που αυξήθηκε κατά 17,2% και έφθασε το 1,522 δισ. ευρώ, ενώ οριακή άνοδος 1,5% κατεγράφη για τον κύκλο εργασιών που διαμορφώθηκε στα 16,533 δισ. ευρώ. Από τις τηλεδιασκέψεις των εταιρειών προέκυψε η εξής εικόνα: Το δυνατό φινάλε του περυσινού Δεκεμβρίου στην εγχώρια αγορά δεν είχε ανάλογη συνέχεια στο ξεκίνημα της χρονιάς. Ωστόσο προς το τέλος Φεβρουαρίου η αγορά ανέκαμψε, μαζεύοντας τις απώλειες και περιορίζοντας τη μείωση στις πωλήσεις σε μικρό μονοψήφιο νούμερο.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, τα μεγέθη του α΄ τριμήνου έδειξαν καλύτερη εικόνα στα προ προβλέψεων κέρδη, με τις βελτιώσεις να προέρχονται από το κόστος χρηματοδότησης και αφού σε επίπεδο καθαρού επιτοκιακού εσόδου παρατηρείται αύξηση κατά 22,7%. Η επίδοση αυτή δεν πέρασε ακόμα στην τελική γραμμή, αφού οι προβλέψεις σε μέσα επίπεδα αυξήθηκαν μεν, ο ρυθμός ωστόσο παρουσιάζει σημάδια κόπωσης αφήνοντας κάποια ενθαρρυντικά σημάδια για τη συνέχεια. Και οι τράπεζες ωστόσο αρχίζουν να προσεγγίζουν το σημείο μηδέν βοηθούμενες και από βελτιώσεις στο λειτουργικό κόστος μετά τις πρόσφατες εθελούσιες εξόδους.

Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιρειών, πάρα τη μικρή βελτίωση που παρουσίασε στα τρία προηγούμενα τρίμηνα, παρέμεινε προβληματική χωρίς όμως να σημειώσει δυσμενέστερο ιστορικό ποσοστό. Η αγορά φαίνεται να έχει φτάσει σε ένα πυθμένα ζημιών που ναι μεν δεν μπορεί να διασπαστεί με βάση τα διαμορφωμένα δεδομένα της ζήτησης, από την άλλη πλευρά όμως δεν έχει και τα απαραίτητα καύσιμα ώστε να βελτιωθεί με γρηγορότερο ρυθμό. Οι συνήθεις ύποπτοι του 39% των κερδοφόρων εταιρειών διατήρησαν το συν στην τελική γραμμή, ενώ το 61% έμεινε στο «κόκκινο». Θα πρέπει πάντως να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο για να εξαχθούν κάποια πιο ασφαλή συμπεράσματα, αφού λόγοι εποχικότητας κρατούν ένα σημαντικό μέρος του πλήθους των εταιρειών σε ζημιογόνο αποτέλεσμα που πιθανόν να αντιστραφεί στα επόμενα δύο τρίμηνα.

Στο λειτουργικό περιθώριο υπάρχουν περισσότερες θετικές ενδείξεις για τη συνέχεια, αφού το 9,4% είναι 120 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, αν και έχουν παίξει ρόλο κάποιες έκτακτες αρνητικές διαφορές που είχαν καταγραφεί κατά την περυσινή χρήση. Μόνο από την Jumbo και τα διυλιστήρια που έχουν διαφορετική βάση σύγκρισης λόγω έντονων αποκλίσεων από έκτακτες εγγραφές, η βελτίωση είναι της τάξης των 180 μονάδων βάσης στο σύνολο. Το καθαρό περιθώριο κέρδους, τέλος, έκλεισε στο σημείο ισορροπίας, μια πολύ θετική εξέλιξη δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετώπισε το 70% των εταιρειών. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «θα ήταν πολύ πρόωρο να εξαχθούν κατηγορηματικά συμπεράσματα από ένα αδύναμο πρώτο τρίμηνο ειδικά για το πώς θα εξελιχθεί το 2014, αφού στο δεύτερο τρίμηνο καταγράφονται πολλά γεγονότα που είναι ικανά να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης από τις τουριστικές αφίξεις».
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»