Πολιτική Στα όρια των αντοχών τους οι εθελοντές

Πολιτική

Στα όρια των αντοχών τους οι εθελοντές

Στη Σλοβενία, στα σύνορα με την Αυστρία, εθελοντές φροντίζουν τους πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά και βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους. Οι συνθήκες στους καταυλισμούς είναι δύσκολες.
Μια βαριά γλυκερή μυρωδιά απλώνεται μόλις μπαίνει κανείς μέσα στη σκηνή. Παντού σκορπισμένα κουτιά με γάλα και ανοιγμένες συσκευασίες με μπισκότα. Παραδίπλα πεταμένες στο έδαφος πάνες μωρών. Η σκηνή έχει χωρητικότητα 400 ατόμων και τώρα είναι άδεια. Στη σλοβενική πόλη Σεντίλ εθελοντές έχουν ξεκινήσει από τα χαράματα να καθαρίζουν. Ακόμα δεν έχουν καταφθάσει λεωφορεία με νέους πρόσφυγες. Γρήγορα-γρήγορα γεμίζουν τις πλαστικές σακούλες με τα σκουπίδια και σκουπίζουν τα ράντζα.
«Ναι, υπάρχουν πολλά σκουπίδια. Αλλά ο κόσμος έξω δεν γνωρίζει ότι λένε στους πρόσφυγες 'σε δυο λεπτά ανοίγουν τα σύνορα'» λέει μια εθελόντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Slovenska filantropija. Εδώ και μέρες οι εθελοντές φροντίζουν ανά δώδεκα ώρες τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Οι περισσότεροι εθελοντές βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους. «Μακροπρόθεσμα δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτούς τους ρυθμούς» λέει ο Αλόγιζ Κόβασιτς, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στο Μάριμπορ.
Τρεις φορές την ημέρα δίνεται φαγητό στους πρόσφυγες. Δυο φορές κρύο και μια φορά ζεστό, στη μία το μεσημέρι. Παρόλα αυτά κάποιες φορές τα πράγματα είναι δύσκολα. «Κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθούμε με 3.000 πεινασμένους ανθρώπους. Τότε αδειάζουν οι αποθήκες και το βράδυ έρχονται καινούργιοι. Συμβαίνει λοιπόν να μην προλαβαίνουν το ζεστό φαγητό».
Σε ένα ξύλινο πίνακα υπάρχουν και ανακοινώσεις στα αγγλικά, αραβικά και σλοβενικά. Ο Ισμαήλ δείχνει τη φωτογραφία μιας γυναίκας. Έχασε την αδελφή του στα σύνορα Κροατίας-Σλοβενίας. Μια εθελόντρια τον παρακαλεί να γράψει το όνομά του και του λέει ότι θα ζητήσουν σχετικές πληροφορίες από τις κροατικές αρχές.
Σεβόμαστε την επιθυμία των Αυστριακών για μικρά διαλείμματα
Ο πίνακας ανακοινώσεων
Ο πίνακας ανακοινώσεων
Ξαφνικά επικρατεί αναστάτωση στον καταυλισμό. Οι Αυστριακοί έκλεισαν τα σύνορα και δεν επιτρέπουν πλέον την είσοδο σε νέους πρόσφυγες. Μόνο μια γυναίκα με ένα νεογέννητο θα αφήσουν και μετά για μερικές ώρες θα υπάρξει διακοπή της ροής.
«Δεν θέλουμε να κάνουμε στους Αυστριακούς συναδέλφους μας αυτό που μας κάνουν οι Κροάτες» λέει ο εκπρόσωπος τύπου της σλοβενικής αστυνομίας Μίραν Σαντέλ. «Όταν οι Αυστριακοί μας λένε στοπ, χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα, τότε το σεβόμαστε» συμπληρώνει.
Το δύσκολο με την Κροατία είναι ότι αφήνει παράνομα πρόσφυγες στην «πράσινη ζώνη», λέει ο Μίραν Σαντέλ και στη συνέχεια θα πρέπει η αστυνομία να τους περισυλλέγει από τα χωράφια.
Εν τω μεταξύ έχει πιάσει παγωνιά. Κάνει τόσο κρύο που οι αστυνομικοί αφήνουν μικρά παιδιά να μπουν στο αυτοκίνητο τους για να ζεσταθούν. Οι πρόσφυγες επιστρέφουν στη σκηνή. Η απογοήτευση έχει φύγει λίγο από τα πρόσωπά τους. Μόνο αυτή η βαριά μυρωδιά στη σκηνή παραμένει αμείωτη.
Κάτριν Μάρτενς / Μαρία Ρηγούτσου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»