Δοκιμασία για το CDU η προσφυγική κρίση

Πολιτική

Δοκιμασία για το CDU η προσφυγική κρίση

Πολλά μέλη από τη βάση των Χριστιανοδημοκρατών διακατέχονται από θυμό απέναντι στην καγκελάριο για τη διαχείριση του προσφυγικού. O Β. Σόιμπλε προειδοποιεί για τον κίνδυνο εσωκομματικής κρίσης σύμφωνα με το Der Spiegel.
Η προσφυγική κρίση και η στάση της γερμανικής κυβέρνησης ενδέχεται να είναι η μοιραία αφορμή για μια στροφή προς τα έσω στο κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται στο σημερινό του τεύχος το περιοδικό Der Spiegel o υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό την ηγεσία του CDU ότι η προσφυγική κρίση και ειδικότερα η πολιτική της διαχείριση από τη γερμανική κυβέρνηση θα έθετε το κόμμα στο σύνολό του ενώπιον μιας μεγάλης δοκιμασίας.
Η πορεία της Μέρκελ σε αμφισβήτηση εντός του CDU;
Για «δραματική όξυνση» των σχέσεων μεταξύ βάσης και ηγεσίας του CDU προειδοποιεί ο Σόιμπλε
Για «δραματική όξυνση» των σχέσεων μεταξύ βάσης και ηγεσίας του CDU προειδοποιεί ο Σόιμπλε
Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα ειδικότερα, ο Β. Σόιμπλε στο πλαίσιο της τελευταίας συνόδου του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι το κλίμα μεταξύ των μελών του κόμματος οξύνεται «σε δραματικό βαθμό» αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα και τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό.
Μάλιστα ο γερμανός υπ. Οικονομικών φάνηκε να μη συμμερίζεται την άποψη του γενικού γραμματέα του κόμματος Πέτερ Τάουμπερ ότι δεν φαίνεται να χάνεται προς το παρόν η υποστήριξη εντός του κόμματος προς το πρόσωπο της καγκελαρίου και την πολιτική πορεία που η ίδια διαγράφει. Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, εάν ο νέος νόμος περί παροχής ασύλου δεν αποφέρει άμεσα αποτελέσματα, τότε η σχέση μεταξύ της βάσης και της ηγεσίας του κόμματος ενδέχεται να περάσει κρίση.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει τo περιοδικό Focus, παρά την κριτική που ασκείται στην Άγκελα Μέρκελ, αρκετά είναι τα στελέχη του κόμματος που εξακολουθουν να υπερασπίζονται ένθερμα τις επιλογές της καγκελαρίου. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στο ίδιο περιοδικό η πρωθυπουργός του κρατιδίου Ζάαρλαντ, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, η οποία τάσσεται στο πλευρό της γερμανίδας καγκελαρίου η λύση στην προσφυγική κρίση δεν μπορεί να είναι εύκολη «και ως προς αυτό έχει δίκιο τη Άγκελα Μέρκελ». Σύμφωνα με τη γερμανίδα πολιτικό υπάρχουν πράγματι «φωνές κριτικής εντός του CDU αλλά και πάρα πολλοί που υποστηρίζουν τις επιλογές της Μέρκελ».
Δήμητρα Κυρανούδη (Der Spiegel, Focus, dpa)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»