Στήριξη Ολαντ για πλειστηριασμούς - χρέος

ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Στήριξη Ολαντ για πλειστηριασμούς - χρέος

Τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα, παίρνοντας θέση σε κρίσιμα ζητήματα της συγκυρίας, αλλά και την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους εξέφρασε ο Φρ. Ολάντ κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης για την προσπάθεια εξόδου από την κρίση, ενώ αίσθηση προκάλεσε η ηχηρή παρέμβασή του για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στήριξη Ολαντ για πλειστηριασμούς - χρέος
Τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα, παίρνοντας θέση για τα «καυτά» θέματα της «ατζέντας» που αφορούν την τρέχουσα διαδικασία αλλά και για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διήμερη, καθοριστικής σημασίας, επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Είναι πασιφανές ότι ο Γάλλος πρόεδρος ήθελε από την πρώτη στιγμή της άφιξής του να περιγράψει με ενάργεια τον «Οδικό Χάρτη» της συνεργασίας των δύο χωρών, επισημαίνοντας την προτεραιότητα για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την κρίση με την έμπρακτη αρωγή όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και των άλλων Ευρωπαίων εταίρων.
Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαίο ότι έκανε ειδική αναφορά με έντονο χαρακτήρα πολιτικής παρέμβασης για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που αποτελεί τα τελευταία 24ωρα πηγή σύγκρουσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.
«Κόκκινα δάνεια»
Στήριξη Ολαντ για πλειστηριασμούς - χρέος
«Αυτό που ανησυχεί πολλούς Ελληνες ιδιαίτερα είναι τα δάνεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μια νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες. Θα πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση - αυτό είναι μια θεμιτή συζήτηση και η συζήτηση αυτή έγινε μεταξύ ημών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ για να προσθέσει: «Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί με τους υπουργούς Οικονομικών, γιατί ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στο Eurogroup και κατόπιν μεταξύ εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων».
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε (στη σύντομη κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου) ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να αποδεχθεί τους όρους που απαιτούν για τα «κόκκινα» δάνεια οι εκπρόσωποι των δανειστών. «Κάποιοι προσπαθούν διά της πλαγίας να επαναφέρουν το Grexit - δεν θα γίνουμε αρένα κατασχέσεων», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας, ακούγοντας εν συνεχεία με ικανοποίηση την παρέμβαση του κ. Ολάντ ώστε να υπάρξει ευελιξία στο θέμα αυτό.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος εξήρε τον κρίσιμο ρόλο του κ. Τσίπρα για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους το περασμένο καλοκαίρι και μιλώντας στη Βουλή συνεχάρη την κυβέρνηση αλλά και τους βουλευτές, που «δεν άκουσαν αυτούς που τους συμβούλευαν να ακολουθήσουν το προσωρινό Grexit.
Η αιχμηρή αυτή αναφορά του Φρανσουά Ολάντ θεωρείται έμμεση, αλλά εξαιρετικά αυστηρή κριτική εναντίον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επέμεινε στη σκληρή στάση, δείχνοντας όλους τους περασμένους μήνες διάθεση ώθησης της χώρας μας στο Grexit. Ο κ. Ολάντ εκτίμησε με νόημα ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της σε όλους του τομείς και ότι πρέπει μετά την αξιολόγηση να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
«Τον περασμένο Ιούλιο περάσαμε δύσκολες στιγμές . Ο Φρανσουά με έπεισε να δεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό», ήταν η φράση με την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός εν τω μεταξύ θέλησε να αναδείξει τον κορυφαίο ρόλο υπέρ της χώρας μας του κ. Ολάντ τον περασμένο Ιούλιο, στη σύνοδο κορυφής.
Κίνδυνος
Στη σχετική απάντηση, δε, που έδωσε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου «επέστρεψε» και στις σημερινές νέου τύπου απειλές, όπως με τα «κόκκινα» δάνεια, για να διευκρινίσει: «Η Ελλάδα πρέπει να βγει από την κρίση που τη μαστίζει. Προϋπόθεση είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Παρεμβάσεις οι παράλογες και ακραίες απαιτήσεις, νεοφιλελεύθερης κοπής. Παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη, είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση. Υπογράψαμε συμφωνία και όχι σύμφωνο παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας. Αν κάποιοι επιμένουν σε αυτό, θέτουν σε κίνδυνο την Ευρώπη».
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»