Κλίμα ακραίας πόλωσης στην Τουρκία

Πολιτική

Κλίμα ακραίας πόλωσης στην Τουρκία

H αντίστροφη μέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία έχει ξεκινήσει. Μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης και με νωπά τα τραύματα από τη διπλή βομβιστική επίθεση η χώρα προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί.
Λέγεται ότι αυτές τις μέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κοιτάζει με ιδιαίτερη προσοχή τα προεκλογικά πλακάτ με το σύνθημα «δεν υπάρχει το εσύ ή το εγώ, υπάρχει μόνο η Τουρκία». Πρόκειται για μια έκκληση ενότητας πριν τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.
Προεκλογικές δυσκολίες
Ο Νταβούτογλου χαιρετίζει μαζί με τη γυναίκα του την εκλογή του στην κορυφή του ΑΚΡ
Ο Νταβούτογλου χαιρετίζει μαζί με τη γυναίκα του την εκλογή του στην κορυφή του ΑΚΡ
Όμως η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και το εκλογικό σώμα εμφανίζεται διαιρεμένο και πολωμένο όσο ποτέ στο παρελθόν. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι ορκισμένοι οπαδοί του προέδρου Ερντογάν, και από την άλλη οι ορκισμένοι αντίπαλοί του. Ακόμη κι αν η εκλογική αναμέτρηση δεν αφορά τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, από την έκβασή της εξαρτάται εάν δρομολογηθεί η αρχή του τέλους του ή η αρχή προς την παντοδυναμία του.
Στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου βίωσε την κατακόρυφη πτώση της δύναμης του κόμματός του" Δικαιοσύνη και της Ανάπτυξη" (ΑΚΡ) από την σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία στο 41%. Αλλά κι αυτό το ποσοστό αρκούσε για το σχηματισμό κυβέρνησης, εάν δεν πέρναγε το όριο του 10%, το μισητό στον Ερντογάν φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Η συνέχεια είναι γνωστή. Το ΑΚΡ δεν κατάφερε να βρει κυβερνητικό εταίρο και έτσι ο δρόμος και πάλι προς την κάλπη απεδείχθη μονόδρομος.
Σε αυτήν την πορεία, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, σημείο καμπής ήταν η διπλή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας. Επρόκειτο για ένα συμβάν που προσέδωσε νέες διαστάσεις στη βία. Ήταν το αποκορύφωνα μηνών κλιμάκωσης βίαιων γεγονότων στη χώρα με το απαγορευμένο κόμμα ΡΚΚ. Ο ίδιος ο Ερντογάν μίλησε για έναν αγώνα «μέχρις ότου εξαφανιστεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».
Και τρίτος εκλογικός γύρος;
Το μακελειό στην Άγκυρα όξυνε το κλίμα πόλωσης στη χώρα. Για το φιλοκουρδικό HDP, η βομβιστική επίθεση είχε πραγματικό στόχο το ίδιο το κόμμα. Ο συμπρόεδρός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς θεώρησε υπεύθυνη την πολιτική ηγεσία και έκανε λόγο για «επίθεση του κράτους εναντίον του λαού». Επικριτές κατηγόρησαν τον Ερντογάν ότι στο παρελθόν στήριξε την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η τουρκική κυβέρνηση αντιμετώπισε με αδεξιότητα τη βομβιστική επίθεση. Ο Νταβούτογλου είπε ότι οι αρχές διαθέτουν κατάλογο με ονόματα δυνητικών βομβιστών, αλλά σε ένα κράτος δικαίου δεν είναι δυνατόν να διώκεις υπόπτους, εάν δεν κάνουν πρώτα την πράξη.
Αλλά και η αποτυχημένη προσπάθεια του Νταβούτογλου να αποστασιοποιηθεί καθαρά από την ιδεολογία του IS προκάλεσε ειρωνικά σχόλια. «Ανάμεσα στην κατανόηση του Ισλάμ από το IS και την τουρκική κυβέρνηση υπάρχει απόσταση, όχι 180 αλλά 360 μοιρών, υπονοώντας χωρίς να το θέλει την πλήρη ιδεολογική σύμπλευση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει εάν το ΑΚΡ απολέσει και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία; «Δεν απομένει παρά ο δρόμος συνασπισμού με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP», υποστηρίζει ο Σινάν Ιλγκέν από το Κέντρο Οικονομικών Σπουδών και Εξωτερική Πολιτικής. «Ο μεγαλύτερος άγνωστος παράγων είναι εάν ο Ερντογάν δεχθεί αυτόν τον συνασπισμό, ή εάν οδηγήσει τη χώρα και σε τρίτο εκλογικό γύρο, πράγμα καθόλου απίθανο» τονίζει.
Ειρήνη Αναστασοπούλου / dpa

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc