Ο Τσίπρας, ο... Τσόρτσιλ και οι σύμβουλοι


Ο Τσίπρας, ο... Τσόρτσιλ και οι σύμβουλοι

Ο Τσίπρας, ο... Τσόρτσιλ  και οι σύμβουλοι
2
εκτύπωση  

Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ στα 63 του χρόνια, ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, είπε πολλά αποφθέγματα, ορισμένα από τα οποία σήμερα είναι επίκαιρα. Για παράδειγμα, «αν οι Ελληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας» ή «πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάσεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αργότερα γιατί δεν έγινε» ή ακόμη «το καλύτερο επιχείρημα εναντίον της Δημοκρατίας είναι μια συζήτηση πέντε λεπτών με τον μέσο ψηφοφόρο» και, τέλος, «έναν ηγέτη τον ξεχωρίζεις από τους συνεργάτες και συμβούλους του». Ειδικά για το τελευταίο ρώτησα την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη αν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας διαθέτει συμβούλους (όπως διέθεταν οι προκάτοχοί του στο Μαξίμου) και ποιοι είναι αυτοί. Η απάντηση που έδωσε ήταν: «Δεν έχει κανέναν». Τι να υποθέσω; Οτι πράγματι δεν έχει συμβούλους τη στιγμή που οι υπουργοί του έχουν προσλάβει στρατιά συμβούλων; Ή απλώς έχει ως συμβούλους τους ενοίκους του Μαξίμου; Δηλαδή, τουςΝίκο Παππά, Αλ. Φλαμπουράρη, Δ. Τζανακόπουλο, Ολγα Γεροβασίλη και Αγγελο Τσέκερη. Εκτός και αν χρησιμοποιεί ως συμβούλους του τους καθηγητές που διαθέτει εν αφθονία στην κυβέρνηση. Και από καθηγητές υπουργούς άλλο τίποτα. Αλλά εδώ θα θυμηθώ ένα άλλο απόφθεγμα, του Οτο φον Μπίσμαρκ: «Τρεις καθηγητές και η πατρίς εχάθη»...

Οταν ο Πρωθυπουργός εκνευρίζεται
Ο Γ. Κουμουτσάκος ήταν το πρόσωπο της ημέρας ανάμεσα στους γαλάζιους βουλευτές που βρέθηκαν στην Ολομέλεια στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» για να απαντήσει στην ερώτησή του για το Προσφυγικό. Του έδιναν συγχαρητήρια, όχι βεβαίως για την ομιλία του (η οποία, να σημειώσω, ήταν μακροσκελής) αλλά επειδή κατάφερε να εκνευρίσει τον πρωθυπουργόΑλ. Τσίπρα. Τι του είπε; Οτι δεν θα του κάνει φροντιστήριο πώς να κυβερνά, τη στιγμή μάλιστα που αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο 23% στα φροντιστήρια. Ο κ. Τσίπρας πετάχτηκε από τη θέση του, αν και ως εκείνη την ώρα έδειχνε τη συνηθισμένη σιγουριά του. Και τι ακολούθησαν; Μαργαριτάρια, ένα σωρό μαργαριτάρια, τα οποία μάλιστα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν κατάλαβαν είτε θέλησαν να  προσπεράσουν και τα χειροκροτούσαν. Αφού είπε στον κ. Κουμουτσάκο ότι δεν πρέπει να «κάνουμε πλακίτσες» σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, συνέχισε: «Δεν κάναμε δηλώσεις που εκτίθουν τη χώρα», κάνοντας τους γαλάζιους βουλευτές από κάτω να σιγοψιθυρίζουν: «Ακούσαμε καλά; Τι είπε ο Πρωθυπουργός;». Και συνέχισε: «Να απομονώσουμε τις ακραίες αντιρατσιστικές φωνές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το θέμα δεν προσφέρεται για ασκήσεις αντιπολίτευσης». Και τέλος είπε κάτι που έκανε πάλι τους γαλάζιους βουλευτές να πεταχτούν από το κάθισμά τους: «Είναι σε όλους μας συμπαθή τα νεκρά παιδιά και μας προκαλούν θλίψη αλλά τα άλλα προσφυγόπουλα που ζουν δεν είναι συμπαθή;». Αυτή τη φράση επαναλάμβανε συνεχώς στο καφενείο της Βουλής ο Κ. Τασούλας λέγοντας ότι «όποιος κατάλαβε τι εννοούσε ο Τσίπρας κερδίζει δωρεάν... φροντιστήριο»!

Ουρές βουλευτών για τον ΕΝΦΙΑ
Αυτός ο εκνευρισμός πέρασε και προς τα κάτω προς τους βουλευτές. Ηταν η τελευταία ημέρα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και οι βουλευτές όλων των κομμάτων συνωστίζονταν στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας για να πληρώσουν τη δόση. «Σήμερα μη μου μιλάτε, πληρώνω ΕΝΦΙΑ, είμαι σε κατάθλιψη» έλεγε γεμάτη οργή η Σοφία Βούλτεψη, η οποία, να σημειώσω, ψήφισε το νομοσχέδιο. Στο ΑΤΜ σχηματίστηκε ουρά από βουλευτές και υπήρξε μάλιστα και ένα επεισόδιο με... χρυσαυγίτη. Ηταν ο (πολύς και υπόδικος για εγκληματικές πράξεις) Ηλ. Παναγιώταρος, ο οποίος όταν επισκέπτεται το ΑΤΜ σχεδόν το... αγκαλιάζει και κλείνει κάθε πρόσβαση περίεργου ματιού. Τον βλέπει ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς, πάει δίπλα του και του λέει: «Ουρές Ελλήνων Χριστιανών». Ο Παναγιώταρος αιφνιδιάστηκε κάπως, πήγε να αντιδράσει, αλλά δεν άφηνε από τα χέρια του το ΑΤΜ.

Κλάους Μάους και Κλάουντ Τρίκετ
Αλλά ο εκνευρισμός της Παρασκευής συνεχίστηκε και στις επιτροπές όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Δεν είναι μόνο ότι αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για το «κατεπείγον» οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ηταν και η αψιμαχία που είχε με βουλευτές της αντιπολίτευσης η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη. Τη θυμάστε; Επειδή είναι πιθανόν να την έχετε ξεχάσει, σας φρεσκάρω τη μνήμη και σας ενημερώνω ότι είναι η βουλευτής που κατέχει το ρεκόρ σαρδάμ στη Βουλή. Οταν επιχείρησε να διαβάσει τα ονόματα όσων ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή, δυσκολεύτηκε κατά την ανάγνωση των ονομάτων. Ακούστηκαν από την πλευρά της ονόματα όπως: Γιόζεφ ΣτρίγκλιτζΖαν-Κλάουντ Τρίκετ, Ματίας Μους και Κλάους Μάους αντί του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, του οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτζ, καθώς και των τροϊκανών Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς. Και τι νομίζετε ότι έκανε για να την... ξαναθυμηθούμε; Παρατήρηση στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι δεν ξέρουν να διαβάζουν τα... ελληνικά του πολυνομοσχεδίου. Τι ήθελε να το πει; Ολοι μ' ένα στόμα και με μια φωνή της είπαν: «Εσύ ούτε στα ελληνικά ξέρεις να διαβάζεις ούτε στα αγγλικά». Η κυρία Κοζομπόλη απλώς είπε: «Εχετε όλοι δίκιο, τι να πω». Και έπεσε και πάλι γέλιο.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»