Συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα

Συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα

Στην ανάγκη της άμεσης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και της αντιμετώπισης του υπέρογκου ελληνικού χρέους, επικεντρώθηκε η σύντομη εθιμοτυπική συνομιλία του αμερικανού προέδρου με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Η συνομιλία έγινε κατά τη δεξίωση που παρέθεσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στους ηγέτες που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των Ην. Εθνών. Ο κ. Ομπάμα συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την επανεκλογή του και του επανέλαβε την πρόθεση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, προσβλέποντας στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην οποία οι δυο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών. Επίσης, συζήτησαν το προσφυγικό ζήτημα και ευρύτερα, την κρίση στη Συρία, ενώ ο κινέζος πρόεδρος προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κίνα εντός του έτους.
Κατά διάρκεια της ημέρας ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο όποιος τις προηγούμενες ημέρες είχε σειρά συναντήσεων μεταξύ άλλων με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ σήμερα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να παραστεί στη συνάντηση κορυφής υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα για τον εξτρεμισμό και τη μάχη κατά του Iσλαμικού Κράτους, παρ' όλου που η ελληνική πλευρά έχει ενοχληθεί από τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ονομασία που της έχουν αναγνωρίσει οι ΗΠΑ.
Αργότερα, ο κ. Τσίπρας θα συνομιλήσει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και στη συνέχεια θα παρευρεθεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.
Συνάντηση και με το ΔΝΤ
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθεί σήμερα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθεί σήμερα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη, θα μεταβεί σήμερα στη Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στόχος του κ. Σταθάκη σε αυτή τη συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου Πολ Τόμσεν, είναι να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση για το χρέος, να εξετασθεί η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, όπως και ο ρόλος του ΔΝΤ στη συνέχεια.
Ο πρωθυπουργός, που συναντήθηκε χθες και με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, έλαβε πρόσκληση από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επισκεφθεί τη χώρα του. Ο κ. Νετανιάχου τηλεφώνησε στον έλληνα ομόλογό του, για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την κρίση στη Συρία και το προσφυγικό κύμα. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Αύριο, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς.
Αθανάσιος Έλλις

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc