Προσέγγιση με πολλές επιφυλάξεις

Προσέγγιση με πολλές επιφυλάξεις

Κάποια μικρά βήματα έγιναν, αλλά ο σκεπτικισμός της Άγκυρας για το πως θα κινηθεί στη Συρία και στο Ιράκ παραμένει. Οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία θέμα συζήτησης του Μπάιντεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Με επίσκεψη στο Φανάρι ολοκλήρωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν την τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία. Κεντρική αποστολή του να αποσπάσει την συναίνεση του πρόεδρου Ερντογάν στον αγώνα της Δύσης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ.
Εξήρε την προσωπικότητα του Πατριάρχη
Θερμή συνάντηση Μπάιντεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Θερμή συνάντηση Μπάιντεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Στο Φανάρι είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η οποία κράτησε μιάμιση ώρα. Η κατ΄ιδίαν συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία με ιδιαίτερο βάρος στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αίτημα που είχε εκφράσει ο ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος και στην προηγούμενη επίσκεψή του στο Φανάρι, το 2011. Στη συνέχεια ο αμερικανός αντιπρόεδρος με τη σύζυγό του άναψε κερί στον πατριαρχικό ναό του Αγ. Γεωργίου, όπου ξεναγήθηκε από τον ίδιο τον Πατριάρχη. Επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν, αλλά προσερχόμενος στο Φανάρι ο Τζο Μπάιντεν εξήρε την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το κατά ποσό οι απευθείας συναντήσεις του Αμερικάνου αντιπροέδρου με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας αποκατέστησαν τις σχέσεις των δυο αυτών νατοϊκών συμμάχων, και ως ποιο βαθμό, θα το δούμε στο προσεχές διάστημα. Πάντως ο κ. Μπάιντεν είχε μια πυκνή ατζέντα συναντήσεων στο τριήμερο της επίσκεψής του στην Τουρκία που σημειωτέον όλες έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Κεντρικό θέμα των συζητήσεων τo Ισλαμικό χαλιφάτο και ο τρόπος εξολόθρευσής του από τις δυνάμεις της συμμαχίας των προθύμων, στις οποίες η Τουρκία μόνο με βαριά καρδιά συμμετέχει.
Στενές διμερείς σχέσεις
Πυκνό το πρόγραμμα επισκέψεων. Εδώ ο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου
Πυκνό το πρόγραμμα επισκέψεων. Εδώ ο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου
Όμως η τετράωρη συνάντηση που είχε χθες ο κ. Μπαιντεν με τον πρόεδρο Ερντογάν φαίνεται ότι έφερε τόσα αποτελέσματα, ώστε ο αμερικανός αντιπρόεδρος να δηλώσει στη συνέχεια ότι οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι τόσο στενές όσο ποτέ, και ο Ερντογάν να επιβεβαιώσει ότι η επίσκεψη Μπάιντεν ήταν πολύ ουσιαστική. Βέβαια δεν υπήρξαν ανακοινώσεις για συγκεκριμένες αποφάσεις ως προς σημαντικά αιτήματα των Αμερικανών, όπως η χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντζιρλίκ για βομβαρδισμούς στόχων των τζιχαντιστων στη Συρία και το Ιράκ. Αγνοια υπάρχει για το αν οι Αμερικανοί συμφώνησαν ότι ο κύριος στόχος του πολέμου πρέπει να είναι ο Άσαντ, ούτε έγινε γνωστό αν συμφώνησαν τελικά να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευση πτήσεων στα τουρκοσυριακα σύνορα, όπως θέλει επίμονα η Άγκυρα. Το βασικό, υποστηρίζουν σήμερα τούρκοι σχολιαστές, είναι ότι έγινε έστω και ένα βήμα και ότι από εδώ και στο εξής η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων θα έρθει στο άμεσο μέλλον.
Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»