Σε Συμπληγάδες ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΕ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σε Συμπληγάδες ο Αλέξης Τσίπρας

Σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, από την αφετηρία κιόλας του νέου κύκλου διακυβέρνησης, που στόχο έχει να ολοκληρωθεί με την εξάντληση της τετραετίας, βρίσκονται ήδη ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του.

Μπροστα σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι βρίσκονται ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του
Μπροστα σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι βρίσκονται ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του
Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες ώρες από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και οι υπουργοί αρχίζουν και αισθάνονται την πίεση των πολιτικών Συμπληγάδων από τις οποίες πρέπει να απεγκλωβιστούν χωρίς απώλειες σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα. Από τη μια πιέζουν οι άμεσες υποχρεώσεις του μνημονίου και από την άλλη οι διάφορες κοινωνικές ομάδες που στήριξαν το κυβερνών κόμμα διατηρώντας υψηλές προσδοκίες για την «επόμενη μέρα» των εκλογών και τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να «ανακαλύψει» ισοδύναμα ως αντίβαρα σε αρκετά μέτρα ιδιαίτερου πολιτικού κόστους.
Η αλήθεια είναι ότι το υπαρκτό ασφυκτικό πλαίσιο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον σχεδιασμό όλων των υπουργείων και όχι μόνο στη στρατηγική χάραξη του οικονομικού επιτελείου. Η ψήφιση του τρίτου μνημονίου μέσα στον Αύγουστο δεν κούμπωσε αυτόματα με την εφαρμογή του καθώς μεσολάβησε η προκήρυξη των εκλογών και οι κάλπες της περασμένης Κυριακής. Μπορεί βέβαια στο μεσοδιάστημα ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών να προώθησε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μη δημιουργηθεί αδικαιολόγητο πισωγύρισμα ή έστω στασιμότητα λόγω της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο η νέα κυβέρνηση πρέπει πια σε χρόνο d/t να προχωρήσει στην κατάρτιση του συνολικού οδικού χάρτη και του καταμερισμού ευθυνών στα υπουργεία.
Εφαρμοστικοί νόμοι
Μέσα στο πρώτο για παράδειγμα δεκαήμερο του Οκτώβρη αναμένεται η κατάθεση των εφαρμοστικών νόμων η ψήφιση των οποίων δεν θα συγκεντρώσει απαραίτητα ευρεία πλειοψηφία, καθώς η ΝΔ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα σεβαστεί τον ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει εποικοδομητική κριτική και θα ψηφίζει ό,τι θεωρεί πως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
Το οικονομικό επιτελείο δια του κ. Τσακαλώτου και της συμβολής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη θα επιχειρήσει να συνδυάσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την ένταξη στην «καθημερινότητα» της υλοποίησης του παράλληλου προγράμματος. Οπως εξήγησε χθες άλλωστε ο κ. Τσακαλώτος: «Οι προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών είναι: η συμβολή στη σταθερότητα μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και μετά η συζήτηση για το χρέος. Θα δώσουμε έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη με την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος (ρεπορτάζ σελ. 8-9) και με άλλους τρόπους που πρέπει να σκεφτούμε για να μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν».
Και δεν είναι μόνο η νέου τύπου περιγραφή του φορολογικού χάρτη με τις νέες δυσκολίες που αφορούν άμεσα τους πολίτες.
Ο «καυτός φάκελος» αφορά στο Ασφαλιστικό (ρεπορτάζ σελ. 36-37), όπου δεν υπάρχει καμία πίστωση χρόνου, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τις παρεμβάσεις με διαδικασίες-εξπρές. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος ζήτησε να επισπεύσει τις εργασίες της η «επιτροπή σοφών» και να παραδώσει το πόρισμά της την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Πρακτικά θα υπάρξει μία «εθνική μεταρρύθμιση», που θα ρυθμίζει μείζονα θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο υπολογισμού συντάξεων και εισφορών.
Με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση των Ταμείων, στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στις συντάξεις με επιβολή ειδικής εισφοράς. Σε αυτή τη φάση πάντως η κυβέρνηση επιχειρεί να διασώσει τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις. Στο στόχαστρο για την εξεύρεση της χρυσής τομής είναι και τα εργασιακά, ενώ για αυτονόητους λόγους το βάρος πέφτει στην κατάληξη των συζητήσεων σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η επίκληση προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ισοδυνάμων για την ελάφρυνση και την όσο το δυνατόν δικαιότερη αντιμετώπιση του αγροτικού κόσμου, προβληματίζει τώρα την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο.
Για το δε παράλληλο πρόγραμμα, του οποίου η εφαρμογή έχει εξαιρετική σημασία αφενός για τις επιδόσεις της κυβέρνησης υπό δύσκολες συνθήκες και αφετέρου για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα που είδαν μόνο μειώσεις των εισοδημάτων τους και του βιοτικού επιπέδου μέσα στα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις ταχύτατες αλλαγές στην Παιδεία, στην Υγεία και τη Δημόσια Διοίκηση ώστε το αποτέλεσμα να είναι ορατό και ανάσα στην καθημερινότητα των πολιτών. Είναι πασιφανές ότι η ανεργία, που έχει χτυπήσει «κόκκινο» ειδικά για τη νέα γενιά αλλά και στους ανθρώπους κοντά στη σύνταξη, είναι βασική προτεραιότητα για όλα τα συναρμόδια υπουργεία (π.χ. για το Ανάπτυξης, που κρατά τα κλειδιά του σχεδιασμού του ΕΣΠΑ).
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»