Ο Ερντογάν και «Οι Καλβινιστές του Ισλάμ»

Πολιτική

Ο Ερντογάν και «Οι Καλβινιστές του Ισλάμ»

Πάταξη των διαμαρτυριών στο πάρκο Γκεζί, λογοκρισία στα ΜΜΕ, καταπάτηση του Συντάγματος. Τίποτα δεν φαίνεται να κλονίζει τη δημοτικότητα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματος του AKP λίγο πριν τις εκλογές.
«Ο σεβασμός απέναντι στο Θεό και τη δουλειά είναι το σημαντικότερο στη ζωή» πιστεύει ο 35χρονος Ορχάν Καρά. Έχει ένα μικρό μαγαζί και πουλάει γύρο στην παλιά πόλη της Καισαρείας στην Καππαδοκία.
«Καλβινιστές του Ισλάμ» αποκαλούν του κατοίκους της περιοχής. Η πόλη έχει περίπου 1,8 εκατομμύρια κατοίκους και γνωρίζει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η συντηρητική στάση των κατοίκων αντικατοπτρίζεται και στα εκλογικά αποτελέσματα. Σχεδόν 60% των ψήφων συγκέντρωσε το κόμμα του Τούρκου Πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν AKP στις τελευταίες εκλογές και σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ένα παρόμοιο ποσοστό φαίνεται πως θα συγκεντρώσει και στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Τουρκία.
Η Καισάρεια εκλέγει εννέα βουλευτές και από αυτούς οι πέντε ανήκουν στο ΑKP. Τρείς εκλέγει ακόμα το θρησκευτικό εθνικιστικό MHP. Ο Τσετίν Αρίκ είναι ο μόνος βουλευτής από την Καισάρεια, ο οποίος δεν ανήκει σε κάποιο θρησκευτικό κόμμα. Ανήκει στο CHP, το κόμμα με κοσμικό προσανατολισμό που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ και το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Υπολογίζεται πως στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής μπορεί να συγκεντρώσει μέχρι 30%. Ο Τσετίν Αρίκ μιλώντας στην Deutsche Welle δηλώνει πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον προεκλογικό του αγώνα είναι ότι δεν τους επιτρέπουν διαφημιστικά σποτ με τις θέσεις τους και δεν τους καλούν στην τηλεόραση. Το ΑΚP, ισχυρίζεται ο Τσετίν Αρίκ, ασκεί πολύ μεγάλες πιέσεις.
Οι θεωρίες περί συνομωσιών έχουν πέραση
Ο Τσετίν Αρίκ βουλευτής του CHP
Ο Τσετίν Αρίκ βουλευτής του CHP
Οι θεωρίες περί πραξικοπημάτων έχουν επίσης μεγάλη πέραση στην Τουρκία. Για τον Γκάρετ Γένκινς, ειδικό σε θέματα Τουρκίας, το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος είναι ένα πολύ συνηθισμένο θέμα στο δημόσιο διάλογο. «Υπάρχει μια σειρά προσπαθειών να ανατρέψουν υποτίθεται τον Ταγίπ Ερντογάν, να αποδυναμώσουν το AKP και να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη της Τουρκίας ώστε να γίνει μια παγκόσμια υπερδύναμη» λέει μιλώντας στην Deutsche Welle.
Η ηγεσία του ΑΚP αναμειγνύεται ευχαρίστως πάντως σε τέτοιου είδους συζητήσεις και συντηρεί αυτές τις θεωρίες συνομωσίας. Όσον αφορά την πρόσφατη τραγική τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα που είχε σαν αποτέλεσμα 102 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεχμέτ Νταβούτογλου είχε μια εξήγηση. Οι τρομοκράτες προέρχονταν από το Ισλαμικό Κράτος, το απαγορευμένο κουρδικό κόμμα PKK και μπορεί να είναι και ακροαριστεροί. Μια μεγάλη γκάμα που συμπεριλαμβάνει πολλούς και που πολύ έξυπνα διατύπωσε ο Νταβούτογλου ως «ένα κοκτέιλ τρομοκρατίας».
Οι θεωρίες αυτές ενισχύουν όμως το ΑΚP και για τον 35χρονο Ορχάν Καρά στην Καισάρεια ένα πράγμα είναι σίγουρο «ο Ερρντογάν είναι ο ηγέτης μας».
Ντάνιελ Χάινριχ / Μαρία Ρηγούτσου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»