Κινδυνεύει η φήμη του Φραντς Μπεκενμπάουερ

Κινδυνεύει η φήμη του Φραντς Μπεκενμπάουερ

Το σκάνδαλο της FIFA απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ και τώρα φαίνεται να πλήττει και τη δημόσια εικόνα του Φραντς Μπεκενμπάουερ, εκτιμά ο φιλόσοφος και ειδικός σε θέματα αθλητισμού Γκούντερ Γκεμπάουερ.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου της Επιτροπής Ηθικής της FIFA βρέθηκε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ. Στο μικροσκόπιο βρίσκεται η εμπλοκή του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή στην ανάθεση του Μουντιάλ στη Ρωσία το 2018 και στο Κατάρ το 2022.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία DLF ο φιλόσοφος και ειδικός σε θέματα αθλητισμού Γκούντερ Γκεμπάουερ δήλωσε ότι «για πρώτη φορά (σ.σ. ο Μπεκενμπάουερ) βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες στον χώρο του αθλητισμού. Η FIFA που μέχρι τώρα βρισκόταν τουλάχιστον συμβολικά υπό τον έλεγχό του, τώρα τον κατηγορεί. Δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοια αντιμετώπιση. Τον είδαμε το καλοκαίρι του 2014 να αρνείται να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις δραστηριότητές του όσον αφορά την υποψηφιότητα της Ρωσίας. Λίγο καιρό αργότερα δραστηριοποιήθηκε στη Ρωσία, αμειβόταν ή αμείβεται ακόμα από την Γκάζπρομ. Από την αρχή αυτό ήταν περίεργο. Απλά ρωτήθηκε τι έγινε και εκείνος αρνήθηκε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο γιατί ήταν στα αγγλικά. Θα μπορούσε να το χειριστεί και διαφορετικά. Τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού 90 ημερών, έμεινε σπίτι και δεν πήγε στη Βραζιλία. Από εκεί μπορεί να καταλάβει κανείς ότι γι' αυτόν αυτή η διαδικασία είναι ύψιστη προσβολή».
Το αλώβητο γόητρο του «Κάιζερ»
«O Μπεκενμπάουερ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και πάλι να αποθεώνεται»
«O Μπεκενμπάουερ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και πάλι να αποθεώνεται»
Πάντως ο Γκεμπάουερ παρατηρεί και ένα ιδιαίτερο φαινόμενο όσον αφορά την εικόνα και την προβολή του Φραντς Μπεκενμπάουερ. «Υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις που η δημόσια εικόνα του επλήγη. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συνεχίζει να εμφανίζεται ως 'Κάιζερ', ούτε τους θαυμαστές του να συνεχίσουν να τον αποθεώνουν. Αυτό είναι πολύ περίεργο με τον Μπεκενμπάουερ. Μέχρι τώρα είχαμε την εντύπωση ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, μπορεί να λέει και ανοησίες και παρ' όλα αυτά αποθεώνεται».
Τέλος ο ειδικός αναφέρθηκε και στην FIFA και στις υποθέσεις διαφθοράς που κατακλύζουν τον τελευταίο καιρό τον τύπο. «Τα στελέχη, τουλάχιστον τα κορυφαία, που έχουν πρόσβαση σε τεράστια χρηματικά ποσά, τα μεταφέρουν όπως θέλουν. Η δωροδοκία είναι ανεξέλεγκτη. Όλα τα κορυφαία στελέχη φαίνεται να είναι διεφθαρμένα. Στο μεταξύ κατηγορούνται τα μισά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Σκεφτείτε το: οι 11 από τους 22. Τώρα κατηγορείται και ο αντιπρόεδρος κλπ. Δεν υπάρχει κανένας πια στην κορυφή που θα μπορούσε να είναι κατά κάποιον τρόπο αποτελεσματικός».
Αλεξάνδρα Κοσμά (DLF)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc