«Πακέτο» μέτρων για γεφύρωση του χάσματος με τρόικα ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

«Πακέτο» μέτρων για γεφύρωση του χάσματος με τρόικα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές με την τρόικα καταβάλει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, με ορόσημο το Euroworking Group (EWG) της ερχόμενης Πέμπτης, 27 Νοεμβρίου. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει το θέμα του δημοσιονομικού κενού, με την τρόικα να το υπολογίζει σε 2-3 δις ευρώ για το 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει διαμορφώσει ένα «πακέτο» μέτρων που γεφυρώνει σε κάποιο βαθμό το χάσμα. Μάλιστα, χθες, η κυβέρνηση απέστειλε στην τρόικα στοιχεία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και αναμένει σήμερα την πρώτη αντίδραση της τρόικας, ενώ ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει και της προσπάθειας να επέλθει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών γρήγορα, είναι ότι το Σαββατοκύριακο ο κ. Χαρδούβελης ήταν σε διαρκή επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, δεν υπάρχουν σκληρά μέτρα στο νέο πακέτο – το οποίο είναι πέραν των παρεμβάσεων που ήδη ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό και αφορούν σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ – αλλά συμπληρώνεται από πολλές μικρές παρεμβάσεις που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό την απόσταση με την τρόικα. Σημείωναν, πάντως, ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και σε μία διαπραγμάτευση δεν «ανοίγεις όλα τα όπλα» αμέσως, αλλά σταδιακά.
Το κρίσιμο σημείο για την εξέλιξη των συζητήσεων είναι η 27η Νοεμβρίου. Τότε συνεδριάζει το Euroworking Group στο οποίο θα τεθούν όλα τα θέματα του ελέγχου, θα εκτιμηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων και θα διαφανεί εάν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα κλείσουν όλα τα θέματα ή θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος. Επίσης, θα καταστεί σαφές στη συνεδρίαση του EWG εάν υπάρχει περίπτωση παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος ή όχι.
Στο πλαίσιο των κρίσιμων συζητήσεων στο EWG και στο Eurogroup εντάσσονται και οι τηλεφωνικές επαφές που είχε ο κ. Χαρδούβελης την Παρασκευή με τον επικεφαλής του EWG, κ. Τ. Βίζερ, και με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Π. Τόμσεν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις είχαν στόχο να αντιληφθεί ο κ. Χαρδούβελης τις ισορροπίες στο Eurogroup και στην τρόικα, ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία της Αθήνας ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων έως το τέλος του έτους.
Πάντως, αρκετά στελέχη που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας εκτιμούν ότι αυτή την εβδομάδα είναι δύσκολο να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και εκτιμούν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ΄ αποστάσεως. Υπενθυμίζουν, δε, πως αυτή την εβδομάδα είναι και η εορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ που αναμένεται να κρατήσει τα στελέχη του ΔΝΤ στη βάση τους.kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»