Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στη ΝΔ

ΠΟΙΟΥΣ 'ΔΕΙΧΝΟΥΝ' ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ

Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στη ΝΔ

Κίνηση αιφνιδιασμού προς τους αμφισβητίες χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία του αρχηγού της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ανοίξει χθες και πριν καν συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα τον «φάκελο» της εκλογής προέδρου, εννέα μήνες πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία του συνεδρίου της ΝΔ.

Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στη ΝΔ
Με το επίσημο άνοιγμα της διαδικασίας εκδηλώθηκαν οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι, ενώ ο κατάλογος αναμένεται να μεγαλώσει τις επόμενες μέρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα φτάσουν μέχρι το τέλος της κούρσας.
Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, παρά τις δηλώσεις του ότι προσανατολίζεται στο να μη θέσει υποψηφιότητα, εντούτοις έμπειρα κομματικά στελέχη επιμένουν ότι τελικά θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ, με δεδομένη την υποστήριξη του κ. Κ. Καραμανλή.
Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ήδη την πρώτη κίνηση και ανακοίνωσε δημόσια την απόφασή του να είναι υποψήφιος, ενώ ανάλογη πρωτοβουλία είναι πιθανόν να αναλάβει ο κ. Μ. Βορίδης. Οι εσωκομματικές εξελίξεις θα «τρέξουν» τα προσεχή 24ωρα, καθώς η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλα στελέχη που θα θέσουν υποψηφιότητα, όπως είναι ο κ. Ν. Δένδιας.
Ο Β. Μεϊμαράκης στη Βουλή. Στελέχη της ΝΔ επιμένουν ότι τελικά θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος με την υποστήριξη του Κ. Καραμανλή
Ο Β. Μεϊμαράκης στη Βουλή. Στελέχη της ΝΔ επιμένουν ότι τελικά θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος με την υποστήριξη του Κ. Καραμανλή
Το βέβαιον είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης με την κίνησή του αυτή θέλησε να «μπει» στη θέση του «οδηγού» των εξελίξεων και δεν άφησε το προβάδισμα στους αμφισβητίες, που έσπευσαν μετά την εκλογική ήττα να αποδώσουν ευθύνες στην επικοινωνιακή στρατηγική και την ταύτιση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε, κατά τη γνώμη τους, ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυψε την ενόχλησή του γι’ αυτήν την κριτική, καθώς, όπως τονίζει δημοσίως, το κόμμα διπλασίασε τα ποσοστά του από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν την περίοδο του δημοψηφίσματος.
Η λογική του κ. Μεϊμαράκη πίσω από την κίνηση για την επίσπευση των διαδικασιών είναι ότι δεν θα μπορούσε να εξαντλήσει το χρονικό διάστημα έως την άνοιξη του 2016, όπως αυτό είχε καθοριστεί μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά. Εκτίμησε προφανώς ότι η Νέα Δημοκρατία θα υποστεί μεγάλη φθορά όλο αυτό το διάστημα και ότι ο ίδιος θα γίνεται δέκτης υπαινιγμών και σχολίων εάν συνεχιζόταν ο δημόσιος διάλογος μεταξύ των στελεχών για το τι πρέπει να γίνει στο κόμμα.
 Ο κ. Καραμανλής αιφνιδιάστηκε από το άνοιγμα τώρα της διαδικασίας εκλογής προέδρου

Ο κ. Καραμανλής αιφνιδιάστηκε από το άνοιγμα τώρα της διαδικασίας εκλογής προέδρου
Οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επίσπευση των διαδικασιών εκλογής προέδρου, καθώς όπως τονίζουν θα έπρεπε να παραμείνει, δεδομένου ότι η χώρα εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων και των προαπαιτούμενων μέτρων θα πρέπει να έχει ισχυρή αντιπολίτευση.
Εγγυητής της ενότητας
Ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει εγγυητής της ενότητας του κόμματος είτε φύγει είτε μείνει, ενώ σε δηλώσεις του λέει πως μάλλον δεν θα είναι υποψήφιος, διότι διαφωνεί με τη διαδικασία. Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν είναι σωστό να εκλέγεται πρόεδρος με τη διαδικασία που ορίζει ότι ψηφίζουν όλοι οι Ελληνες που επιθυμούν, δίνοντας απλώς 2 ευρώ, και τονίζει ότι δεν υπάρχει τρόπος αλλαγής της διαδικασίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Αντ. Σαμαράς θα δώσει το στίγμα του με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων
Ο Αντ. Σαμαράς θα δώσει το στίγμα του με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων

