Σβήνει το «άστρο» της Μέρκελ

Επισκόπηση τύπου

Σβήνει το «άστρο» της Μέρκελ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το περιοδικό Der Spiegel η δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ εμφανίζει πτώση. Στην πρώτη θέση, ο υπ. Εξ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ από το SPD. Θετική εικόνα για τον βαυαρό Ζεεχόφερ.
H αγαπημένη καγκελάριος των Γερμανών, Άγκελα Μέρκελ, δεν είναι πια πρώτη στις προτιμήσεις τους, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου TNS για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel. Στην κορυφή της λίστας με τους πιο δημοφιλείς γερμανούς πολιτικούς βρίσκεται πλέον ένας Σοσιαλδημοκράτης. Ο νυν υπ. Εξωτερικών από το συγκυβερνών SPD, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, συγκεντρώνει το 67% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων λόγω του «σημαντικού ρόλου» που διαδραματίζει στη διαχείριση της προσφυγικής και άλλων διεθνών κρίσεων το τελευταίο διάστημα.
Η γερμανίδα καγκελάριος, από την άλλη πλευρά, συγκεντρώνει 63%, ποσοστό που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση της προτίμησης του κόσμου, μετά τον υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το CDU (δεύτερη θέση) αλλά και τον γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ (τρίτη θέση). Oι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στη γενική ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσο οι εν λόγω γερμανοί πολιτικοί διαδραματίζουν «σημαντικό ρόλο» στην πολιτική διαχείριση. Κομβική σημασία εκτιμάται ότι έπαιξαν οι πρόσφατοι χειρισμοί της καγκελαρίου σε ομοσπονδιακό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την αντιμετώπιση της εντεινόμενης προσφυγικής κρίσης.
Πτώση της δημοτικότητας της Μέρκελ σε σχέση με πέρσι
Στην κορυφή βρίσκεται ο υπ. Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ από το SPD
Στην κορυφή βρίσκεται ο υπ. Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ από το SPD
Ενδιαφέρον μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι σε σχέση με πέρσι η δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ σημειώνει πτώση κατά 5 μονάδες. Στο μεταξύ άλλες τρεις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν για λογαριασμό του δικτύου ZDF, του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού σταθμού RTL επιβεβαιώνουν την ίδια τάση.
Παράλληλα η θέση του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εμφανίζεται βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, καταλαμβάνοντας σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Spiegel, την πέμπτη θέση αμέσως μετά την καγκελάριο Μέρκελ.
Σημαντική άνοδο στη δημοτικότητά του καταγράφει, στο μεταξύ, και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος βρίσκεται στην ένατη θέση, έξι μονάδες κάτω από την θέση στην οποία βρισκόταν πέρσι. Αντίθετα, σημαντική πτώση της δημοτικότητάς της καταγράφει η Ζάρα Βάγκενκνεχτ από το κόμμα της Αριστεράς, η οποία, έχοντας χάσει πολύ έδαφος σε σχέση με πέρσι, βρίσκεται πλέον στην δέκατη πέμπτη θέση της λίστας.
Δήμητρα Κυρανούδη (Der Spiegel, DW, dpa)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»