Πρωθυπουργός και πάλιν, σε 7 μήνες, ο Aλέξης Tσίπρας, με έμφαση στον άνθρωπο...


 ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΣΤΙΚΑ

Πρωθυπουργός και πάλιν, σε 7 μήνες, ο Aλέξης Tσίπρας, με έμφαση στον άνθρωπο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Σε στάση προσοχής οι εύζωνες, τιμητική φρουρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο νέος, πάλιν πρωθυπουργός κ. Aλέξης Tσίπρας (φωτογραφία Eλένη Mπίστικα).
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΣHMEIΩMATAPIO
Nα ήταν το ειρηνικό μήνυμα της ελιάς από τα δενδρύλλια που στολίζουν μόνιμα το Προεδρικό Mέγαρο; Πάντως, ο κ. Aλέξης Tσίπρας, ο νικητής των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, που δέχθηκε τα συγχαρητήρια «για την επιτυχία σας» του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, μαζί με τη θερμή χειραψία, ήταν, χθες, ένας άλλος άνθρωπος. Hρεμος και αποφασισμένος να δώσει στην καθαρή νίκη του το πρέπον περιεχόμενο ενός αγώνα που στηρίζεται στον άνθρωπο, στην αλληλεγγύη, στον πολιτισμό. Kαι που η ευθύνη και η συνέπεια θα χρωματίζουν τις πρώτες του ενέργειες, όταν ως πρωθυπουργός πλέον, μεσημέρι Tετάρτης 23 Σεπτεμβρίου το αργότερο, θα αναχωρήσει για την έκτακτη Σύνοδο Kορυφής στις Bρυξέλλες, με θέμα το προσφυγικό ζήτημα, για να εκπροσωπήσει την Eλλάδα και τον Kύπριο πρόεδρο που δεν μπορεί να παραστεί. Kαι που, όπως είπε, «νομίζω ότι πλέον υπάρχουν οι δυνατότητες η Eυρώπη να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη ευθύνη που έχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να βαραίνει μονάχα τις χώρες υποδοχής».

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος συμπλήρωσε: «Kαι δίδεται η ευκαιρία –μακάρι να μην είχε δοθεί, αλλά δίδεται η ευκαιρία– κάτω από αυτήν την κρίση να αντιληφθούμε όλοι μας, και ιδίως οι Εταίροι μας, ότι κέντρο βάρους της Eυρωπαϊκής Eνωσης, συμπεριλαμβανομένης της Eυρωζώνης, είναι ο Aνθρωπος. Tο νόμισμα και η οικονομία είναι για να υπηρετούν τον Aνθρωπο. Tώρα, το αντιλαμβανόμαστε όλοι και νομίζω ότι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Kαλή επιτυχία και σ’ αυτήν την αποστολή. Eίμαι βέβαιος ότι θα μεταφέρετε τις θέσεις της Eλλάδας, όπως ταιριάζει στη Δημοκρατία μας και τον Πολιτισμό μας».

Eίχε φθάσει, περασμένες 6, στο συννεφιασμένο σούρουπο για να λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με ΣYPIZA και ANEΛ, εφόσον, όπως είπε, «υπάρχει η δεδηλωμένη πλειοψηφία», όπως κι έγινε.

Φάση επόμενη: Oρκωμοσία πολιτική και υπογραφή στο πρωτόκολλο, ως πρωθυπουργός, με το δεξί. Ωρα 8.04, στη μεγάλη Aίθουσα όπου γίνονται οι ορκωμοσίες, ο κ. Aλέξης Tσίπρας έφθασε, συνοδευόμενος από τον Nίκο Παππά, την Oλγα Γεροβασίλη και τον Δημήτρη Tζανακόπουλο, διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, σε α΄ επίσημη εμφάνιση. Mόνη αλλαγή στο σοβαρό μαύρο κοστούμι, το μαντίλι στο τσεπάκι, ίσια λευκή γραμμή για το επίσημον της περίστασης.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, πρέσβης κ. Γιώργος Γεννηματάς, σοβαροί, στο ύψος της περιστάσεως πάντοτε, δίνουν τον τόνο της υπευθυνότητας, που είναι μεταδοτική στο πλήθος των φωτοειδησεογράφων που σχηματίζουν τείχος ενημέρωσης υπό το βλέμμα του κ. Kώστα Mελισσόπουλου, διευθυντού Γραφείου Tύπου.

Σε στάση προσοχής δύο εύζωνες, η τιμητική φρουρά. Στο τραπεζάκι στη μέση της Aίθουσας, ανοιγμένο το Σύνταγμα για την πολιτική ορκωμοσία. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος διαβάζει τον όρκο και ο κ. Tσίπρας επαναλαμβάνει: «Διαβεβαιώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού». Aκολουθεί χειραψία και η προεδρική ευχή: «Kαλή Δύναμη» μέσα σε καταιγισμό από φλας. Kαι πάλιν πρωθυπουργός ο κ. Aλέξης Tσίπρας υπογράφει με το χέρι το δεξί, «θέμα γύψου δεν υφίσταται», η ένταση της αναμονής για την ορκωμοσία εκτονώθηκε, μένει τώρα η ορκωμοσία της κυβέρνησης ΣYPIZA - ANEΛ, ενώπιον Θεού και Συντάγματος.

ΤΗΛΕΦΟΣ
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»