Τορπιλίζει Βενιζέλο και κυβέρνηση

ΤΑ ΝΟΕΜΒΡΙΑΝΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Τορπιλίζει Βενιζέλο και κυβέρνηση

Τρία χρόνια μετά το «χαρτί» του δημοψηφίσματος που προκάλεσε το Βατερλό της ελληνικής πλευράς στις Κάνες, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέρχεται για να τραβήξει το επόμενο, τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει την καθοριστική μάχη για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο.

Η ψύχραιμη καθ’ όλα απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου δείχνει ότι «σήκωσε το γάντι» και το άφησε στην πλευρά Παπανδρέου να το χειριστεί, διαμηνύοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε κανείς να διαταράξει το πλα
Η ψύχραιμη καθ’ όλα απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου δείχνει ότι «σήκωσε το γάντι» και το άφησε στην πλευρά Παπανδρέου να το χειριστεί, διαμηνύοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε κανείς να διαταράξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται πρωτίστως η χώρα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη».
Τα «Νοεμβριανά», μια φράση την οποία χρησιμοποιεί έμπειρο στέλεχος για να εντάξει και να χαρακτηρίσει με νόημα τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, προκαλούν εκ νέου αναταράξεις στη Δημοκρατική Παράταξη και διαμορφώνουν τους όρους ενδεχομένως για ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, που δεν αφήνουν ανέγγιχτη την πορεία της δικομματικής κυβέρνησης.
Μπορεί ο κ. Παπανδρέου να είχε ενημερώσει ένα 24ωρο πριν τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τις διαφωνίες και τις ενστάσεις του, ωστόσο το «γράμμα» που απέστειλε αργά το βράδυ της Παρασκευής στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ζητώντας Εκτακτο Συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας αιφνιδίασε εν πολλοίς ακόμη και δικούς του συνομιλητές. Και αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικός εταίρος δίνει μία από τις κρισιμότερες μάχες της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, γνωρίζοντας ότι κάθε επόμενο λεπτό είναι διαφορετικό από το προηγούμενο έως ότου κλείσει η συμφωνία με όρους που επιδιώκει η κυβέρνηση.
Σε αυτήν τη φάση, λοιπόν, ουδείς στο ΠΑΣΟΚ ανέμενε μια βόμβα στα θεμέλιά του, ικανή να προκαλέσει «χιονοστιβάδα» εξελίξεων μέσω απρόβλεπτων αναταράξεων στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Η απάντηση
Η ψύχραιμη καθ' όλα απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου δείχνει ότι «σήκωσε το γάντι» και το άφησε στην πλευρά Παπανδρέου να το χειριστεί, διαμηνύοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε κανείς να διαταράξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται πρωτίστως η χώρα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη».
Κάνοντας λόγο για «κινήσεις μίζερης εσωστρέφειας με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται να προκαλεί αβεβαιότητα και αστάθεια», ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διά του Γραφείου Τύπου (και όχι τυχαία) απάντησε σε όλα όσα επιχείρησε να αναδείξει με την επιστολή του ο κ. Παπανδρέου εμφανίζοντας τάσεις... φυγής από την απόφαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ για Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον Γενάρη. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που βρισκόταν σε περιοδεία στο Κιλκίς όταν ενημερώθηκε για την επιστολή Παπανδρέου, δέχθηκε εισηγήσεις ακόμη και για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού. Ο ίδιος, ωστόσο, εξήγησε στους συνομιλητές του ότι «η παράταξη δεν φταίει και δεν μπορεί να δεχθεί επιπλέον κινήσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, αλλά αγώνες και μόνο αγώνες για την υπέρβαση της κρίσης».
Είναι βέβαια κοινό μυστικό ότι στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «δεν πρόκειται να θελήσει να παραμείνει στα ψηφοδέλτια και να δώσει ίσως την κρισιμότερη μάχη μαζί με την παράταξή του και ότι ενδεχομένως θα δοκιμάσει να κάνει δικό του κόμμα το προσεχές διάστημα».
