«Άκυρο» στο Waldorf Astoria λόγω Κίνας

Πολιτική

«Άκυρο» στο Waldorf Astoria λόγω Κίνας

Για πρώτη φορά ένας αμερικανός πρόεδρος δεν θα μείνει στο Waldorf Astoria κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο λόγος; Κίνδυνος… υποκλοπών καθώς το γνωστό ξενοδοχείο ανήκει πλέον σε Κινέζους.
Ακόμη και για τον πρόεδρο των ΗΠΑ η ομιλία από το βήμα της ετήσια Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είναι κάτι το ιδιαίτερο. Παραδοσιακά στα τέλη Σεπτεμβρίου όλος ο πλανήτης μπορεί να πάρει μια μικρή γεύση της ισχύος και του κύρους της υπερδύναμης.
Η εμφάνιση του εκάστοτε αμερικανού προέδρου όμως περιλαμβάνει και ένα εθιμοτυπικό μέρος. Για παράδειγμα, η «μεταφορά» του προέδρου στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνοδεία ενός μαύρου κονβόι, αφού προηγουμένως κλείσουν όλοι οι δρόμοι του Μανχάταν. Επίσης, η μεγάλη υποδοχή για τον υπόλοιπο κόσμο κατά την πρώτη βραδιά στο Waldorf Astoria.
«Ζητήματα» ασφαλείας
Η αλυσίδα Χίλτον πούλησε τη ναυαρχίδα της έναντι 1,95 δις δολαρίων (περίπου 1,55 δις ευρώ) στον κινεζικό ασφαλιστικό όμιλο Anbang
Η αλυσίδα Χίλτον πούλησε τη ναυαρχίδα της έναντι 1,95 δις δολαρίων (περίπου 1,55 δις ευρώ) στον κινεζικό ασφαλιστικό όμιλο Anbang
Το τελευταίο όμως αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών που κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν θα διαμένει στο Waldorf Astoria. Ο λόγος; Το περίφημο ξενοδοχείο στην Park Avenue, σήμα κατατεθέν της Νέας Υόρκης, βρίσκεται πλέον σε κινεζικά χέρια. Και οι Αμερικανοί, που έχουν μεγάλη «εμπειρία» με την παρακολούθηση ξένων ηγετών -όπως γνωρίζει πολύ καλά η ίδια η καγκελάριος Α. Μέρκελ- φοβούνται μήπως πέσουν τώρα οι ίδιοι θύμα παρακολούθησης.
Η διπλωματική γλώσσα δεν επιτρέπει βέβαια τόσο σαφείς διατυπώσεις. Εντούτοις ο εκπρόσωπος του προέδρου Τζον Έρνεστ έγινε πρόσφατα αρκετά σαφής όταν κλήθηκε να αιτιολογήσει τη σχετική απόφαση: «Υπάρχει μια σειρά σκέψεων που επηρεάζουν την απόφαση για τον τόπο διαμονής του προέδρου. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από τα διαθέσιμα δωμάτια και το κόστος μέχρι και ζητήματα ασφαλείας».
Στο παρασκήνιο ακούγεται έντονα ότι το τελευταίο είναι και ο βασικός λόγος της εν λόγω απόφασης, και συγκεκριμένα οι πρόσφατες συνεχείς κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αμερικανικών υπηρεσιών.
Το τέλος μιας μεγάλης παράδοσης
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Νταβίντ Μπεν Γκουριόν με τον πρώτο μεταπολεμικό καγκελάριο της Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ στο Waldorf Astoria, το 1960
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Νταβίντ Μπεν Γκουριόν με τον πρώτο μεταπολεμικό καγκελάριο της Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ στο Waldorf Astoria, το 1960
Όλα αυτά όμως φέρνουν το τέλος μιας μεγάλης παράδοσης. Το Waldorf Astoria, που εγκαινιάστηκε το 1931 καταλαμβάνοντας ένα ολόκληρο τετράγωνο της Park Avenue, ήταν τρόπον τινά η ανεπίσημη κατοικία των αμερικανών προέδρων στο Μανχάταν. Κατά τη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων του ΟΗΕ ο Λευκός Οίκος έκλεινε για την αντιπροσωπεία του προέδρου ολόκληρους ορόφους. Για δεκαετίες άλλωστε βρισκόταν στον 42ο όροφο η κατοικία του αμερικανού πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη. Στην σουίτα του στο Waldorf Astoria άφησε την τελευταία του πνοή το 1964 ο πρώην πρόεδρος Χέρμπερτ Χούβερ.
Τον περασμένο Οκτώβριο η αλυσίδα Χίλτον πούλησε τη ναυαρχίδα της έναντι 1,95 δις δολαρίων (περίπου 1,55 δις ευρώ) στον κινεζικό ασφαλιστικό όμιλο Anbang. Ο όμιλος διατηρεί στενές σχέσεις με την κομμουνιστική ηγεσία του Πεκίνου. Ο επικεφαλής του Anbang είναι παντρεμένος με την εγγονή του πρώην επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ντενγκ Σιαοπίνγκ. Σε αυτά τα συμφραζόμενα καλλιεργούνταν εδώ και μήνες μια φημολογία που ήθελε τον Λευκό Οίκο να αναζητεί άλλο ξενοδοχείο.
Στο Waldorf Astoria… ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο θα διαμείνει αυτή τη φορά ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν
Στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο θα διαμείνει αυτή τη φορά ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν
Στην ίδια αναζήτηση προέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες και άλλες αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τη θέση του Ομπάμα στο Waldorf Astoria θα πάρει -σύμφωνα με δημοσίευμα της Times of India- o ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.
Στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο θα διαμείνουν επίσης ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, συμμετέχει για πρώτη φορά στην ετήσια συνέλευση μετά από πολλά χρόνια, και φυσικά, οι Κινέζοι. Η γερμανική αντιπροσωπεία, της οποίας ηγούνται η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπ. Εξωτερικών Σταϊνμάγερ, έχει μοιραστεί αυτή τη φορά σε τρία ξενοδοχεία.
Το «νέο» ξενοδοχείο του Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται όμως λίγο παρακάτω. Πρόκειται για το New York Palace, ένα εξίσου πολυτελές αν και όχι τόσο θρυλικό όσο το Waldorf Astoria, το οποίο βρίσκεται γωνία 50. Street και Madison Avenue. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη Μαΐου το New York Palace ανήκει… σε Νοτιοκορεάτες.
Κώστας Συμεωνίδης (dpa

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»