Ταξίδι προς τον Βορρά ακόμα και με τα πόδια

Ταξίδι προς τον Βορρά ακόμα και με τα πόδια

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο 22χρονος Μοχάμεντ από το Αφγανιστάν μένει σε σκηνή πάνω στην πλατεία Βικτωρίας μαζί με άλλους τρεις συνομήλικους φίλους του. Οπως πολλοί ομοεθνείς του, έφτασε περπατώντας μέχρι τα παράλια της Τουρκίας και τώρα είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το ταξίδι μέχρι τη Σερβία, όπου τον περιμένουν συγγενείς. Σχεδόν όλες του οι οικονομίες διατέθηκαν για να φτάσει μέχρι την Αθήνα, αφού πλήρωσε αδρά τους διακινητές. Στην πορεία προς Βορρά θα έχει μαζί τους φίλους του, όπως λέει.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στην Αθήνα από τα νησιά έχουν βασικό στόχο να περάσουν τα σύνορα. Μόλις αποβιβαστούν στον Πειραιά, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα αγοράζουν αμέσως εισιτήριο και επιβιβάζονται στο επόμενο μέσο που θα τους μεταφέρει στον Βορρά. Εξω ακριβώς από το λιμάνι υπάρχουν λεωφορεία που πωλούν «εκδρομή» στην Ειδομένη. Οσοι, πάλι, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν εισιτήριο, καθώς το κόστος για την απευθείας μεταφορά με ιδιωτικό «τουριστικό» πούλμαν αγγίζει τα 100 ευρώ, κατευθύνονται με τον ηλεκτρικό στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή «στην πλατεία Βικτωρίας έρχονται σε επαφή με διακινητές και άτομα που αναλαμβάνουν τη μεταφορά κλείνοντας ομαδικά οικονομικά εισιτήρια», εξηγεί στην «Κ» ο Παύλος Θ., οδηγός λεωφορείου σε ταξιδιωτικό πρακτορείο που αναλαμβάνει τη μεταφορά προσφύγων. «Στην πλατεία δεν κάθονται πάνω από μία μέρα. Οταν φτάνουν, συνεργάτες του γραφείου, που μιλούν τη γλώσσα, τους ενημερώνουν για τη διαδρομή και, αφού συμπληρωθούν οι θέσεις, το λεωφορείο αναχωρεί από την Αχαρνών».

Παρά την αυξημένη προσέλευση, τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ και των ταξιδιωτικών λεωφορείων έχουν μειωθεί σημαντικά, συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει στην «Κ» ο Γιάννης Ε., στέλεχος της ΚΤΕΛ Αττικής Α.Ε.,«στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε αυξήσει τα ημερήσια δρομολόγια από 12 στα 35 και κάποιες φορές στα 40 τις ημέρες με μικρότερη προσέλευση στο λιμάνι σε σχέση με αυτήν που παρατηρείται αυτήν την εβδομάδα». Τις τελευταίες δέκα ημέρες εκτιμάται πως έχουν φτάσει στην πρωτεύουσα πάνω από 10.000 πρόσφυγες, αλλά τα μέσα συγκοινωνίας που αναλαμβάνουν τη μεταφορά στα βόρεια σύνορα εμφανίζουν μειωμένη ζήτηση. Χθες, με 3.000 μετανάστες στο κέντρο, αναχώρησαν μόνο 17 λεωφορεία. Προσπαθώντας να ερμηνεύσει την κατάσταση, εξηγεί ότι «το 70% αυτών που φτάνουν είναι Αφγανοί, Πακιστανοί και εσχάτως Σομαλοί που δεν διαθέτουν τους πόρους για να καλύψουν τις δαπάνες του ταξιδιού. Φτάνουν στην Αθήνα και περιμένουν να δουν τι θα γίνει».

Στα έξι δρομολόγια των τρένων προς Θεσσαλονίκη οι πρόσφυγες βρίσκουν πλέον ευκολότερα εισιτήριο απ’ ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες, που η αναμονή στα εισιτήρια έφτανε έως και τις τρεις ημέρες.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc