«Οι Ευρωπαίοι δελεάζουν το ΔΝΤ»

«Οι Ευρωπαίοι δελεάζουν το ΔΝΤ»

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, με έναν νέο τρόπο υπολογισμού της βιωσιμότητας του χρέους, υποστηρίζει το Spiegel.
Όπως αναφέρει το Σπίγκελ στο νέο του τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο, στο ερώτημα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει στη διάσωση της Ελλάδας παρατηρείται και πάλι κινητικότητα.
«Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Ταμείου, οι Ευρωπαίοι προτίθενται να αλλάξουν τον τρόπο υπολογισμού της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους». Βάσει του σχεδίου, αποφασιστικής σημασίας δεν θα είναι το συνολικό ύψος του χρέους, αλλά η ετήσια επιβάρυνση που έχει η εξυπηρέτησή του στον προϋπολογισμό της χώρας. Επειδή οι όροι για το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι πολύ ευνοϊκοί, η ετήσια επιβάρυνση εξυπηρέτησης είναι συγκριτικά χαμηλή και συνεπώς δεν χρειάζεται κούρεμα.
Το ΔΝΤ φαίνεται να συναινεί
Η Κριστίν Λαγκάρντ με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
Η Κριστίν Λαγκάρντ με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
«Αποφασιστικής σημασίας θα είναι στο μέλλον η λεγόμενη μικτή ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας, δηλαδή η σχέση μεταξύ της καταβολής των τόκων και της αποπληρωμής χρέους και των οικονομικών επιδόσεων της χώρας. Δεδομένου ότι οι δανειακοί όροι είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους, το αποτέλεσμα είναι έτσι πιο θετικό και η απομείωση του χρέους μη απαραίτητη», αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.
Το Spiegel υπενθυμίζει ότι εδώ και καιρό η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει συνδέσει την περαιτέρω συμμετοχή του Ταμείου με την ελάφρυνση μέρους του ελληνικού χρέους.
«Ένα τέτοιο κούρεμα χρέους όμως απορρίπτεται από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Το γοητευτικό στοιχείο αυτής της ιδέας είναι ότι το ΔΝΤ, σε έγγραφό του, έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι αυτή η μέθοδος υπολογισμού θα μπορούσε να έχει νόημα στην περίπτωση της Ελλάδας».
Κώστας Συμεωνίδης (Spiegel

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»