Ωστόσο, πληροφορίες του «Εθνους» τονίζουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος, καθώς ήδη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στηρίζει την υποψηφιότητά του. Πιέσεις για την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη ασκούνται και από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ αλλά και από ιστορικές οικογένειες, όπως του Αχιλλέα Καραμανλή. Επιπλέον ο βουλευτής επικρατείας της ΝΔ Θόδωρος Φορτσάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξη διεμήνυσε ότι «τον Οκτώβριο ξεκινούν ήδη οι διαδικασίες εκλογής αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, όπως ορίζει το καταστατικό, και ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι πιθανότατα υποψήφιος».
Οι κ. Πέτρος Τατούλης και Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν οι πρώτοι που τοποθετήθηκαν στη σκακιέρα της εκλογής προέδρου, ενώ αναμένεται η υποψηφιότητα του Μάκη Βορίδη, ο οποίος ήδη χαρακτήρισε σωστή την εκλογή προέδρου, ενώ παράλληλα ήταν ο πρώτος που άσκησε κριτική στην επικοινωνιακή στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, ίσως και ο Μ. Βορίδης
Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, ίσως και ο Μ. Βορίδης
Αίνιγμα αποτελεί η στάση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία δεν έχει αποκλείσει την υποψηφιότητά της, αλλά παράλληλα βρίσκεται εν μέσω της δεδηλωμένης υποψηφιότητας του αδελφού της Κ. Μητσοτάκη και του κ. Β. Μεϊμαράκη, τον οποίο υποστήριξε με θέρμη κατά την προεκλογική περίοδο. Η ουδέτερη στάση μπορεί να αποτελέσει μία διέξοδο, εφόσον η κ. Μπακογιάννη αποφασίσει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ.
Επί του διαδικαστικού, την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ, η οποία και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να έχει εκλεγεί έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Κώστας Καραμανλής
Θα στηρίξει τον Μεϊμαράκη
Δεδομένη θεωρείται η στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν και παραμένουν ισχυρές, κάτι που πιστοποιήθηκε, άλλωστε, και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, με τον κ. Καραμανλή να είναι διαρκώς στο πλευρό του προέδρου της ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αναμένεται τις επόμενες ημέρες, αμέσως μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις υποψηφιότητες, να δηλώσουν και δημόσια την υποστήριξή τους στον κ. Μεϊμαράκη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη του ζητούν να πει τώρα ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ και ότι θα συνεχίσει την πολιτική που έχει επιλέξει, με επίκεντρο τον «μεσαίο χώρο».
Ο κ. Καραμανλής, πάντως, αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να ανοίξει τώρα την όλη διαδικασία, καθώς θεωρούσε ότι ο νυν πρόεδρος της ΝΔ είχε χρόνο ικανό για να επουλωθούν οι «εσωκομματικές πληγές» που «άνοιξαν» από την εκλογική ήττα και να κάνει τις απαραίτητες ενωτικές κινήσεις μέσα στο κόμμα. Ο αιφνιδιασμός από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή δεν σημαίνει ότι δεν θα μπει (παρασκηνιακά ο ίδιος, δημόσια οι στενοί του συνεργάτες και οι πολιτικοί του φίλοι) στο «τερέν» της μάχης για τη διαδοχή. Οι ρίζες του πρώην πρωθυπουργού βρίσκονται ακόμα μέσα στην παράταξη και λαμβάνουν ενεργό ρόλο στις «διαδρομές» της ΝΔ. Ηδη τα μηνύματα από την πλευρά της οικογένειας Καραμανλή έχουν φτάσει στη Λεωφόρο Συγγρού με την εγγύηση στήριξης στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρά τις πρώτες τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ ότι «μάλλον δεν θα είμαι υποψήφιος, διαφωνώ με τη διαδικασία».
