ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

«Στα βαθιά» η νέα κυβέρνηση

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αντιμέτωπη με την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας είναι πλέον η νέα κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση, με την ορκωμοσία των μελών της χθες, των διαδικασιών συγκρότησής της. Δεδομένου ότι, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει, το επτάμηνο της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναλώθηκε στη διαπραγμάτευση, αλλά και ότι η νέα κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας για την επόμενη τριετία, έχει λυμένα τα χέρια της, πλέον έχει φθάσει η ώρα της αξιολόγησης των επιδόσεών της στον στίβο της καθημερινότητας, των μικρών και μεγάλων ζητημάτων με τα οποία θα αναμετρηθεί άμεσα.
Ο κ. Τσίπρας, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να πάρει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό. Ετσι δεν συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο για να δοθούν κατευθυντήριες στους νέους υπουργούς, κάτι που πιθανότατα θα γίνει αύριο. Ωστόσο, το πλαίσιο εντός του οποίου η κυβέρνηση καλείται να λειτουργήσει είναι δεδομένο και διαμορφώνεται από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων και δανειστών με το τρίτο μνημόνιο. Μάλιστα, δεδομένης της καθυστέρησης που αντικειμενικά προκλήθηκε από τη διενέργεια των εκλογών, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, πρωτίστως το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να τρέξουν για να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δύο υποδόσεων, ύψους 3 δισ., που εγκρίθηκαν τον προηγούμενο Αύγουστο.
Στην κυβέρνηση επενδύουν πολλά στην υλοποίηση αυτού που ήδη από την προεκλογική περίοδο παρουσίασαν ως «παράλληλο πρόγραμμα», τη δρομολόγηση, δηλαδή, δράσεων και πολιτικών για να καταστεί περισσότερο δίκαιη η υλοποίηση του μνημονίου και να απαλυνθούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ζήτησε χώρο και χρόνο για τις αλλαγές που έρχονται με το παράλληλο πρόγραμμα, μέχρι την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, που εισήγαγε τη δική της εκδοχή του «λιτού βίου», αναφερόμενη στα.. γεμιστά, όπου «με το τίποτα χορταίνει ολόκληρη οικογένεια», με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπογράμμισαν τη αγωνία για την αναζήτηση αντίμετρων σε ένα αντικειμενικά σκληρό και δύσκολο πρόγραμμα που θα πρέπει να υλοποιηθεί.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την ολοκλήρωση της τελετής ορκωμοσίας, απαντώντας σε ερώτηση για τα σκληρά μέτρα του μνημονίου, δήλωσε ότι «δεν είναι ορίζοντάς μας το μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι κάτι το οποίο πρέπει να το κάνουμε. Από εκεί και πέρα ο ορίζοντάς μας πρέπει να είναι ένα σχέδιο για την κοινωνία». Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας, η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση, ώστε να υπάρξουν έσοδα από την πραγματική οικονομία.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»