«ΞΕΦΟΡΤΩΘΗΚΑ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ»

«ΞΕΦΟΡΤΩΘΗΚΑ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ»

Στουρνάρας: Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή

«Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, οπότε ξεφορτώθηκα τις τρύπες από τις σφαίρες» δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην καναδική εφημερίδα Globe and Mail, από το γραφείο του στο Υπουργείο, όπου φαίνονται στον τοίχο οι τρύπες από τις σφαίρες που είχαν πέσει κατά τη διαρκεια διαδηλώσεων κατά της λιτότητας το 2010.

Στουρνάρας: Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή
Είναι «ο πιο μισητός άνθρωπος στην Ελλάδα», κατά δική του δήλωση, αφού επί υπουργίας του πάρθηκαν σκληρά μέτρα τα τελευταία τρία χρόνια, και τώρα, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, είναι ο πιο χαρούμενος άνθρωπος», μια που όπως επισημαίνεται και στον τίτλο του ρεπορτάζ η χώρα μας βγαίνει από την ύφεση και που όπως σχολιάζει η δημοσιογράφος έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επέτρεψε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.
Τα έξι σκληρά χρόνια λιτότητας ανήκουν στο παρελθόν και στο βάθος του τούνελ υπάρχει πλέον φως, επιβεβαιώνει ο κ. Στουρνάρας και αναφέρει ότι οι προσπάθειες πλέον της χώρας ετσιάζονται στην απομείωση του χρέους.
Σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα, όμως, «η Ελλάδα απέχει πολύ από την σωτηρία. Η ανακάμψη είναι αδύναμη και η φτώχεια είναι ενδημική». Η Ελλάδα αναφέρει ο κ. Στουρνάρας χρειάζεται περισσότερες από μια μεταρρυθμίσεις: πρέπει να κοπεί ένα «μεγάλο κομμάτι σάρκας» από το χρέος-μαμούθ που είναι ίσο με το 170% του ΑΕΠ, στα υψηλότερα, δηλαδή, ευρωπαϊκά επίπεδα.
«Το χρέος είναι υψηλό, και θέλουμε να το μειώσουμε για να κάνουμε τις ετήσιες πληρωμές χρεολυσίων και τόκων. Έτσι ώστε τους πόρους να μπορούσε να τους χρησιμοποιήσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Έχουμε μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για να μειώσουμε την ανεργία. Πρέπει να εκτρέψουμε πόρους από την εξυπηρέτηση του χρέους στην ανάπτυξη» τονίζει.
Εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει το ηθικό δικαίωμα να διαπραγματευτεί σκληρά για άλλη μια μείωση του χρέους. «Αυτό που θέλουμε είναι μια αναγνώριση των θυσιών του λαού, σοβαρές θυσίες με όρους απώλειας εισοδήματος και απώλειας εργασίας», λέει και προσθέτει ότι «θα θέλαμε να έχουμε μια συμβολή με έναν τρόπο που δεν βλάπτει τους εταίρους μας, εκείνων δηλαδή που κρατούν το χρέος μας «αν είναι απρόθυμοι να αναλάβουν ένα κούρεμα, τότε οι επιλογές για τη μείωση του χρέους θα μειωθούν σημαντικά».
Τέλος, σχετικά με τα σενάρια για ανασχηματισμό και την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας απαντά: «Κανείς δεν ξέρει. Είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού. Αυτό είναι απλά φήμες».ethnos

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»