Το Ισλαμικό Κράτος εισχωρεί στη Λιβύη
Το Ισλαμικό Κράτος εισχωρεί στη Λιβύη
Περίπου 1000 μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εγκαταστάθηκαν στην παράκτια πόλη Ντέρνα της Λιβύης. Οι ακραιφνείς ισλαμιστές έχουν στο στόχαστρό τους το πετρέλαιο της χώρας.
Η σημαία της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IS) υψώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου και στην Ντέρνα της Λιβύης. Η παραθαλάσσια πόλη των 100.000 κατοίκων στα ανατολικά της χώρας απέχει σε ευθεία γραμμή περίπου 350 χλμ. από την Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες μία ομάδα περίπου 1000 μαχητών λύγισε την αντίσταση των Λιβύων, κατορθώνοντας να δημιουργήσει μία βάση στην ευρύτερη περιοχή της Ντέρνα.
Η εξέλιξη αυτή δεν εκπλήσσει τον Γκαμάλ Αμπντέλ Γκαουάντ. Όπως εξηγεί ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, «το IS εκμεταλλεύθηκε την ευνοϊκή συγκυρία και το χάος στη Λιβύη παίρνοντας με το μέρος του ισλαμιστικές ομάδες που δρούσαν στην Ντέρνα. Μερικές ένοπλες ομάδες είχαν επαφές με την Αλ Κάιντα και άλλες ήταν ανεξάρτητες. Δεν πρόκειται τόσο για ίδρυση νέων ενόπλων ομάδων ή στρατολόγηση καινούργιων μαχητών για λογαριασμό του IS επί τόπου, όσο μάλλον για αφοσίωση των ήδη υπαρχόντων σε μία τρομοκρατική ομάδα, ώστε να δημιουργηθεί μία βάση του IS στη Ντέρνα».
Με τη «συνταγή» της βίας και του εκφοβισμού
Μετά το Ιράκ και τη Συρία οι μαχητές του IS επιχειρούν να ενισχύσουν την παρουσία τους και στη Λιβύη
Σε ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε στις 14 Νοεμβρίου μία φωνή, που αποδίδεται στον αυτόκλητο χαλίφη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, έκανε λόγο για εξάπλωση της τρομοκρατικής οργάνωσης και της ιδεολογίας της πέρα από τα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ. Ο Αλ Μπαγκντάντι όρισε ως επικεφαλής των μαχητών του IS στη Λιβύη έναν παλιό του συνοδοιπόρο, τον Ιρακινό Αμπού Ναμπίλ Αλ Ανμπάρι, τον οποίο είχε γνωρίσει σε ένα αμερικανικό στρατόπεδο στο Ιράκ. Ο Αλ Ανμπάρι φέρεται να έχει θέσει ουσιαστικά υπό έλεγχο την Ντέρνα χρησιμοποιώντας την καθιερωμένη «συνταγή» της βίας, όπως εξηγεί ο κ. Γκαουάντ: «Αυτή είναι η τακτική τους: να καθιστούν τον αντίπαλο πειθήνιο όργανό τους με τη βία. (…) Είναι μία τακτική εξάπλωσης φόβου. Αυτό έκαναν ήδη στο Ιράκ κατά των μειονοτήτων, κατά σιιτών αλλά και σουνιτών. Είναι πιθανό να γίνουμε μάρτυρες νέας ωμότητας στην περιοχή της Ντέρνα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
Από τότε που υψώθηκε η μαύρη σημαία του IS στη Ντέρνα πολιτικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, αλλά και απλοί πολίτες που αντέδρασαν στη βία του IS έγιναν στόχος των τρομοκρατών. Βίντεο της οργάνωσης δείχνουν δημόσιες εκτελέσεις στο τοπικό ποδοσφαιρικό γήπεδο.
ΗΠΑ και Ευρώπη πρέπει να δράσουν έγκαιρα
Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι οφείλουν να δράσουν νωρίτερα στην περίπτωση της Λιβύης, τονίζει ο κ. Γκαουάντ
Ο πολιτικός επιστήμονας Γκαμάλ Αμπντέλ Γκαουάντ επισημαίνει ότι πρωτεύων στόχος των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να είναι να μην επιτρέψουν στο IS να αποκτήσει πρόσβαση στο πετρέλαιο της Λιβύης, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο Ιράκ και στη Συρία. Τα τεράστια κέρδη που θα απέφερε η πώληση του πετρελαίου θα έρχονταν διαφορετικά να προστεθούν στις υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης από εκβιασμούς, εμπόριο όπλων και απαγωγές, εξηγεί ο κ. Γκαουάντ.
Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «το παράδειγμα του Ιράκ και της Συρίας θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους. Εκεί αντέδρασαν ετεροχρονισμένα επιτρέποντας στο IS να γιγαντωθεί. Αυτό μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Στην περίπτωση της Λιβύης θα πρέπει να σκεφθούν και να δράσουν εκ των προτέρων. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πολύ σοβαρή και το τίμημα σε περίπτωση αδράνειας μπορεί να είναι πολύ υψηλό ακόμη και στο προσεχές μέλλον».
Άρης Καλτιριμτζής (DLF) dw de
Comments