Εκατοντάδες επιθέσεις σε προσφυγικά καταλύματα

Πολιτική

Εκατοντάδες επιθέσεις σε προσφυγικά καταλύματα

Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον προσφυγικών καταλυμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε συνολικά στις 505, όπως προκύπτει από εμπιστευτική έκθεση της BKA που επικαλείται το Spiegel.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον προσφυγικών καταλυμάτων αυξήθηκε δραματικά, φτάνοντας τις 505. Κατά το ίδιο διάστημα πέρσι είχαν καταγραφεί 114 επιθέσεις ενώ το 2011 ήταν «μόλις» 18. Οι περισσότερες επιθέσεις φέτος πραγματοποιήθηκαν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Το μεγαλύτερο μέρος των καταγεγραμμένων αδικημάτων αφορά φθορά ξένης ιδιοκτησίας (147), ενώ ακολουθούν προπαγάνδα (97) και υποδαύλιση μίσους (61).
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Στη Βόννη άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι σε προσφυγικό καταυλισμό δέχθηκε σφαίρα από αστυνομικό, Αύγουστος 2015
Στη Βόννη άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι σε προσφυγικό καταυλισμό δέχθηκε σφαίρα από αστυνομικό
Στην έκθεσή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (BKA) προειδοποιεί ωστόσο ότι μελλοντικά οι επιθέσεις ενδέχεται να στραφούν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι μέχρι σήμερα κατά προσώπων. Στις «ομάδες υψηλού κινδύνου» συγκαταλέγονται κυρίως πολιτικοί, διαχειριστές προσφυγικών καταλυμάτων, αλλά και όσοι υποστηρίζουν τη δημιουργία καταυλισμών. Και οι αιτούντες άσυλο όμως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν στόχος επιθέσεων, σύμφωνα με την ΒΚΑ.
Οι ειδικοί της υπηρεσίας εκτιμούν ότι ο ακροδεξιός χώρος θα συνεχίσει να «επενδύει» στο θέμα "άσυλο". «Δεν διακρίνεται το τέλος της πολιτικής ενασχόλησης του ακροδεξιού χώρου με αυτή τη θεματική», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εμπιστευτική έκθεση που επικαλείται το Spiegel. Ο λόγος; Το θέμα θεωρείται το πλέον κατάλληλο «για να δημιουργήσει μια ιδεολογική ομοφωνία σε έναν κατά τα άλλα ιδιαίτερα ετερογενή ακροδεξιό χώρο». Και στον παραδοσιακό χώρο της αστικής τάξης το θέμα του ασύλου προσφέρει τους ακροδεξιούς «αυξημένες δυνατότητες κινητοποίησης».
Το προφίλ των δραστών
Στο Βερολίνο άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε προσφυγικό κατάλυμα, Απρίλιος 2015
Στο Βερολίνο άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε προσφυγικό κατάλυμα, Απρίλιος 2015
Μέχρι στιγμής όμως δεν διακρίνεται οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ διαδηλώσεων και επιθέσεων εναντίον προσφυγικών καταλυμάτων, επισημαίνει η BKA.
Επιπλέον οι γερμανικές αρχές ασφαλείας σκιαγράφησαν το προφίλ των δραστών: για 106 αδικήματα εντοπίστηκαν 228 ύποπτοι. Από αυτούς οι 14 πραγματοποίησαν περισσότερες της μιας επιθέσεις. Πρόκειται ως επί το πλείστον για άνδρες μεταξύ 18 και 35 χρόνων. Δυο στους τρεις διαμένουν στην πόλη ή τον δήμο όπου πραγματοποίησαν τις επιθέσεις, επίσης δυο στους τρεις είχαν προβεί και παλαιότερα σε αξιόποινες πράξεις.
Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι δυο στους τρεις δεν είχαν προηγουμένως σχέσεις με τον ακροδεξιό χώρο. Μόλις το ένα τρίτο των υπόπτων, και συγκεκριμένα 72 άτομα, προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο. Από αυτούς οι μισοί ανήκουν σε συγκεκριμένη ακροδεξιά οργάνωση. «Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για καθοδηγούμενη από οργανώσεις τέλεση αδικημάτων», σύμφωνα με την ΒΚΑ.
Κώστας Συμεωνίδης (Spiegel)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»