Η ώρα των μεταρρυθμίσεων για την Κίνα

Η ώρα των μεταρρυθμίσεων για την Κίνα

Ζητούμενο ρεαλιστικοί στόχοι για ανάπτυξη
Η ώρα των μεταρρυθμίσεων για την Κίνα
εκτύπωση  

Μεγάλη συζήτηση γίνεται αυτό το διάστημα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κίνας και πλέον το πάνω χέρι αρχίζουν να παίρνουν, όπως όλα δείχνουν, οι πιο απαισιόδοξοι. Όμως πολλοί βασίζουν τις προβλέψεις τους στην εμπειρία άλλων οικονομιών, την ώρα που η Κίνα αλλάζει την αναπτυξιακή πολιτική που είχε ακολουθήσει εδώ και τρεις δεκαετίες.

Η κατάσταση στην Κίνα, βέβαια, είναι σοβαρή καθώς η χώρα δεν αναμένεται να πετύχει τον στόχο ανάπτυξης του 7% για φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Του χρόνου η ανάπτυξη μπορεί να πέσει στο 6,3%.

Ο Λι Γιονγκ Ουά είναι καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Asiatic Research Institute στο Πανεπιστήμιο της Κορέας που έχει διατελέσει επικεφαλής οικονομολόγος της Asian Development Bank και ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ επιλέγει μια πιο ενδιάμεση εκτίμηση, προβλέποντας ότι η μέση δυνητική ανάπτυξη στην Κίνα θα υποχωρήσει έως το 2030 στο 5% με 6%.

Κατά τον ίδιο η Κίνα θα μπορούσε να αναγνωρίσει ότι σε μια τόσο μεγάλη και απρόβλεπτη οικονομία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να βασίζεται σε απευθείας παρεμβάσεις ή μακροοικονομικές πολιτικές. Θα πρέπει δε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα αντισταθμίσουν τις πιέσεις για μείωση της ανάπτυξης, ήτοι παρεμβάσεις στα εργασιακά, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα ακίνητα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»