Γκρίνιαξε αλλά αποδέχθηκε την απόφαση του Γιουνκέρ


Γκρίνιαξε αλλά αποδέχθηκε την απόφαση του Γιουνκέρ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ
«Πήρα την απόφαση να μην επιβάλλω κυρώσεις, διότι αυτό θα ήταν το εύκολο: έχεις τους κανόνες, εφαρμόζεις τους κανόνες, κυρώσεις, πρόστιμα. Πήρα διαφορετική απόφαση» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δικαιολογώντας την απόφαση του να ζητήσει από τις τρεις χώρες να παρουσιάσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα με μεταρρυθμίσεις σε τρεις μήνες.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Παράταση τριών μηνών έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο ώστε να παρουσιάσουν λεπτομερές σχέδιο μεταρρυθμίσεων σε αντιστάθμισμα για την παραβίαση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Το Βερολίνο αντέδρασε ήπια στη συμβιβαστική κίνηση της Κομισιόν με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να γκρινιάζει ελαφρώς αλλά να μη βάλλει ευθέως κατά της Γαλλίας. «Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από τους εταίρους μας βρίσκονται σε πιο δύσκολη κατάσταση από αυτή στην οποία βρισκόμαστε εμείς και γνωρίζουμε ότι όλοι έχουμε κοινές υποχρεώσεις και πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη» είπε χθες ο κ. Σόιμπλε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση χωρών όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας που παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες χωρίς να αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ότι έχουμε κοινή ευθύνη να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία την ανεργία, ιδίως αυτή των νέων» συνέχισε ο κ. Σόιμπλε. Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό δόγμα η ανάπτυξη και η απασχόληση ενισχύονται αποκλειστικά μόνο μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δόγμα που έρχεται σε σύγκρουση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τουλάχιστον αυτή των τελευταίων ετών. Σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ εξήγησε το σκεπτικό της απόφασής του να μην επιβάλλει πρόστιμο ύψους 4,2 δισ. ευρώ στη Γαλλία. «Πήρα την απόφαση να μην επιβάλλω κυρώσεις, διότι αυτό θα ήταν το εύκολο: έχεις τους κανόνες, εφαρμόζεις τους κανόνες, κυρώσεις, πρόστιμα. Πήρα διαφορετική απόφαση» είπε ο κ. Γιουνκέρ. Δηλαδή ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να παρουσιάσουν λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εντός των επόμενων τριών μηνών.
«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»
Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε τα σχέδια προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης (πλην Ελλάδας και Κύπρου επειδή βρίσκονται σε Μνημόνιο). Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη Γαλλία είναι ότι δεν θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2015, όπως είχε δεσμευτεί, αλλά δύο χρόνια αργότερα το 2017.

Για την ακρίβεια το Παρίσι δεν προσπάθησε καν να συμμορφωθεί με τους κανόνες, με το σκεπτικό ότι αν εφαρμόσει λιτότητα, τότε η γαλλική οικονομία θα πέσει σε ύφεση. Τα επιχειρήματα της γαλλικής κυβέρνησης μπορεί να είναι ορθά, αλλά όπως φαίνεται εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση της Γαλλίας. Αν οι ισχύοντες δημοσιονομικοί κανόνες δεν κάνουν πλέον για τη σημερινή εποχή όπου η Ευρωζώνη χρειάζεται μέτρα τόνωσης της οικονομίας ώστε να μην πέσει σε παγίδα στασιμότητας και αποπληθωρισμού, τότε καλό είναι να αλλάξουν οι κανόνες και όχι να γελοιοποιούνται ισχύοντας μόνο για τα «μικρά» κράτη-μέλη.

Η Κομισιόν εντόπισε προβλήματα και στους προϋπολογισμούς Ισπανίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας και Μάλτας. O κ. Σόιμπλε σχολίασε χθες και το σχέδιο Γιουνκέρ για επενδύσεις ύψους 315 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, λέγοντας (ορθώς) ότι περιμένει από την Κομισιόν κατάλογο με συγκεκριμένα επενδυτικά έργα. Η δεινή κατάσταση της Ευρωζώνης επιβεβαιώθηκε χθες από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Νοέμβριο μόλις στο 0,3%, ενώ η ανεργία παρέμεινε στάσιμη στο 11,5%.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»