Χαμηλώνει τις προσδοκίες η τρόικα

Χαμηλώνει τις προσδοκίες η τρόικα

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη χθεσινή σύσκεψη.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Προπαρασκευαστική» χαρακτήρισε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, τη συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης, ενδεικτικό του ότι η τρόικα έχει χαμηλές προσδοκίες για το αποτέλεσμα των συναντήσεων. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η συνάντηση αποτελεί ένα θετικό βήμα στις διαπραγματεύσεις, καθώς οι δύο πλευρές θα βρεθούν σε ουδέτερο έδαφος. Κάτι που μέχρι τώρα οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν δέχονταν να κάνουν, αφού θεωρούσαν ότι το χάσμα που τους χώριζε με την Αθήνα ήταν αγεφύρωτο.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι σκοπός της συνάντησης στο Παρίσι είναι «να εξεταστεί η πρόοδος και να καλλιεργηθεί το έδαφος για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς μια τουλάχιστον μικρής διάρκειας παραμονή στην ελληνική πρωτεύουσα.

Πηγές της τρόικας έλεγαν χθες στην «Κ» ότι η συνάντηση στο Παρίσι θα ξεκαθαρίσει την εικόνα για το πού πηγαίνουν οι διαπραγματεύσεις και κατά πόσο μπορούν να συνεχιστούν με στόχο να κλείσουν πριν από το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

«Οι συναντήσεις στο Παρίσι θα είναι μια πρόσωπο με πρόσωπο προσπάθεια να μειωθεί η απόσταση των δύο πλευρών», ανέφεραν χαρακτηριστικά παράγοντες της τρόικας.

Ομως η ημερομηνία που είναι ξεκάθαρο ότι θα κρίνει την «επόμενη μέρα» της οικονομίας της Ελλάδας είναι η επόμενη ημέρα από τη συνάντηση στο Παρίσι (Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου). Τότε συνεδριάζει το Euroworking Group που θα διαμορφώσει την ατζέντα του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και ανάλογα με το πόσο κοντά έχουν έρθει Αθήνα και τρόικα στο Παρίσι αυτό θα κρίνει και τις αποφάσεις του.

Πηγή της τρόικας όμως τόνιζε στην «Κ» ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά ανοιχτά σημεία, ακόμα και μετά τη λεπτομερή ανάλυση που τους απέστειλε ο κ. Γκ. Χαρδούβελης την Κυριακή για το δημοσιονομικό κενό. Σημείωνε, δε, πως «αν δεν έχει βρεθεί συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, τότε ετοιμαζόμαστε για τεχνική προέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης».

Στο Παρίσι από την πλευρά των εκπροσώπων της τρόικας θα είναι οι επικεφαλής, με τους νούμερο δύο τους. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής την ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ, ενώ από το ΔΝΤ ο επικεφαλής για τη χώρα μας Ρίσι Γκογιάλ.

Ωστόσο ο χρόνος είναι ακόμα πιο πιεστικός καθώς -σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο- ένας από τους λόγους που οι εκπρόσωποι της τρόικας και συγκεκριμένα του ΔΝΤ δεν ήθελαν να έλθουν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα είναι εξαιτίας της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών που γιορτάζεται στις ΗΠΑ την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου και ίσως αυτό έπαιξε ρόλο και στο να οργανωθεί η συνάντηση «εξπρές» στο Παρίσι.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»