Oροι Aγκυρας για απόσυρση του «Μπαρμπαρός»

Oροι Aγκυρας για απόσυρση του «Μπαρμπαρός»

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Κύπρος
Αδιάλλακτη εμφανίζεται η τουρκική κυβέρνηση στο θέμα των κυπριακών υδρογονανθράκων, δέκα μέρες πριν από την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα. Μιλώντας σε συνεδρίαση της Κ.Ο. του AKP, o Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει να πάρουν οι Ελληνοκύπριοι το μονοπώλιο του φυσικού αερίου» και πρόσθεσε ότι «η Ανατ. Μεσόγειος είναι ταυτόχρονα και δική μας θάλασσα και κανείς δεν μπορεί να μας αποκλείσει από τη Μεσόγειο». Αργότερα, σε ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι το ψευδοκράτος «έχει δικαίωμα στο πετρέλαιο της Κύπρου, όπως και οι Ελληνοκύπριοι» και πρόσθεσε: «Οταν αυτοί κάνουν έρευνες φυσικού αερίου και γεωτρήσεις, εμείς στέλνουμε το “Μπαρμπαρός”. Εάν εκείνοι σταματήσουν την ενέργεια αυτή, θα σταματήσουμε κι εμείς». Πρότεινε, επίσης, «εφόσον μέχρι τη λύση δεν αποδειχθεί εφικτή η διακρατική συνεννόηση, να δημιουργηθεί μια (κοινή) ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τις εργασίες στην ΑΟΖ».

Η Λευκωσία απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα πριν από τη λύση του Κυπριακού. Τη θέση αυτή επιβεβαίωσε ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο και την ανέπτυξε χθες το απόγευμα ο κ. Αναστασιάδης στη συνάντηση που είχε με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Αϊντε, απορρίπτοντας τη φόρμουλα που εκείνος προτείνει για εκτόνωση της κρίσης.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Αναστασιάδης μεταβαίνει το Σάββατο στη Ν. Υόρκη, όπου στις 4 Δεκεμβρίου θα υποβληθεί σε διορθωτική χειρουργική επέμβαση της μιτροειδούς βαλβίδας. Ως εκ τούτου, δεν θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου και αναμένεται να τον αντικαταστήσει εκ νέου ο Αντ. Σαμαράς.

Τέλος, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκαταρκτικές συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία Westinghouse για την κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού εργοστασίου. Στην κοινοπραξία θα συμμετάσχει και μια ρωσική εταιρεία. Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν έξι μήνες. Η τοποθεσία δεν έχει επιλεγεί ακόμα.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»