Τα Ηλύσια Πεδία… χωρίς αυτοκίνητα

Περιβάλλον & Επιστήμη

Τα Ηλύσια Πεδία… χωρίς αυτοκίνητα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της γαλλικής πρωτεύουσας είναι η μεγάλη κίνηση στους δρόμους και κατά συνέπεια η ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο δήμος Παρισίων έχει θέσει υψηλούς στόχους για την αντιμετώπιση και των δύο.
Πρωί στα Ηλύσια χωρίς μποτιλιάρισμα, κόρνες, καυσαέρια. Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για τη γαλλική πρωτεύουσα. Κι όμως ο δήμος Παρισίων θέλει να κάνει μια καλή αρχή, λίγους μήνες πριν από την Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι. Στέλνοντας ένα μήνυμα καλών προθέσεων η δήμαρχος Αν Χινταλγκό ανακήρυξε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, μέρα χωρίς αυτοκίνητο. «Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να δείξουμε ότι είναι εφικτό να υπάρξει ένα Παρίσι χωρίς αυτοκίνητα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Χινταλγκό.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και ταξί θα διαρκέσει από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Δεν αφορά μόνο τη λεωφόρο Ηλυσίων αλλά και όλες τις μεγάλες οδικές αρτηρίες στο κέντρο της πόλης. Προτεραιότητα θα έχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα δημοτικά ποδήλατα όσο και τα ποδήλατα ιδιωτών.
Χινταλγκό κατά οδηγών βενζινοκίνητων
H δήμαρχος του Παρισού Αν Χινταλγκό από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS)
H δήμαρχος του Παρισιού Αν Χινταλγκό από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS)
Οι προσπάθειες της Αν Χινταλγκό από το Σοσιαλιστικό Κόμμα στον τομέα της μείωσης της ρύπανσης λόγω της αυξημένης κίνησης αποτιμώνται κατά γενική ομολογία θετικά. «Από τότε που η Αν Χινταλγκό ανέλαβε το δήμο του Παρισιού έχει κηρύξει έναν πραγματικό πόλεμο στην ρύπανση και τα βενζινοκίνητα οχήματα», γράφει ενδεικτικά η Le Monde. Στο μεταξύ η ίδια έχει θέσει σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών βενζινοκίνητων οχημάτων.
Ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία παλαιών λεωφορείων που λειτουργούν με κινητήρες ντίζελ. Σταδιακά η ίδια ρύθμιση θα επεκταθεί και στα ΙΧ. Παράλληλα στόχος της δημάρχου είναι να απελευθερώσει όσο το δυνατό περισσότερο δημόσιο χώρο για πεζούς και ποδήλατα. Η ίδια θέλει να αναμορφώσει επτά κεντρικές πλατείες, μεταξύ των οποίων και την Πλατεία Βαστίλης. «Το λέω ευθέως: τα αυτοκίνητα θα έχουν περιορισμένο χώρο για κίνηση και όχι όλη την πλατεία» είπε πρόσφατα.
Εντούτοις, έντονη είναι η αντίδραση πολλών οδηγών, ιδίως όσων μένουν στα προάστια και έρχονται καθημερινά για επαγγελματικούς λόγους στο Παρίσι με το αυτοκίνητο, όπως και μελών της συντηρητικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως το μεγαλύτερο τμήμα του δημοτικού συμβουλίου τάσσεται υπέρ ενός Παρισιού με λιγότερα αυτοκίνητα και περισσότερα ποδήλατα. Ο απώτερος στόχος είναι μέχρι το 2020 να διπλασιαστούν οι ποδηλατόδρομοι, ώστε οι καθημερινές μετακινήσεις με ποδήλατα να φθάσουν το 15% της συνολικής κίνησης στους δρόμους. Σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 5%. Στο μεταξύ άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Κοπεγχάγη, το Βερολίνο, το Μόναχο ή η Κολωνία έχουν ήδη καταφέρει να αγγίξουν αυτόν τον στόχο.
Δήμητρα Κυρανούδη (dpa)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»