Βασικό μέλημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εφεξής είναι να απευθυνθεί πρωτίστως στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, καλώντας την να πάρει θέση συστράτευσης για τον κοινό αγώνα ? οι πληροφορίες προσθέτουν ότι και άλλοι βουλευτές που έχουν στο πρόσφατο παρελθόν ταχθεί αμέσως ή εμμέσως υπέρ της διεξαγωγής Συνεδρίου στο ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ. Μωραΐτης, Σηφουνάκης, Σαχινίδης αλλά και στελέχη όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης και η Κίνηση των «75», θα ερωτηθούν πώς απαντούν στο δίλημμα και ποιον δρόμο επιλέγουν.
Το σίγουρο είναι ότι εξαρχής ο κ. Βενιζέλος απέρριψε το ενδεχόμενο επιστροφής στην εσωκομματική περιδίνηση μη αποδεχόμενος το αίτημα Παπανδρέου για Εκτακτο Συνέδριο, έστω και αργότερα.
Οχι τόσο γιατί μπήκε στη λογική των υπολογισμών των δυνάμεων, όσο γιατί κατέληξε μέσα σε... ένα δευτερόλεπτο ότι «η συγκυρία δεν σηκώνει μικροκομματικές κινήσεις και σκοπιμότητες».
Υπόγειος πόλεμος
Και πού το πάει τελικώς ο Παπανδρέου ο οποίος εκλήθη, πήγε στο ραντεβού με πρωτοβουλία του Ευ. Βενιζέλου, αλλά δύο ώρες μετά εξέδωσε ανακοίνωση, έμπλεα διαφωνιών και ενστάσεων;
Εγκυρότατες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι βουλευτές και κυρίως στελέχη που κινούνται κοντά στον Γ. Παπανδρέου είναι έτοιμοι για τη μεγάλη σύγκρουση, αλλά δεν έχουν ακόμη λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις.
Εδώ και μήνες βέβαια με αθόρυβο τρόπο παπανδρεϊκά στελέχη περιοδεύουν σε διάφορους νομούς της Ελλάδας, συναντούν μέλη των Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ και τα παροτρύνουν να «αλλάξουν σελίδα», μη συμμετέχοντας αρχικά στην προσυνεδριακή διαδικασία της Δημοκρατικής Παράταξης. Πρόκειται για το πρώτο βήμα.
Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του για τη στρατηγική του στόχευση. Ομως, όπως έγραψε πριν από έναν μήνα το «Εθνος της Κυριακής», δήλωνε σε έμπιστους συνομιλητές του ότι παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, ειδικά εναντίον του εγχειρήματος της Ελιάς, και προανήγγειλε τη μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης. Αυτά και άλλα λέγεται ότι επανέλαβε στη σχεδόν δίωρη συζήτηση με τον Ευ. Βενιζέλο, αν και «καυτές» λεπτομέρειες παραμένουν εν πολλοίς κρυφές με απόφαση και των δύο.
Οτι θα ξεσπάσει πόλεμος θεωρείται για τους περισσότερους δεδομένο ? μάλιστα έμπειρα στελέχη θυμίζουν ότι στους «εμφύλιους» γίνονται αγριότητες.
Το ζητούμενο αφορά τη στάση του Γ. Παπανδρέου σχετικά με τη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και την ψηφοφορία κατά την προεδρική εκλογική διαδικασία. Συνεργάτες του επιμένουν ότι εγγυάται τη σταθερότητα και γυρίζουν την κουβέντα στα της παράταξης. Εκεί το πλάνο του είναι πιο καθαρό. «Ολα από την αρχή» είναι το σύνθημά του, που θυμίζει τη φράση της πρώην υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου «συγκρότηση παράταξης από μηδενική βάση». Τι εννοεί ο κ. Παπανδρέου; Αφενός ότι έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη στο εγχείρημα που στηρίζει ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και παραπέμπει στις εντατικές προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της παράταξης με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων.
Ο κ. Παπανδρέου ζητά Εκτακτο Συνέδριο όπου θα συζητηθούν όλα, το όνομα, το σύμβολο, η αλλαγή και εκλογή προσώπων κ.ά.
Και το βασικότερο, προτείνει ακόμη την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση, δηλαδή μια διαδικασία που καθιέρωσε ο ίδιος το 2004 ? αφήνοντας έτσι να αναπτυχθούν διάφορα σενάρια για απόπειρα επιστροφής του στην ηγεσία.
Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Στελέχη που συνομιλούν μαζί του λένε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σταθεί στα πόδια του παρά τα απανωτά «χαστούκια», ενώ προαναγγέλλουν εκδήλωση την προσεχή Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όπου άνθρωποι του κλίματος Παπανδρέου θα καλέσουν σε αυτοοργάνωση όλους όσοι τάσσονται υπέρ του πλαισίου που θέτει ο πρώην πρωθυπουργός.
Οι «βενιζελικοί» επανέρχονται υπαινισσόμενοι την απομάκρυνση των παπανδρεϊκών από το... παραβάν της κάλπης των ευρωεκλογών, όμως εκτιμάται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιμείνει με ενωτικές πρωτοβουλίες του χώρου, καλώντας έστω και στο παρά πέντε του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης τον Γ. Παπανδρέου και την «τάση» του. Εκτός και αν οι εξελίξεις τρέξουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ακυρώσουν τα plan A ή Β της μίας ή της άλλης πλευράς...
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»