Ενώπιον συμπληγάδων η Καταλονία

Ενώπιον συμπληγάδων η Καταλονία

Την ώρα που οι προασπιστές της αυτονομίας καλούν σε απείθεια απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση η Μαδρίτη υποβαθμίζει τη χθεσινή νίκη και καλεί τον τοπικό κυβερνήτη να παραιτηθεί. Η Καταλονία βαδίζει σε δύσκολο δρόμο.
Οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Καταλονία αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα στις χθεσινές τοπικές εκλογές. Ο συνασπισμός δυνάμεων με κορμό το εθνικιστικό κόμμα «Μαζί για το Ναι» του επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Αρτούρ Μας, που τάσσεται υπέρ της αυτονόμησης της Καταλονίας, νίκησε στις χθεσινές τοπικές εκλογές. Για το προς τα πού προσανατολίζεται τώρα η περιφέρεια, μίλησε ο ίδιος ο Αρτούρ Μας χθες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
«Διάλογο με όλους τους πολιτικούς θεσμούς»
Αρτούρ Μας: «θα επιδιώξουμε διαπραγμάτευση με όλους»
Αρτούρ Μας: «θα επιδιώξουμε διαπραγμάτευση με όλους»
«Επιθυμία μας είναι να διαπραγματευθούμε με όλους τους ισπανικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς», τόνισε. «Έτσι ώστε εάν κερδίσουμε, εάν πάρουμε τη νίκη, εάν νικήσει το 'ναι', η στάση των πολιτικών θεσμών της Καταλονίας θα είναι να καθίσουμε στο τραπέζι με τους ισπανικούς θεσμούς, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις ευρωπαϊκές χώρες και να προσπαθήσουμε να διαπραγματευθούμε το μεγάλο θέμα με τον πιο θετικό τρόπο».
Το μεγάλο θέμα είναι η μακρά πορεία της Καταλονίας με στόχο την έξοδο από τον ισπανικό ιστό και την αυτονόμηση. Διότι το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο και ενδέχεται να έχει πολλές επιπτώσεις, τόσο στην ίδια την περιφέρεια, όσο και στη χώρα. Η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη επιχείρησε χθες να υποβαθμίσει τη νίκη των αυτονομιστικών δυνάμεων με το επιχείρημα ότι η προσφυγή στις κάλπες κατάδειξε ότι η πλειοψηφία των Καταλανών είναι κατά της ανεξαρτησίας επικαλούμενη μάλιστα το ποσοστό κάτω των 50% που ψήφισε άλλα κόμματα. Κάλεσε μάλιστα τον Αρτούρ Μας να παραιτηθεί.
Ενώπιον δύσκολης πορείας
Από τους χθεσινούς πανηγυρισμούς στη Βαρκελώνη
Από τους χθεσινούς πανηγυρισμούς στη Βαρκελώνη
Όμως ο τοπικός κυβερνήτης όχι μόνο δεν παραιτήθηκε αλλά έσπευσε να εξαγγείλει τη μεγάλη νίκη των αυτονομιστικών δυνάμεων. «Θα ήθελα να σας πω σήμερα ότι η δημοκρατία κέρδισε στη χώρα μας, στο έθνος μας, στην Καταλονία. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας να μπλοκάρει τη ψηφοφορία, να μπλοκάρει το δημοψήφισμα, τελικά επιτύχαμε να πάει ο λαός να ψηφίσει, επιτύχαμε να πάρει ο λαός ελεύθερα στα χέρια την πολιτική τύχη της Καταλονίας».
Στους δρόμους της Βαρκελώνης οι υποστηρικτές της αυτονόμησης γιόρταζαν μέχρι τις πρωινές ώρες την έκβαση των εκλογών, αλλά η επόμενη ημέρα δεν προδιαγράφεται τόσο γιορτινή.
Καταρχήν, θα είναι δύσκολη η συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο κόμμα του Αρτούρ Μας και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς CUP, το οποίο απορρίπτει την πολιτική λιτότητας του περιφερειακού κυβερνήτη και νέου νικητή. Επιπλέον, προδιαγράφονται έριδες και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία πορείας της Καταλονίας προς την ανεξαρτητοποίηση με χρονικό ορίζοντα το 2017.
Ειρήνη Αναστασοπούλου (dw, afp, reuters)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc