Η Ευρώπη προ των ευθυνών της

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Η Ευρώπη προ των ευθυνών της

Τσίπρας: Στην Τουρκία η αρχή της λύσης του προβλήματος

 26 Οκτ 2015 0:32:51
Η Ευρώπη προ των ευθυνών της
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Την άποψη ότι η Τουρκία θα έπρεπε να συμμετάσχει στη μίνι-Σύνοδο για το προσφυγικό εξέφρασε κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τη θέση της Ελλάδας, η λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων ξεκινάει από την Τουρκία και αποκλείοντας την αρχή του διαδρόμου, είναι αδύνατο να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά απορρίπτει την πρόταση για αξιοποίηση της Frontex στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο εσωτερικό της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορεί να υποδέχεται η Ελλάδα στα λεγόμενα hotspots, η Ελλάδα δηλώνει διατεθειμένη να ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές της έτσι ώστε να ξεπεράσει η ικανότητα υποδοχής της τους 20.000 πρόσφυγες, θέτοντας ωστόσο κάποιους όρους. Αυτοί οι όροι αφορούν την αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ, την πρόοδο στο σύστημα μετεγκατάστασης και τη δημιουργία αποκεντρωμένων υποδομών, μακριά από το πρότυπο του στρατοπέδου. Στο πλευρό της Ελλάδας, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, προσερχόμενος στη διάσκεψη έκανε λόγο για μια «παγκόσμια πρόκληση», ενώ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να την αντιμετωπίσουν «μαζί». Ελπίζω να συνεργαστούν στενά τα κράτη μέλη και να μη ψάχνουν «ατομικές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ο βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί η «ασυντόνιστη» εισροή προσφύγων στην Ευρώπη.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει με περαιτέρω υλική αλλά και χρηματική βοήθεια, συνέχισε ο Αυστριακός επίτροπος, επισημαίνοντας πως οι εν λόγω εισφορές πρέπει να είναι στοχευμένες έτσι ώστε να συμβάλλουν στην εύρεση λύσεων και στη στήριξη του έργου των αρμόδιων οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μετέχει επίσης στη συνάντηση, υπογράμμισε πως η «βία δεν είναι αποδεκτή» και πως όσοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο είναι «ντροπή» για την Ευρώπη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως «εξαιρετικά μέτρα» είναι αναγκαία σε «εξαιρετικές περιόδους», ενώ συμπλήρωσε πως η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική για την «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων».
H Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφερόμενη στα προσδοκώμενα αποτελέσματα της συνάντησης είπε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για «συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα», στα οποία θα δεσμευτούν τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης με «υπευθυνότητα» και «αλληλεγγύη».
O Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Ζαν Άσελμπορν επισήμανε πως πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα βοήθεια, καθώς είναι αδύνατο γι’ αυτή να διαχειριστεί μόνη της τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Ο Ούγγρος Βικτόρ Ορμπάν επανέλαβε τη θέση της Ουγγαρίας, η οποία είναι να απομακρυνθεί η ΕΕ από «τις πολιτικές ανοιχτών συνόρων» που βάζουν σε κίνδυνο «τη συνθήκη Σένγκεν», ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε και πάλι πως πρέπει να υπάρξει κοινή φύλαξη των συνόρων.
Ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μίρο Τσεράρ σημείωσε κατά την είσοδό του πως αναμένει να βελτιωθεί η επικοινωνία με την Κροατία, κάτι που δε συνέβαινε μέχρι στιγμής και πως η γειτονική χώρα θα σταματήσει να ωθεί τις ροές στη Σλοβενία.
Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, επισήμανε πως η απαρχή του προβλήματος βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας και εκεί πρέπει να εστιαστεί η επίλυσή του.
Τρεις είναι οι χώρες εκτός ΕΕ που συμμετέχουν στη μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βουτσιτς προσερχόμενος, δήλωσε πως η Σερβία είναι έτοιμη να δεχτεί το ποσοστό προσφύγων που της αναλογεί, τονίζοντας πως η Σερβία δεν έχει την πρόθεση να χτίσει «τείχη και φράκτες», αλλά είναι εδώ για να αναζητήσει «μια συνολική λύση».
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα κάνει στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένει να γίνουν δεκτές, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ήταν πολύ χαμηλή.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε πως πρωταρχικής σημασίας παραμένει η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ
Επιχείρηση της Frontex στα σύνορα Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να ξεκινήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων που συζητείτο στη μίνι Σύνοδο Κορυφής.
«Δεσμευόμαστε να εντείνουμε άμεσα τις προσπάθειες να διαχειριστούμε τα σύνορά μας» σημειώνει το προσχέδιο, αναφερόμενο αναλυτικά στο πώς θα ενισχυθούν οι ναυτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο.
Παράλληλα, η ΕΕ σκοπεύει να στείλει εκατοντάδες συνοριοφύλακες στα δυτικά Βαλκάνια μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, γνώση του οποίου επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Tο προσχέδιο αναφέρει ότι η ΕΕ θα επιχειρήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών
- See more at: http://www.eleftheria.gr/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/item/92550-%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%85%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82.html#sthash.D7KLtlLG.dpuf

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc