Το ΔΝΤ μένει, η μικρή τεχνική παράταση, έρχεται

Το ΔΝΤ μένει, η μικρή τεχνική παράταση, έρχεται

Paralegal Courses
Become A Skilled Professional. Join triOS College. Request More Info!
www.trios.com/Career
Το ΣΥΡΙΖΑ “δείχνει” ως υπεύθυνο για ενδεχόμενο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων η δικομματική και επιμένει ότι δε θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247
Της Βίκυς Σαμαρά
Το ΣΥΡΙΖΑ “δείχνει” για άλλη μία φορά ως υπεύθυνο για ενδεχόμενο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα η κυβέρνηση, εμμένοντας στις θέσεις της για το δημοσιονομικό κενό και τη μη λήψη μέτρων όσον αφορά σε μισθούς και συντάξεις, αλλά αποδεχόμενη πλέον την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα.
Το σενάριο μικρής τεχνικής παράτασης μέχρι τον Ιανουάριο, χωρίς να αποκλείεται να επισπευσθεί για το ίδιο χρονικό διάστημα η προεδρική εκλογή, παραμένει όμως ανοιχτό μπροστά στο αδιέξοδο που διεφάνη στο Παρίσι. Το πραγματικό δίλημμα βέβαια για την Αθήνα είναι “συμφωνία με λήψη μέτρων ή προεδρική εκλογή και πιθανές εκλογές;” και σε αυτό καταρχήν η κυβέρνηση απαντά “όχι σε μείωση μισθών και συντάξεων.
Τη στρατηγική της κυβέρνησης μετά το Παρίσι συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε νέα έκτακτη σύσκεψη παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και των Χρύσανθου Λαζαρίδη και Σταύρου Παπασταύρου που συμμετείχαν στις συζητήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα. Πρώτος αποχώρησε από το Μαξίμου ο κ.Μητσοτάκης (τα δικά του θέματα άλλωστε δεν παρουσίασαν εμπλοκή) και μετά τον κ.Βενιζέλο παρέμειναν για λίγη ώρα ο κ.Χαρδούβελης και ο κ.Βρούτσης.
“Όσοι παράγουν αστάθεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Για να έχουμε διαπραγματευτική ισχύ πρέπει να έχουμε σταθερότητα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα λειτουργεί ως άτυπος... εκπρόσωπος της κυβέρνησης, καθώς οι δηλώσεις του έξω από το Μαξίμου πραγματοποιούνται σε συνεννόηση με τον κ.Σαμαρά.
“Όποιος νομίζει ότι είναι εύκολα τα πράγματα κάνει λάθος”, πρόσθεσε ο κ.Βενιζέλος, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για μισθούς και συντάξεις και υποστηρίζοντας ότι δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει και η συζήτηση επι της αποδοτικότητας των μέτρων του προϋπολογισμού είναι θεωρητική, καθώς “'Έχει αποδειχτεί οτι εκτελούνται οι προϋπολογισμοί.”
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέμεινε στο στόχο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, πρόσθεσε όμως με νόημα ότι “αλλιώς υπάρχουν πιο απλές λύσεις όπως οι τηλεδιασκέψεις.” Στο ερώτημα μίας παράτασης, ο κ.Βενιζέλος σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου, σκοπός είναι η τελευταία εκταμίευση να γίνει μέχρι τότε και νέο πρόγραμμα που σημαίνει νέο δάνειο “ούτε θα υπάρξει, ούτε χρειάζεται”.
“Το ΔΝΤ εχει πρόγραμμα. Λήγει το 2016. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν το έχουμε ανάγκη”, ομολόγησε επίσης ο κ.Βενιζέλος, επισημοποιώντας την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης έναντι του Ταμείου, το οποίο επέδειξε σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις.
Στο ερώτημα ενδεχόμενης επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν απάντησε ευθέως, παραπέμποντας σε ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα.
“Μπορεί να υπάρξει παράταση για τεχνικούς λόγους για ένα μικρό χρονικό διάστημα”, παραδέχθηκε από την πλευρά του ο κ.Χαρδούβελης, ο οποίος υποστήριξε ότι παρά την εικόνα αδιεξόδου στο Παρίσι σημειώθηκε πρόοδος αν και τα θέματα δεν έκλεισαν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
“Όποιος μιλά για καταστροφή θα διαψευσθεί” έλεγαν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές μετά τη σύσκεψη.
(Πηγή φωτογραφίας Sooc.gr)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc