Δικαιότερη κατανομή των βαρών στην ΕΕ για το προσφυγικό

Πολιτική

Δικαιότερη κατανομή των βαρών στην ΕΕ για το προσφυγικό

Η καγκελάριος Μέρκελ, στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη, τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ υπέρ ενός συστήματος νομιμοποίησης της εισόδου των προσφύγων.
Υπέρ μιας δίκαιης κατανομής των βαρών μέσα στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τάχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη. Ακόμα, η ΕΕ δεν θα πρέπει να αφήσει μόνες τους χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος ή η Τουρκία, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Θα τα καταφέρουμε. Τις προκλήσεις θα τις αντιμετωπίσουμε με αλληλεγγύη» τόνισε και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να ισχύσει η βασική αρχή «Καθένας που περνάει στην Ευρώπη έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται σαν άνθρωπος». Για όσους ισχύει η Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και να έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν. Αντίθετα, οικονομικοί μετανάστες θα πρέπει να εγκαταλείπουν την Ευρώπη, πρότεινε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, η ΕΕ θα πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τα εξωτερικά της σύνορα. «Θα μπορούσα να φανταστώ τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής» τόνισε. «Δεν είναι δυνατόν, η συνοριακή περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δυο κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, να ελέγχεται από διακινητές» υπογράμμισε. Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα συνομιλιών με την Τουρκία
Κινδύνους για την ΕΕ από πρόσφυγες και μετανάστες «βλέπει» ο Όρμπαν
O Βίκτορ Όρμπαν και η Άνγκελα Μέρκελ
O Βίκτορ Όρμπαν και η Άνγκελα Μέρκελ
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από την πλευρά του, παραδέχθηκε πως «χάσαμε την ικανότητα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας». Η ροή των προσφύγων είναι και ένα δείγμα αδυναμίας της ΕΕ, δήλωσε και συμπλήρωσε πως «θέλουμε να βοηθήσουμε τους μετανάστες αλλά και οι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν τόνισε πως τα κύματα των μεταναστών σημαίνουν κίνδυνο για την Ευρώπη. «Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μια προσφυγική κρίση. Αυτό είναι ένα μεταναστευτικό κίνημα, στο οποίο ανήκουν οικονομικοί μετανάστες, πρόσφυγες και αντάρτες» είπε και πρόσθεσε πως ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο μέχρι σήμερα νομίζουμε.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε πως τα κράτη – μέλη της ΕΕ δεν έδωσαν τα χρήματα που υποσχέθηκαν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και πρότεινε ένα σύστημα που θα νομιμοποιεί την είσοδο των προσφύγων στην Ευρώπη ενώ τόνισε πως «η μεταναστευτική κρίση θα διαρκέσει».
Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανήκουν 75 χριστιανοδημοκρατικά και συντηρητικά κόμματα από 40 χώρες.
Μαρία Ρηγούτσου (DPA)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc