Ολα για όλα έως το τέλος Δεκεμβρίου

ΤΟ ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑΣ

Ολα για όλα έως το τέλος Δεκεμβρίου

Την κρισιμότερη περίοδο, από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, διανύει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, καθώς γνωρίζει ότι αυτές τις μέρες που εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, παίζεται όχι μόνον ο δικός του πολιτικός χρόνος αλλά και η τύχη της κυβέρνησής του συνολικά.

Κυρίαρχο στοιχείο του σχεδίου Σαμαρά είναι η κυβέρνηση να «πατήσει» στο 2015 έχοντας ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση και έχοντας «κλειδώσει» και την προληπτική γραμμή στήριξης
Κυρίαρχο στοιχείο του σχεδίου Σαμαρά είναι η κυβέρνηση να «πατήσει» στο 2015 έχοντας ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση και έχοντας «κλειδώσει» και την προληπτική γραμμή στήριξης
Σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, τίποτε δεν έχει αλλάξει από την ώρα που ξεκίνησε ο τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι, αλλά κανείς δεν ανέμενε την εμμονή της τρόικας και δη του ΔΝΤ σε προαπαιτούμενα που είναι πολύ δύσκολο να υιοθετηθούν από την ελληνική Βουλή και μάλιστα τη στιγμή που η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της και όχι μόνο.
Η καθυστέρηση προκαλεί πράγματι προβληματισμό στα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά δεν έχει οδηγήσει -μέχρι στιγμής- στη μεταβολή του αρχικού σχεδίου που έχει εκπονήσει ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επικρατεί το ίδιο κλίμα, αλλά δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι πίσω από την κωλυσιεργία των δανειστών κρύβεται κάποια σκοπιμότητα. Ο Π. Παναγιωτόπουλος διερωτήθηκε δημόσια για το εάν η τρόικα αντιλαμβάνεται πράγματι ότι με τα στελέχη της δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση...
Προσδοκίες
Ο στόχος του κ. Σαμαρά πάντως παραμένει όλα να έχουν λήξει μέσα στον Δεκέμβριο και, όπως σημειώνει μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» στενός του συνεργάτης, αυτό είναι ακόμη εφικτό να υλοποιηθεί. Κυρίαρχο στοιχείο του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι η κυβέρνηση να «πατήσει» στο 2015, έχοντας ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση και έχοντας «κλειδώσει» και την προληπτική γραμμή στήριξης.
Εάν αυτά συμβούν, τότε ο κ. Σαμαράς, που αυτή την ώρα έχει ως αντίπαλο, εκτός του κοινωνικού κλίματος, τις επιφυλάξεις ακόμη και μελών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και τον ίδιο τον χρόνο, θα ζητήσει τη στήριξη 180 βουλευτών του Κοινοβουλίου στην προεδρική εκλογή, με το επιχείρημα ότι η χώρα βγήκε από τη δύσκολη μνημονιακή εποχή και τυχόν αστάθεια τώρα θα γυρίσει τους πολίτες πίσω στον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών, στα μέτρα και στην αυστηρή εποπτεία.
Ειδικότερα τα βήματα τα οποία έχει σχεδιάσει είναι τα εξής:
Ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
Συμφωνία για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύσουν την προληπτική γραμμή στήριξης.
Απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που, βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου του '12, θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα.
Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων, στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στις Βρυξέλλες.
Αποστολή στους δανειστές επιστολής με την οποία θα ανακοινώνει την απόφασή του για έξοδο της Ελλάδας από το υφιστάμενο πρόγραμμα και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό καθεστώς που θα έχει ως στοιχεία μια πιο ήπια εποπτεία, την παροχή χρόνου για την υλοποίηση αλλαγών και την «ελληνική σφραγίδα» στις μεταρρυθμίσεις.
Τα πέντε αυτά βήματα -με πρώτο απ' όλα την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων- θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους και η επιστολή του κ. Σαμαρά θα φτάσει στους δανειστές τα τελευταία 24ωρα του '14. Μόνον έτσι, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα που θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της συγκρότησης της προεδρικής πλειοψηφίας και της αποφυγής των πρόωρων εκλογών.
Κοινή θέση
Για τους λόγους αυτούς, το μήνυμα που εξέπεμπε σταθερά όλο το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου ήταν πως «εν αρχή όλων ήταν η αξιολόγηση» και πως δεν ετέθη πότε πραγματικά θέμα παράτασης της διαπραγμάτευσης πέραν του Δεκεμβρίου. Οταν, δε, ορισμένοι εκ των δανειστών μίλησαν για την πιθανότητα χρονικής επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος, η αντίδραση της Αθήνας ήταν ακαριαία. «Δεν συζητάμε τέτοιο ενδεχόμενο». Ανάλογη ήταν η αντίδρασή του, ακόμη κι όταν υπήρχαν ορισμένες διαρροές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ περί «ύπαρξης χρόνου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μάλιστα ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Βενιζέλο, προκειμένου να επαναβεβαιώσει την κοινή θέση των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση ότι όλα θα πρέπει να έχουν λήξει άμεσα τον Δεκέμβριο.
Προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών ήταν επίσης και οι παρεμβάσεις που έκανε ο πρωθυπουργός προς τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
ληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο φορές το τελευταίο διάστημα συνομίλησε με τους κ. Γιούνκερ και Ντράγκι, ενώ είχε επικοινωνία και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ.
Σε όλους τους συνομιλητές του εξήγησε τις διαφορές που υπάρχουν ως προς τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό και θύμισε ότι και κατά το παρελθόν η τρόικα ήταν εκείνη που «έπεσε έξω» σε ανάλογες προβλέψεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc