Πρόθυμος για εκλογές ο Ασάντ;

Πολιτική

Πρόθυμος για εκλογές ο Ασάντ;

Την πρόθεση του Σύρου προέδρου να προχωρήσει σε εκλογές μετέφερε ρώσος βουλευτής, μέλος κοινοβουλευτικής ομάδας που συναντήθηκε μαζί του. Ο Ασάντ θέτει ως προϋπόθεση την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
ΗΠΑ και Ρωσία μετά την εμπλοκή της Μόσχας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία αναζητούν τρόπους για πολιτική επίλυση του εμφυλίου. Σε συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τους Σύρους να προετοιμάσουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. «Εξτρεμιστικές ομάδες δεν μπορούν να αποφασίσουν για τους Σύρους», τόνισε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προταθεί ένα σχέδιο που να λαμβάνει υπόψη όλα τα συμφέροντα των θρησκευτικών, εθνικών και πολιτικών ομάδων της χώρας.

Έναρξη διαλόγου;
Από την πρόσφατη συνάντηση του Σύρου προέδρου με τον Πούτιν
Από την πρόσφατη συνάντηση του Σύρου προέδρου με τον Πούτιν
Στο μεταξύ, ο βουλευτής Σεργκέι Γκαβρίλοφ, μέλος ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που βρέθηκε στη Δαμασκό και είχε συνάντηση με τον Ασάντ, ανέφερε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ότι ο Σύρος πρόεδρος Ασάντ δηλώνει έτοιμος να οδηγήσει τη Συρία σε πρόωρες προεδρικές εκλογές και να συμμετάσχει σε αυτές, αν έχει τη στήριξη του λαού της. Παράλληλα εξετάζει τη δυνατότητα διεξαγωγής και βουλευτικών εκλογών «με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν την ειρήνη και τη σταθερότητα» στη Συρία και φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της χώρας.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δίνει το στίγμα των εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων και εξηγεί πως οι από κοινού επιτυχείς επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας και του συριακού στρατού κατά των τρομοκρατών δίνουν τη δυνατότητα έναρξης του διαλόγου για πολιτική διευθέτηση της διένεξης. Προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζει ο Λαβρόφ, η συριακή ηγεσία πρέπει να δείξει ετοιμότητα στη διενέργεια πρόωρων εκλογών, θέμα που εθίγη στις συνομιλίες Πούτιν - Ασάντ στη Μόσχα.
«Υπό τον όρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας»
Σύροι αντάρτες ετοιμάζουν αντεπίθεση κατά του συρακού στρατού
Σύροι αντάρτες ετοιμάζουν αντεπίθεση κατά του συρακού στρατού
O Aσάντ φαίνεται να βάζει ως προϋπόθεση την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπου αδιευκρίνιστο παραμένει τι ακριβώς εννοεί, δεδομένου ότι όλους τους αντιπάλους του τους αποκαλεί «τρομοκράτες». Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι πλήττει δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζουν οι ΗΠΑ και όχι θέσεις τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους. Η Ρωσία απαντά ότι είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιος είναι τι. Από την άλλη οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν μαζί με τους συμμάχους τους στόχους των τζιχαντιστών, υποστηρίζουν όμως με όπλα και εκπαίδευση κι άλλους Σύρους αντάρτες.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τη Δαμασκό τα αποτελέσματα των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων που ξεπερνούν κατά πολύ τα αναμενόμενα, όπως ισχυρίζεται, τόσο από τη συριακή στρατιωτική ηγεσία όσο και από την αμερικανική πλευρά, ανοίγουν το δρόμο για να ξεκαθαρίσει και η Ουάσιγκτον εάν επιμένει στη «στείρα» θέση απομάκρυνσης του Ασάντ ή εάν αποδεχτεί τη θέση του
προέδρου Πούτιν πως για την τύχη του Σύρου προέδρου μπορεί και πρέπει να αποφασίσει ο λαός της Συρίας.
Δημήτρης Λιάτσος, Μόσχα/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»