Εξάμηνη παράταση του Μνημονίου

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Εξάμηνη παράταση του Μνημονίου

Στα σενάρια παράτασης του Μνημονίου κατά ένα εξάμηνο αναφέρονται με εκτενή δημοσιεύματά τους ξένα μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να το ζητήσει επίσημα η ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ώστε να προλάβουν να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια πριν κλείσουν για τις διακοπές.

Εκτενή αναφορά στις συνομιλίες του Παρισιού για το ελληνικό πρόβλημα κάνουν πολλά ξένα ΜΜΕ. Στη φωτογραφία ο Γκ. Χαρδούβελης με τον Χρ. Λαζαρίδη στο Παρίσι
Εκτενή αναφορά στις συνομιλίες του Παρισιού για το ελληνικό πρόβλημα κάνουν πολλά ξένα ΜΜΕ. Στη φωτογραφία ο Γκ. Χαρδούβελης με τον Χρ. Λαζαρίδη στο Παρίσι
Μεγάλες εφημερίδες όπως η Wall Street Journal και οι Financial Times, καθώς και το πρακτορείο Bloomberg επικαλούνται Ευρωπαίους αξιωματούχους που σημειώνουν την ανάγκη επέκτασης του προγράμματος, κατεύθυνση μάλιστα προς την οποία φαίνεται να πιέζουν τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο.
Ειδικότερα, κοινοτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν στη WSJ ότι η τρόικα διερευνά τη διεύρυνση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας κατά έξι μήνες. «Οι διεθνείς πιστωτές, μετά την αποτυχία συμφωνίας στο Παρίσι, εξετάζουν μια εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα», υποστηρίζει αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Το ΔΝΤ και η Γερμανία στηρίζουν μια τέτοια πρόταση», προσθέτει άλλος αξιωματούχος.
Οι συνομιλίες
Οι συνομιλίες στη γαλλική πρωτεύουσα, οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη το απόγευμα και συνεχίστηκαν σχεδόν ασταμάτητα για 24 ώρες, είχαν στόχο να άρουν τις διαφωνίες για την τελική αναθεώρηση του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων της χώρας.
Τόσο η Αθήνα όσο και οι εκπρόσωποι των δανειστών δήλωσαν, μετά τη λήξη των μαραθώνιων διαβουλεύσεων στο Παρίσι, πως έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά και ότι παραμένουν μεγάλες διαφορές.
Οπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, οι αγορές ήδη έχουν δείξει ότι αντιτίθενται στο ενδεχόμενο πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης. Και συμπληρώνει πως οι άκαρπες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και τρόικας δυσχεραίνουν την κατάσταση, καθώς πλησιάζει το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, στα τέλη του 2014.
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αποκοπούν από τον δανεισμό μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν η Ελλάδα δεν βρίσκεται κάτω από τη διεθνώς εγκεκριμένη επίβλεψη.
Το προσωρινό «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αποτελούν σύμφωνα με τους Financial Times τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε νέο της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα προειδοποιεί πως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα επέστρεψαν στη ζώνη κινδύνου, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 8%.
Οπως εξηγεί χαρακτηριστικά, δύο παράγοντες ευθύνονται για την επιδείνωση των ελληνικών ομολόγων:
• Η ανησυχία των επενδυτών για τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
• Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών εντός του 2015 και η διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Πλέον, όπως διαπιστώνουν οι Financial Times, η πορεία των ελληνικών ομολόγων παρεκκλίνει σημαντικά από την αντίστοιχη των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, των οποίων το κόστος δανεισμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, οι προσδοκίες για την ενεργοποίηση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ δύνανται να «φρενάρουν» τις ανησυχίες των αναλυτών για την Ελλάδα. Αλλωστε το περιρρέον κλίμα στην Ευρωζώνη συμβάλλει στη σταθερότητα, διασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Η Ευρωζώνη ορθά και δίκαια ανησυχεί για την Ελλάδα, καθώς ο κίνδυνος παραμένει ζωντανός. Αλλωστε η παραμονή στην Ευρωζώνη δεν έχει διασφαλιστεί πλήρως», καταλήγει προειδοποιητικά η βρετανική εφημερίδα.
«Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και οι διεθνείς πιστωτές της έφυγαν από το Παρίσι έχοντας λίγα να επιδείξουν, μετά την αποτυχία τους να σπάσουν το αδιέξοδο σχετικά με τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας», γράφει το Bloomberg, τονίζοντας πως η χώρα μας θα δεχθεί μόνο τεχνική παράταση ενός μήνα.
Οπως σημειώνει το πρακτορείο, σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων καμία πλευρά δεν ήταν προετοιμασμένη να δεχθεί τα επιχειρήματα της άλλης. Επίσης, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο αναφέρει ότι θα υπάρξει μόνο μια παράταση τεχνικής φύσης μερικών εβδομάδων ή το πολύ ενός μήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση.
Πάντως, το Bloomberg καταλήγει τονίζοντας ότι καθώς οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές επιστρέφουν στις βάσεις τους ?την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον? «θα περιμένουν τον επόμενο γύρο των συζητήσεων» και μέχρι τότε «θα έχουν πάντα το Παρίσι».
Κατερίνα Κοσμά     ethnos

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»