«Η Αθήνα θέλει έκπτωση λόγω προσφύγων»

Επισκόπηση τύπου

«Η Αθήνα θέλει έκπτωση λόγω προσφύγων»

Οι εμφανείς προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να αποσυνδέσει την προσφυγική κρίση από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δεν φαίνεται να πείθουν τους αναλυτές.
Η Rheinzeitung σημειώνει: «Οι χώρες της ΕΕ και κυρίως η Γερμανία περιμένουν δικαίως από την Ελλάδα να προφυλάξει καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να μεταχειρίζεται καλύτερα τους πρόσφυγες και να δημιουργήσει επιτέλους κέντρα καταγραφής στο Αιγαίο. Όποιος γνωρίζει την κακά οργανωμένη δημόσια διοίκηση μπορεί να φανταστεί πόσο δύσκολο θα είναι για την Ελλάδα να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους. Μια χώρα που επί πέντε χρόνια δεν είναι σε θέση να οικοδομήσει μια λειτουργική φορολογική διοίκηση, δεν θα είναι και σε θέση να δημιουργήσει τόσο βραχυπρόθεσμα ένα λειτουργικό πλαίσιο καταγραφής και περίθαλψης των προσφύγων. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με χρήματα, η Ελλάδα χρειάζεται επιχειρησιακή βοήθεια. Παρά ταύτα με το πρόσθετο επιχείρημα της προσφυγικής κρίσης η Ελλάδα μάλλον θα καταφέρει να αποσπάσει διευκολύνσεις για το χρέος».
Η «συγκρατημένη» αντίδραση του Ντομπρόβσκις
(...) Με το πρόσθετο επιχείρημα της προσφυγικής κρίσης η Ελλάδα μάλλον θα καταφέρει να αποσπάσει διευκολύνσεις για το χρέος
"(...) Με το πρόσθετο επιχείρημα της προσφυγικής κρίσης η Ελλάδα μάλλον θα καταφέρει να αποσπάσει διευκολύνσεις για το χρέος"
«Η Αθήνα θέλει έκπτωση λόγω προσφύγων», τιτλοφορείται άρθρο της Rheinische Post του Ντίσελντορφ που επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Την περασμένη εβδομάδα και σε συνομιλίες στην Αθήνα με τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι επικεφαλής των θεσμών (…) σχημάτισαν εικόνα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν πρόοδο αλλά και καθυστερήσεις. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα έπρεπε να υλοποιήσει 48 βήματα, έτσι το προέβλεπε η συμφωνία που υπεγράφη με τους πιστωτές τον Αύγουστο. Μέχρι στιγμής όμως έγιναν μόλις τα 16. (…) Αναφερόμενη στα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, όπως είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η εφημερίδα παρατηρεί: «Ο Τσίπρας αναζητεί πλέον τρόπους προκειμένου να αποσπάσει από τους δανειστές μια έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις. Στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ο Τσίπρας πρότεινε να χαλαρώσουν οι όροι για τις μεταρρυθμίσεις λόγω της προσφυγικής κρίσης η οποία συνεπάγεται για την Ελλάδα ιδιαίτερες οικονομικές επιβαρύνσεις. Ο Ντομπρόβσκις φέρεται να αντέδρασε ‘εξαιρετικά συγκρατημένα’».
Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ και στην σημερινή επίσκεψη του γερμανού υπ. Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Αθήνα.
«Ο Σταϊνμάγερ μεταβαίνει στην Αθήνα - το προσφυγικό στο επίκεντρο», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV, σημειώνοντας: «Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θα συναντηθεί με τον έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθούν η προσφυγική κρίση και οι κρίσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στη βόρεια Αφρική, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Ένα ακόμη θέμα θα είναι το ελληνικό πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων».
Η καθυστέρηση ζημιώνει την ελληνική οικονομία
Από τη συνάντηση Σταϊνμάγερ-Κοτζιά στο Βερολίνο τον Μάρτιο του 2015
Από τη συνάντηση Σταϊνμάγερ-Κοτζιά στο Βερολίνο τον Μάρτιο του 2015
Στην καθυστέρηση καταβολής της επόμενης υποδόσης ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα αναφέρεται η αυστριακή Wiener Zeitung που σχολιάζει:
«Το νέο πακέτο βοήθειας είναι μόλις τριών μηνών και ήδη υπάρχουν διαφορές μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας. Το Eurogroup επικρίνει το γεγονός ότι έχει υλοποιηθεί το 1/3 από τις υποσχεθείσες 48 μεταρρυθμίσεις». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η καθυστέρηση στην καταβολή της υποδόσης «ζημιώνει εντέλει την ελληνική οικονομία, όπως είπε και ο Ντομπρόβσκις: διότι τα χρήματα που θα έρχονταν σε δόσεις, δεν θα έπρεπε να διοχετευτούν άμεσα για την εξυπηρέτηση του χρέους προς τους διεθνείς πιστωτές. Η χώρα (…) θα μπορούσε να αποπληρώσει έτσι τις εκκρεμείς οφειλές της προς εγχώριες επιχειρήσεις και να αναζωογονήσει με τον τρόπο αυτό την οικονομία».
Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»