Επιτηρητές στη διαμάχη της διαφάνειας

Πολιτική

Επιτηρητές στη διαμάχη της διαφάνειας

Εν μέσω κλίματος δυσπιστίας πρόκειται να διεξαχθούν οι εκλογές την Κυριακή στην Τουρκία. Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές επιδιώκουν να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας μέσω ελέγχων.
Τρομοκρατία, διαφθορά, χειραγώγηση είναι τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η τουρκική κοινωνία. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν τη δυσπιστία τους σε ό,τι αφορά το σύστημα ψηφοφορίας και καταμέτρησης των ψήφων.
Η ομάδα του «Oy ve Ötesi», δηλαδή «Εκλογές και άλλα», επιδιώκει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 70.000 εθελοντές παρατηρητές εκλογών, οι οποίοι θα βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα και θα επιβλέπουν τη διαδικασία.
«Από τότε που θυμάμαι γίνεται λόγος για χειραγώγηση, για τσουβάλια με ψηφοδέλτια που χάνονται, για κάλπες που εξαφανίζονται. Οπότε εμείς είπαμε ας το δούμε αυτό το θέμα και ας επικεντρωθούμε στη διαδικασία και όχι στο εκλογικό αποτέλεσμα» λέει ο Σέρτζαν Τσελεμπί ιδρυτικό μέλος της εν λόγω οργάνωσης.
Μια χώρα... ξένη
O Σέρτζαν Τσελεμπί ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης «Oy ve Ötesi»
O Σέρτζαν Τσελεμπί ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης «Oy ve Ötesi»
Ο φόβος και η ανασφάλεια ωθούν τους εθελοντές να δράσουν σε μια χώρα που πλέον τους φαίνεται ξένη. Η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων και οι προπαγανδιστικές εκστρατείες αποτελούν πλέον την καθημερινότητα των ανθρώπων. «Επικίνδυνοι» για το καθεστώς δημοσιογράφοι και άνθρωποι της αντιπολίτευσης απειλούνται και συλλαμβάνονται.
Η δυσπιστία των ανθρώπων είναι βάσιμη αφού πολλά μέρη της χώρας κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων στις δημοτικές εκλογές την άνοιξη του 2014 έμειναν χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες. Αργότερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μια γάτα είχε μπει σε εργοστάσιο ηλεκτροδότησης και είχε δημιουργήσει το πρόβλημα. Έκτοτε στους κύκλους της αντιπολίτευσης η λέξη «γάτα» αποτελεί συνώνυμο νοθείας των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Ανάγκη για διαφάνεια
«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια οργάνωση που θα προσφέρει περισσότερη διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία» λέει η Σελίν Κορί
«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια οργάνωση που θα προσφέρει περισσότερη διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία» λέει η Σελίν Κορί
Η Σελίν Κορί, επίσης μέλος της πρωτοβουλίας, εξηγεί τον λόγο για τον οποίο συγκροτήθηκε αυτή η ομάδα. «Δεν αποκαλύψαμε κάποια νοθεία στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, αλλά μόνο το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι πιστεύουν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο αποτελεί πρόβλημα. Επομένως υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια οργάνωση που θα προσφέρει περισσότερη διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία. Και αυτό κάνουμε».
Η ημέρα των εκλογών ξεκινάει για τους εθελοντές στις επτά το πρωί. Προσέχουν να είναι άδειες οι κάλπες, τα ψηφοδέλτια σφραγισμένα, να μην ψηφίσει κάποιος δύο φορές ή καθόλου. Αργότερα μετρούν παράλληλα τα ψηφοδέλτια και στέλνουν τα αποτελέσματα στα κεντρικά στην Κωνσταντινούπολη για να μπορούν εκεί να συγκριθούν με το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα. Ο στόχος της οργάνωσης είναι ξεκάθαρος, όπως τον περιγράφει και ο Σέρτζαν Τσελεμπί: «Εάν ξυπνήσουμε την ημέρα μετά τις εκλογές και δεν μιλά κανείς για νοθεία, τότε θα είμαστε ευχαριστημένοι. Και μακροπρόθεσμα θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν η κοινωνία δεν μας χρειάζεται πια».
Γιούλια Χαν / Αλεξάνδρα Κοσμά

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»