Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αποχώρησαν πριν από λίγο από τη βίλα Σεντ στο Παρίσι όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ρίσι Κογιάλ, ένδειξη ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις.
Κατά την αποχώρησή τους οι δύο άνδρες δεν προέβησαν σε δηλώσεις ενώ οι εκπρόσωποι της Κομισιόν κ. κ. Ντέκλαν Κοστέλο και Γκαμπριέλε Τζιούντιτσε βρίσκονται ακόμη στο εσωτερικό του κτιρίου.
Ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και της τρόικας στα γραφεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις πέντε το πρωί της Τετάρτης. Οι συζητήσεις ήταν μαραθώνιες και κράτησαν περίπου 14 ώρες, ενώ στο επίκεντρο αυτών βρέθηκε το δημοσιονομικό κενό του 2015 που σύμφωνα με την τρόικα εκτιμάται στα 2,5 – 3 δισ.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι από τις δύο και μισή το μεσημέρι οπότε και άρχισε η συνάντηση στη βίλα Σεντ της γαλλικής πρωτεύουσας, μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου ο προϋπολογισμός εξετάστηκε σχεδόν εξαντλητικά, «γραμμή προς γραμμή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, για πολλά σημεία που αμφισβητούνται από την τρόικα, με το ΔΝΤ να τηρεί και πάλι κατά πληροφορίες πιο «σκληρή» στάση από τους Ευρωπαίους. Πάντως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες επικοινωνίες των δύο πλευρών, η τρόικα εμφανιζόταν να αποδέχεται ορισμένες από τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, χωρίς όμως να διαφαίνεται γεφύρωση του χάσματος για το δημοσιονομικό κενό, τουλάχιστον άμεσα.
Η συζήτηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, για ομαδικές απολύσεις, ασφαλιστικό και εργασιακά άρχισε περίπου στις έντεκα και μισή το βράδυ της Τρίτης τοπική ώρα για να ακολουθήσει περίπου μετά από μία ώρα η συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα φαίνεται πως σημειώθηκε κάποια πρόοδος στα θέματα των δύο συγκεκριμένων υπουργείων, ενώ τα σχετικά θέματα μαζί με αυτά του Δημοσίου θα απασχολήσουν και τις σημερινές συνομιλίες.
Η ελληνική πλευρά σε όλα τα θέματα, υποστήριξε τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη, τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μία επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση. 
Μάλιστα μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε προσέγγιση σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης αλλά και απόσταση σε άλλες.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»