Ο Καραμανλής ρυθμιστής στη διαδοχή

ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΟΙ ΔΕΛΦΙΝΟΙ

Ο Καραμανλής ρυθμιστής στη διαδοχή

Ρυθμιστής των εξελίξεων στις εσωκομματικές εξελίξεις της ΝΔ αναδεικνύεται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους»- αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Β. Μεϊμαράκη.

<p>Αν και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να παρέμβει επισήμως, εντούτοις η σαφής προτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Β. Μεϊμαράκη είναι αδιαμφισβήτητη</p>
Αν και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να παρέμβει επισήμως, εντούτοις η σαφής προτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Β. Μεϊμαράκη είναι αδιαμφισβήτητη
Αν και ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να παρέμβει επισήμως, εντούτοις η σαφής προτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Β. Μεϊμαράκη είναι αδιαμφισβήτητη.
Οι στενοί του συνεργάτες εκφράζονται ήδη θετικά για τον πρόεδρο της ΝΔ και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες σκέπτονται να συντάξουν κείμενο με το οποίο θα ζητούν δημόσια από τον κ. Μεϊμαράκη να θέσει υποψηφιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή την κίνηση πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι κ. Βλάχος και Κουμουτσάκος, ενώ συζητείται και η συμμετοχή του υιού του κ. Αχ. Καραμανλή, Κωνσταντίνου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει ο ίδιος και ανεξάρτητα από τις πιέσεις που του ασκούνται.
Ο κ. Μεϊμαράκης πριν οριστικοποιήσει την επιλογή του θα εξετάσει την απήχηση της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του στο κόμμα και την κοινωνία, αν και εξακολουθεί να έχει σαφείς ενστάσεις ως προς τη διαδικασία που είχε επιλεγεί από το 2009.
Ο Καραμανλής ρυθμιστής στη διαδοχή
Αγνωστο παραμένει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει για να ανοίξει τα «χαρτιά» του, σύμφωνα με τα οποία θα απελευθερώσει άλλες υποψηφιότητες ή αντίστοιχα θα τις δεσμεύσει να μην εκφραστούν σε αυτήν την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση.
Η στάση του κ. Μεϊμαράκη θα κρίνει και τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων. Η εκτίμηση στελεχών για τον αριθμό των υποψηφίων σε περίπτωση που αποκριθεί θετικά στις πιέσεις για την υποψηφιότητά του ο κ. Μεϊμαράκης είναι ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να περιοριστούν μόνο σε δύο, με τον άλλο μονομάχο να ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Ν. Δένδιας, όπως και οι άλλοι δελφίνοι, έχει ως προτεραιότητα το ξεκαθάρισμα του τοπίου
Ο Ν. Δένδιας, όπως και οι άλλοι δελφίνοι, έχει ως προτεραιότητα το ξεκαθάρισμα του τοπίου
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε χθες ότι θα είναι μέχρι το τέλος υποψήφιος, υπονοώντας ότι η πρόθεσή του δεν εξαρτάται ούτε από τον αριθμό αλλά ούτε και από τα άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως να διεκδικήσουν την αρχηγία της ΝΔ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Μεϊμαράκη, η στάση αναμονής που κρατά σχετίζεται με το γεγονός ότι διαφωνεί με τη διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό της ΝΔ για την εκλογή προέδρου από τη βάση.
Δήλωση
«Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να πληρώνει ένα δίευρο και να λαμβάνει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις του κόμματος» φέρεται να είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο ίδιος επισημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει το καταστατικό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι σαφές, εφόσον ανοίγουν σήμερα οι διαδικασίες, ότι θα ακολουθηθεί κατά γράμμα το καταστατικό του κόμματος και θα στηθούν κάλπες στις οργανώσεις ανά την επικράτεια, με δυνατότητα συμμετοχής μελών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος της διαδικασίας είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι με το ξεκίνημα των διαδικασιών σταματά πάραυτα η φθορά του κόμματος, ενώ με την ολοκλήρωσή τους ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα αποκτήσει το κύρος, την αξιοπιστία και την ισχύ που απαιτείται για το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης.
Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ακόμη ότι οι διαδικασίες δεν θα «κοιμίσουν» το κόμμα όσον αφορά τον βασικό του ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, δηλαδή ως προς την αποτελεσματική αντιπολιτευτική του τακτική.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στην κρίση της κοινωνίας
Ηγετικός, ενωτικός και οραματιστής, κοντά στην κοινωνία και με την πρόθεση για βαθιές τομές στη Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να εμφανιστεί στην εκλογική βάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έσπευσε με το άνοιγμα της διαδικασίας εκλογής προέδρου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. «Πιστεύω ότι μπορώ να κάνω τη διαφορά στη ΝΔ» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Θέλοντας να δώσει το δικό του στίγμα, επισήμανε: «Δεν θέλω μια ΝΔ που να χωρίζεται σε μητσοτακικούς, σαμαρικούς και καραμανλικούς. Θέλω μια ΝΔ από νεοδημοκράτες, στην οποία ο καθένας θα διαχωρίζεται από τις ικανότητές του».
Ο κ. Κ. Μητσοτάκης προέτρεψε ακόμη όλους όσοι ενδιαφέρονται για την προεδρία να εκτεθούν από την αρχή στην κρίση της κοινωνίας. Οποιος εκτεθεί, είπε, θα πρέπει να συμφωνήσει ότι την επόμενη ημέρα θα στηρίξει τον πρόεδρο που θα επιλέξει η κοινωνία. Ο ίδιος τόνισε ότι η ΝΔ «έχει ταυτότητα και ας έχει ξεθωριάσει λίγο» και παραδέχτηκε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει μερικό διαζύγιο από τα κοινωνικά στρώματα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνεί συνέχεια. «Η ΝΔ δεν αντέχει άλλους διχασμούς. Πρέπει να αφήσει πίσω της τα ταμπού και να δώσει αίσθηση πραγματικής και όχι υποκριτικής ανανέωσης» ανέφερε.
ΔΕΛΦΙΝΟΙ
Σε στάση αναμονής
Στάση αναμονής κρατούν τα στελέχη Ν. Δένδιας, Μ. Βορίδης, Απ. Τζιτζικώστας και Ολγα Κεφαλογιάννη. Προτεραιότητα όλων των δελφίνων είναι το ξεκαθάρισμα του τοπίου στη «μάχη» της διαδοχής.
Χαρακτηριστικά ασαφής είναι η δήλωση του Ν. Δένδια στο Twitter: «Η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται μεγάλα λόγια. Εργο πάνω σε συγκροτημένες ιδέες χρειάζεται και να εκφράσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας». Η στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη στην «κούρσα» της εκλογής προέδρου εξαρτάται εν πολλοίς από το τι θα πράξει ο Β. Μεϊμαράκης και τι στάση θα κρατήσουν οι δύο πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς.
ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc