Πρόσφυγες, «το νέο μέσο πίεσης του Τσίπρα»
Επισκόπηση τύπου
Πρόσφυγες, «το νέο μέσο πίεσης του Τσίπρα»
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις. Η Ελλάδα θεωρείται χώρα-κλειδί και εκτιμάται ότι διαθέτει ένα πρόσθετο όπλο για πιθανές ελαφρύνσεις στο οικονομικό πεδίο.
Όπως παρατηρεί η DW, «οι επικεφαλής κυβερνήσεων των κρατών της βαλκανικής οδού κατόρθωσαν υπό ασφυκτική πίεση, απειλές και εκατέρωθεν προσβολές να συμφωνήσουν σε έναν κατάλογο άμεσων μέτρων. Τουλάχιστον όμως συμφώνησαν. Το σχέδιο ταξινόμησης του ντροπιαστικού χάους που επικρατεί στη διαδρομή των προσφύγων πέρασε έπειτα από πιέσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αυτός είναι σίγουρα ο ήρωας της βραδιάς», σχολιάζει η DW. Ωστόσο, ο σχολιαστής προειδοποιεί ότι εάν «τα μέτρα από το σχέδιο Γιούνκερ που έχουν συμφωνηθεί δεν εφαρμοστούν πολύ σύντομα από τα κράτη, τότε θα χαθεί η αξιοπιστία των κυβερνήσεων και της Κομισιόν».
Σύμφωνα με την DW, «η Ελλάδα είναι χώρα-κλειδί, βρίσκεται στην αρχή της προσφυγικής οδού και έχει κάνει έως τώρα λίγα πράγματα προκειμένου να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Η μεμψίμοιρη δικαιολογία ότι υπάρχει η οικονομική κρίση και ότι η Τουρκία φέρει την ευθύνη, δεν ισχύει πια. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επιδείξει έργο».
Ο σχολιαστής της DW εκτιμά πάντως ότι η προσφυγική κρίση δεν θα επιλυθεί με αυτή τη σύνοδο, «το ρεύμα προσφύγων δεν θα μειωθεί, αλλά ας ελπίσουμε ότι θα γίνει πιο ανθρώπινη διαχείρισή του». Οι αποφάσεις της συνόδου «συμβάλλουν σε μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν καλά. Γι' αυτό πρέπει να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης, για το καλό των προσφύγων αλλά και της Ευρώπης».
«Λήθαργος των Βρυξελλών»
Για «λήθαργο των Βρυξελλών» κάνει λόγο η γερμανική οικονομική εφημερίδαHandelsblatt, εκτιμώντας ότι στο τέλος της μίνι Συνόδου Κορυφής «κυριάρχησαν οι εθνικοί εγωισμοί». Ο σχολιαστής της εφημερίδας χαρακτηρίζει πολύ θετικό το περιεχόμενο των αποφάσεων στις Βρυξέλλες, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα στα Βαλκάνια. «Ήδη τώρα χώρες όπως η ΠΓΔΜ, η Σερβία, αλλά και τα κράτη της ΕΕ, Κροατία και Σλοβενία, είναι τρομερά επιβαρυμένες. Η φιλοδοξία των κυβερνήσεων έγκειται στο να προωθούν λαθραία το ταχύτερο δυνατό και όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες προς την Αυστρία και εν τέλει στη Γερμανία. Αυτό όμως δεν συνιστά μόνο κακή πολιτική βούληση. Οι φτωχές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν είναι σε θέση από οικονομική σκοπιά να θέσουν το πρόβλημα υπό έλεγχο. Επιπλέον, παλιές έχθρες από την πρώην Γιουγκοσλαβία εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτό φαίνεται και στους μεθοριακούς διαξιφισμούς ανάμεσα στην Κροατία και τη Σερβία», επισημαίνει ο σχολιαστής.
Η όξυνση της προσφυγικής κρίσης δίνει περιθώρια ευελιξίας και πολιτικής διαπραγμάτευσης στην ελληνική κυβέρνηση, εκτιμά η Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση, επισημαίνοντας ότι «οι πρόσφυγες είναι το νέο μέσο πίεσης του Αλέξη Τσίπρα». Όπως παρατηρεί ο Γερμανός σχολιαστής, «πριν από λίγες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν ακόμη με την πλάτη στον τοίχο. Ωστόσο, ο άνεμος άλλαξε τώρα. Διότι η ΕΕ -και ειδικά η Γερμανία- χρειάζονται την Αθήνα στην προσφυγική κρίση». Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας του Βερολίνου αναφέρεται στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων. Ωστόσο, όπως εκτιμά, «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν φοβάται ιδιαίτερα για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων. Διαισθάνεται ότι η Γερμανία χρειάζεται τώρα τη συνεργασία προκειμένου να λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του Βερολίνου: η προσφυγική κρίση».
«Οι ελληνικές τράπεζες ελπίζουν σε επιείκεια»
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία προϋποθέτει την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής (stress test). Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σχολιάζει ότι «οι ελληνικές τράπεζες ελπίζουν σε επιείκεια», σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει το προσεχές Σαββατοκύριακο τα αποτελέσματα των stress test, από τα οποία θα κριθεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες. «Όσο πιο υψηλή αποδειχθεί η κεφαλαιακή ανάγκη, τόσο πιο δυσμενής θα είναι η θέση των παλαιών επενδυτών, διότι το ιδιοκτησιακό τους μερίδιο θα υποτιμηθεί».
Όπως σημειώνει η FAZ, σε αυτούς τους επενδυτές συγκαταλέγεται και ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Βίλμπουρ Ρος, «ο οποίος έχει εξειδικευθεί στις κρίσεις και ενεπλάκη τα προηγούμενα χρόνια σε τράπεζες χωρών της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση. Πριν από έναν χρόνο ενεπλάκη με μια ομάδα επενδυτών στην ελληνική Eurobank. Ο Ρος και οι συνέταιροί του τοποθέτησαν συνολικά 1,3 δις ευρώ στην τράπεζα. Τώρα ο ίδιος παρακολουθεί με ανησυχία ενόψει της απόφασης της ΕΚΤ». Ο Αμερικανός επενδυτής προειδοποιεί να μην υπάρξουν υπερβολές στην κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών και ομολογεί στη γερμανική εφημερίδα ότι η εμπλοκή του στη Eurobank δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με τις αρχικές προσδοκίες.
Άρης Καλτιριμτζής
Comments