Απειλές απέναντι στην τριμερή για την ενέργεια

ΤΟΥΡΚΙΑ

Απειλές απέναντι στην τριμερή για την ενέργεια

Με απειλές απαντά η Τουρκία στον εντατικό ρυθμό που παίρνει η περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Κύπρο και την Ελλάδα για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της περιοχής και τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας και σταθερότητας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου, της Κύπρου, και της Ελλάδας Σ. Ισμαήλ, Γ. Λακκοτρύπης και Γ. Μανιάτης επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να προχωρήσουν με κάθε τρόπο τη συνεργασία στον τομέα της ενέργει
Οι υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου, της Κύπρου, και της Ελλάδας Σ. Ισμαήλ, Γ. Λακκοτρύπης και Γ. Μανιάτης επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να προχωρήσουν με κάθε τρόπο τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας
Στη Λευκωσία χθες οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, Γ. Λακκοτρύπης, Γ. Μανιάτης και Σ. Ισμαήλ επιβεβαίωσαν με την Κοινή Διακήρυξη τη βούλησή τους να προχωρήσουν με κάθε τρόπο τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων, στις ενεργειακές υποδομές, στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η είδηση όμως ήρθε από τη διμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Αιγύπτου καθώς ο Σερίφ Ισμαήλ δήλωσε ότι η Αίγυπτος μπορεί να εισάγει όσες ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να εξάγει η Κύπρος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για το σχέδιο κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο προς την Αίγυπτο. Το φυσικό αέριο θα μπορεί να επανεξαχθεί από τους σταθμούς LNG στο Ιντκου και στην Νταμιέτα και όπως δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης στους επόμενους δυο μήνες θα υπάρχει πλήρης τεχνοοικονομική μελέτη των επιλογών αυτών.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του απείλησε ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει να πάρουν οι Ελληνοκύπριοι το μονοπώλιο του φυσικού αερίου» και στέλνοντας μήνυμα όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά και στην Ελλάδα, επανέλαβε ότι η «Ανατολική Μεσόγειος ταυτόχρονα είναι και δική μας θάλασσα και κανείς δεν μπορεί να μας αποκλείσει από τη Μεσόγειο».
Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκούν Ολγκούν έθεσε όμως τη νέα κόκκινη γραμμή που οδηγεί σε αδιέξοδο δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση του Κυπριακού εάν οι Ελληνοκύπριοι δεν συμφωνήσουν με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» την από κοινού εξόρυξη του φυσικού αερίου.
Στη ίδια «γραμμή» ήταν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πρότεινε, όσο δεν συζητούν τα «δυο κράτη», να ιδρυθεί ιδιωτική εταιρεία που θα κάνει τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ!
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»