Ενίσχυση κρατιδίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Ενίσχυση κρατιδίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

670 ευρώ μηνιαίως αναμένεται να διατεθούν σε κάθε πρόσφυγα από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Αυτό αποφασίστηκε χθες μεταξύ γερμανικής κυβέρνησης και κρατιδίων. Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις αλλά και εντάστεις.
Η γερμανική κυβέρνηση θα αναλάβει το κύριο φορτίο των δαπανών που προκύπτουν από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των προσφύγων στη Γερμανία. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινοβραδινή διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων στην καγκελαρία, παρουσία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται η χορήγηση 670 ευρώ μηνιαίως για κάθε πρόσφυγα από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Το πακέτο βοήθειας προβλέπει συνολικά χρηματική ενίσχυση 2 δις ευρώ σε γερμανικά κρατίδια και δήμους για το 2015 καθώς και το ποσό των 4 δις το 2016. Παράλληλα αποφασίστηκε η προσθήκη της Αλβανίας και του Κοσόβου στη λίστα με τις «ασφαλείς χώρες προέλευσης» και ως εκ τούτου αιτούντες άσυλο που κατάγονται από εκεί θα γίνονται στο εξής δύσκολα δεκτοί στη Γερμανία.
Ικανοποίηση Xριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών
Από τη χθεσινή σύσκεψη κεντρικής κυβέρνησης και ομόσπονδων κρατιδίων στην καγκελαρία
Από τη χθεσινή σύσκεψη κεντρικής κυβέρνησης και ομόσπονδων κρατιδίων στην καγκελαρία
Στην πλειοψηφία πάντως θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις για τα αποτελέσματα της σύσκεψης αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Ικανοποιημένοι εκφράζονται ιδιαίτερα πολιτικοί των Xριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών. Ενστάσεις εκφράζουν σε επιμέρους ζητήματα εκπρόσωποι του κόμματος «Η Αριστερά» και των Πρασίνων.
Από την πλευρά του ο αριστερός πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο, ασκεί κριτική για το γεγονός ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία δεν αναγνωρίζονται εξ αρχής ως πρόσφυγες πολέμου, με το επιχείρημα ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειαζόταν οι χρονοβόρες διαδικασίες του αιτήματος ασύλου. Η πρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρτ, χαρακτηρίζει ως «καψώνι» την απόφαση περικοπής των προβλεπόμενων παροχών, για όλους εκείνους των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίφθηκε.
Ενστάσεις από την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων
O πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο
O πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο
Ενστάσεις εκφράζει όμως και η Ένωση των Δήμων και Κοινοτήτων. Μολονότι χαιρετίζει τις χθεσινοβραδινές αποφάσεις επειδή σηματοδοτούν έναν «αναπροσανατολισμό» στην προσφυγική πολιτική, επισημαίνουν ότι τα χρήματα που θα διαθέτει η κεντρική κυβέρνηση στα κρατίδια για τους δήμους και τις κοινότητες θα πρέπει πράγματι να φτάσουν στα ταμεία τους.
Αναφορικά τώρα με τα κέντρα καταγραφής των προσφύγων ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εσωτερικών, Τομπίας Πλάτε, ερωτηθείς στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής για την κριτική που διατυπώνεται στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία αντίστοιχων κέντρων σε ελληνικό έδαφος απάντησε ότι η απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Η Γερμανία αναμένει ότι από το Νοέμβριο τα κέντρα θα αρχίσουν να λειτουργούν.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο / Άρης Καλτιριμτζής

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»