Αντώνης Σαμαράς
Ηταν προσωπική του επιλογή
Ο Αντώνης Σαμαράς καθιστά σαφές ότι στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υπενθυμίζοντας ότι ήταν προσωπική του επιλογή να πάρει τη θέση του μεταβατικού προέδρου, αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Στενοί συνεργάτες του τέως προέδρου της ΝΔ επιβεβαιώνουν τη θέση αυτή, ότι θα στηρίξουν δηλαδή την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. Παράλληλα, ένας ακόμη λόγος που «οδηγεί» τον κ. Σαμαρά στη στάση αυτή είναι οι σαφώς «ψυχρές» σχέσεις του με την οικογένεια Μητσοτάκη, οι οποίες δεν αποκαταστάθηκαν ούτε μετά την υπουργοποίηση του Κυρ. Μητσοτάκη την περίοδο 2013-2014.
Τις τελευταίες ώρες πάντως, δοκιμάζονται και οι σχέσεις Μεϊμαράκη-Σαμαρά, καθώς κύκλοι του περιβάλλοντος του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι πίσω από τις δηλώσεις αμφισβήτησης της προεκλογικής στρατηγικής και της επιλογής της τακτικής του «μεσαίου χώρου» βρίσκεται ο Αντ. Σαμαράς.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του «Εθνους», οι οποίες ωστόσο διαψεύδονται από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά, το οποίο επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα εμπλακεί στη διαδικασία διαδοχής, ούτε συμφώνησε με την επίσπευση της εκλογής νέου αρχηγού. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι αμφισβητίες δεν ασκούν κριτική στο πρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη άμεσα, αλλά έμμεσα, καθώς θεωρούν λανθασμένη τη στρατηγική που ακολουθήθηκε προεκλογικά. Στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει το στίγμα του στη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση. Οταν κατατεθούν οι υποψηφιότητες, ο κ. Σαμαράς θα προβεί σε στήριξη μίας εκ των υποψηφιοτήτων, δημόσια.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ Μ. ΒΟΡΙΔΗ ΚΑΙ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ
Κυρ. Μητσοτάκης: Εχω σχέδιο
«Παρών» στην κούρσα για την προεδρία της ΝΔ δήλωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. «Πιστεύω ότι έχω σχέδιο για την επόμενη μέρα. Εχω τη δυνατότητα και τη θέληση να το κάνω», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι στη ΝΔ θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές και σημαντική ανανέωση, τόσο προς τις αξίες και τις πολιτικές όσο και ως προς τα πρόσωπα.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ΝΔ έχει πάρει διαζύγιο από τους νέους και από τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να πάνε τον τόπο μπροστά. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, σημείωσε, στο οποίο χωράνε όλοι, από τον κεντρώο έως τον πολίτη που αυτοπροσδιορίζεται στα δεξιά του πολιτικού χάρτη. Στον πυρήνα της ΝΔ πρέπει να είναι η ελευθερία, η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη και οι ίσες ευκαιρίες για όλους. Στον πυρήνα της φιλελεύθερης ιδεολογίας είναι οι ίσες ευκαιρίες, υπογράμμισε. «Χάσουμε - κερδίσουμε, θα υπηρετήσουμε τον αρχηγό που θα εκλεγεί από την κοινωνία», ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείεται να είναι ο κ. Μάκης Βορίδης, ενώ ο κ. Π. Τατούλης ανακοίνωσε ήδη το ενδιαφέρον του. Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα είναι υποψήφιος αν δεν είναι ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ τη στάση τους θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ώρες η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη και ο κ. Νίκος Δένδιας.
ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»