Τα επιδόματα «μαγνητίζουν» τους μετανάστες

Τα επιδόματα «μαγνητίζουν» τους μετανάστες

Σημαντικές είναι οι πρακτικές διαφορές στην κοινωνική και προνοιακή πολιτική για τους πρόσφυγες μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως καταδεικνύει δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt».

Στα 1.400 ευρώ το επίδομα σε Δανία και Σουηδία. Βοηθήματα ίδια με των ανέργων πληρώνει η Γερμανία, με έξτρα στέγη και θέρμανση
Στα 1.400 ευρώ το επίδομα σε Δανία και Σουηδία. Βοηθήματα ίδια με των ανέργων πληρώνει η Γερμανία, με έξτρα στέγη και θέρμανση
Στο σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα εντοπίζει συγκεκριμένα τις τεράστιες διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όσον αφορά τα επιδόματα που δίνουν στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και εν μέρει εξηγεί και το γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν σε συγκεκριμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία. Σε ορισμένες χώρες, μέσα στο επίδομα που δίνεται περιλαμβάνεται το επίδομα στέγασης, ενώ σε άλλες είναι έξτρα και σε άλλες παρέχεται ολόκληρο το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα συγκεκριμένων τετραγωνικών. Η προοπτική αυτή ίσως εξηγεί εν μέρει επίσης και γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να έχουν μια κοινή στάση απέναντι στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού, καθώς η αντίδραση στην υποδοχή των προσφύγων σχετίζεται άμεσα με την ευημερία των κρατών και την κοινωνική πολιτική που ακολουθεί το κάθε κράτος-μέλος. Στην Αυστρία για παράδειγμα, όπου θεωρείται ότι το ελάχιστο όριο διαβίωσης για έναν ενήλικα είναι 828 € (στο ποσό συνυπολογίζεται και το 25% του ενοικίου), το επίδομα για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες ανέρχεται συνολικά στα 621 €. Την ίδια στιγμή τα επιδόματα σε Φινλανδία και Γαλλία είναι άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και δεν φορολογούνται.
Στη Γερμανία τα επιδόματα είναι ανάλογα με αυτά που παίρνουν οι άνεργοι και με όσα λαμβάνουν αυτοί που δικαιούνται προνοιακών επιδομάτων. Εκτός από το επίδομα, το κράτος πληρώνει έξτρα και για θέρμανση και για στέγαση.
Επίδομα διακοπών
Η Νορβηγία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν ακόμη καλύτερες συνθήκες για τους πρόσφυγες. Επί παραδείγματι στην Ολλανδία παίρνουν μέχρι και επίδομα διακοπών! Στη Σουηδία το βασικό επίδομα είναι χαμηλό (400 ευρώ), ωστόσο το κράτος έχει πολλές παροχές για την κάλυψη μιας σειράς αναγκών και το συνολικό ποσό φτάνει τα 1.400 ευρώ.
Τα επιδόματα «μαγνητίζουν» τους μετανάστες
Στη Δανία μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου το επίδομα έφτανε τα 1.400 € αφορολόγητα, αλλά η νομοθεσία άλλαξε μετά τις εκλογές που ενισχύθηκε η Δεξιά και έτσι το επίδομα έπεσε στα 800 €. Πλέον το επίδομα φορολογείται κι έτσι μένουν μόλις 450 €. Στη χειρότερη κατηγορία ως προς την κοινωνική πολιτική και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των προσφύγων είναι χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης, καθώς τα επιδόματα είτε είναι πολύ χαμηλά είτε δεν υπάρχουν καθόλου, παρότι παρέχεται περίθαλψη νοσοκομεία όπως στην Ελλάδα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc