Το γερμανικό ναυτικό κατά των διακινητών

Πολιτική

Το γερμανικό ναυτικό κατά των διακινητών

Σύντομα το πολεμικό ναυτικό της Γερμανίας θα έχει το δικαίωμα όχι μόνο να διασώζει πρόσφυγες που κινδυνεύουν στα ανοιχτά της Μεσογείου αλλά και να κατάσχει πλοία των διακινητών που τους μεταφέρουν.
Με μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες δολάρια, μια ξύλινη ή φουσκωτή βάρκα και την ελπίδα να διασωθούν φτάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες πρόσφυγες μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη. Σε αυτό το ταξίδι τους είναι έρμαια στα χέρια των διακινητών, που έχουν μετατρέψει το προσφυγικό ρεύμα από τις βόρειες ακτές της Αφρικής προς την Ευρώπη, σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που αποφέρει κέρδη εκατομμυρίων.
«Γνωρίζουμε πολλά για το πώς λειτουργούν οι διακινητές» λέει ο πρώτος αξιωματικός της φρεγάτας «Σλέσβιγκ Χόλσταϊν» Φίλιπ Μπ. και συνεχίζει «Το ερώτημα όμως είναι πώς μπορούμε να τους εντοπίσουμε;». Το «Σλέσβιγκ Χόλσταιν» είναι ένα από τα δύο πλοία του γερμανικού πολεμικού ναυτικού που συμμετέχουν στην αποστολή της ΕΕ EUNAVFOR MED στη Μεσόγειο. Μέχρι τον Ιούνιο είχαν διασώσει 2357 ανθρώπους που κινδύνεψαν στη θάλασσα. Ωστόσο πρωτεύον στόχος της αποστολής είναι να εντοπίσει δίκτυα διακινητών στη Μεσόγειο και να ανακόψει τις παράνομες δραστηριότητές τους– με σκοπό να μη χαθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.
Μέχρι πρότινος οι γερμανοί στρατιώτες μπορούσαν απλά να συγκεντρώνουν πληροφορίες. Σε λίγο καιρό όμως θα έχουν το δικαίωμα να σταματούν πλοία και πλοιάρια στην ανοιχτή θάλασσα, να τα ελέγχουν και αν χρειαστεί να τα κατάσχουν και να αλλάζουν τη διαδρομή τους.
Δύσκολος ο εντοπισμός
Πρόσφυγες μιλούν για πολύ κακές συνθήκες στα πλοιάρια και για χιλιάδες δολάρια που πλήρωσαν για το ταξίδι
Πρόσφυγες μιλούν για πολύ κακές συνθήκες στα πλοιάρια και για χιλιάδες δολάρια που πλήρωσαν για το ταξίδι
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μεταφέρονται οι πρόσφυγες από τους διακινητές είναι απάνθρωπες. Πρόσφυγες που διασώθηκαν από τη γερμανική φρεγάτα μιλούν για πολύ κακές συνθήκες στα πλοιάρια και για χιλιάδες δολάρια που πλήρωσαν για το ταξίδι. Ο αξιωματικός επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αναγνωρίσουν τους διακινητές, γιατί τα πλοία που χρησιμοποιούν δεν φέρουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικό. Κάποιες, ελάχιστες φορές που είδαν πλοία και υπέθεσαν ότι θα μπορούσαν να είναι διακινητών, δεν είχαν το δικαίωμα να επέμβουν. Αυτό στο μέλλον πρόκειται να αλλάξει.
Από την άλλη πλευρά τα ευρωπαϊκά πλοία δεν έχουν το δικαίωμα να πλεύσουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε ενέργειά τους να περιορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια (22 χλμ.) από τις ακτές της χώρας. Μέχρι να λυθεί αυτό το ζήτημα οι διακινητές θα μπορούν να αποσύρονται σε εκείνη την περιοχή. «Δε θα μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά πράγματα στην ανοιχτή θάλασσα» επιβεβαιώνει και ο Φίλιπ Μπ.
Όμως είναι ένα πρώτο βήμα. Ο πλοίαρχος Μαρκ Μέτσγκερ πιστεύει ότι η εν λόγω αποστολή έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει. Παράλληλα ωστόσο επισημαίνει: «Είναι ξεκάθαρο ότι ο στρατός δεν μπορεί να είναι η μοναδική λύση. Είναι απλά ένα κομμάτι στην καταπολέμηση των διακινητών».
Αλεξάνδρα Κοσμά (dpa)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»