Οι δανειστές ζητούν ένα δημοσιονομικό μέτρο άμεσης απόδοσης

Οι δανειστές ζητούν ένα δημοσιονομικό μέτρο άμεσης απόδοσης

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ηδη ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει αναλάβει την κοστολόγηση και συγκεκριμένα το κατά πόσον οι παρεμβάσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του δημοσιονομικού κενού.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το σχέδιο των «πολλών μικρών» παρεμβάσεων απέτυχε και η τρόικα ζητεί πλέον σκληρά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτά που παρουσιάστηκαν στο Παρίσι δεν επαρκούν, όπως φαίνεται, για τους πιστωτές, καθώς ενέχουν σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας και δεν διασφαλίζουν την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 2,5 δισ. ευρώ που υπολογίζει το ΔΝΤ. Προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις της τρόικας, ενδεχομένως η κυβέρνηση να δεχθεί πολύ συγκεκριμένες αλλαγές στον ΦΠΑ. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται δεκτή η αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου (μειωμένοι συντελεστές κατά 30%), αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης η αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή από το 6,5% στο 8%-10% και ενδεχομένως η μετάταξη ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23%.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η κυβέρνηση πρέπει να θυσιάσει μία από τις κόκκινες δημοσιονομικές γραμμές που έχει θέσει. Ανώτατος παράγοντας σημείωνε χαρακτηριστικά ότι η τρόικα θέλει «ένα μέτρο που να στάζει αίμα». Η αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5% στο 8% ή10% και η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23% είναι ένα τέτοιο μέτρο, αρκεί να υπάρξει συμφωνία για το ύψος του συντελεστή και τι θα αποδώσουν στον προϋπολογισμό του 2015.

Ηδη ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει αναλάβει την κοστολόγηση και συγκεκριμένα το κατά πόσον οι παρεμβάσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του δημοσιονομικού κενού.

Ο πολύ χαμηλός συντελεστής 6,5% εφαρμόζεται σήμερα στα φάρμακα, στα ξενοδοχεία (διαμονή), στα θέατρα, στις εφημερίδες, στα περιοδικά και στα βιβλία.

Ο συντελεστής 13%, εκτός από τα τρόφιμα και την εστίαση, εφαρμόζεται σήμερα, μεταξύ άλλων σε: εισιτήρια, φαρμακευτικά προϊόντα (παραφάρμακα), θεάματα, συνδρομητική τηλεόραση, επισκευές και ανακαινίσεις πολυκατοικιών, αγροτικά εφόδια, εισιτήρια αθλητικών αγώνων, κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες, τιμολόγια ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος. Σε ό,τι αφορά το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ο ίδιος παράγοντας θεωρεί «ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα περνούσε από τη Βουλή». Σημειώνει δε, ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία (Κορσική), στην Πορτογαλία (Αζόρες, Μαδέρα) και στην Ιταλία, ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές σε κάποιες περιοχές.

Πάντως, οι δανειστές, ακόμη και στη τελευταία συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία, πίεζαν ασφυκτικά για επιπλέον αλλαγές στη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ζήτησαν να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσοι ήδη υπάγονται σε προηγούμενες ρυθμίσεις (τελευταία ευκαιρία και πάγια ρύθμιση). Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες αλλαγές στη ρύθμιση που είχε ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή. Η κυβέρνηση αγνόησε τις συστάσεις, παρουσιάζοντας τα εντυπωσιακά στοιχεία που δείχνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των οφειλετών να πληρώσουν τα χρέη τους, σε περισσότερες, όμως, δόσεις.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc