Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 23:29 |

Γ. Ντάισελμπλουμ και Β. Σόιμπλε: «Βαθιά θλίψη» για το αποτέλεσμα στην κυπριακή Βουλή

Γ. Ντάισελμπλουμ και Β. Σόιμπλε: «Βαθιά θλίψη» για το αποτέλεσμα στην κυπριακή Βουλή
Τη «βαθιά του θλίψη», εξέφρασε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γιέρεν Ντάισελμπλουμ, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κυπριακής Βουλής, επαναλαμβάνοντας πως οι προϋποθέσεις, το ύψος του δανείου των 10 δισεκ. ευρώ της ευρωζώνης και η ανάγκη απομείωσης του χρέους της Κύπρου εξακολουθούν να υφίστανται.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών: «Η πρόταση εκ μέρους της ευρωζώνης και του Γιούρογκρουπ προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται το κυπριακό γήπεδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό».

«Επιβεβαιώνω πως το Γιούρογκρουπ είναι έτοιμο να συνδράμει την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ.
Αντίστοιχη ήταν και η δήλωση του Β. Σόιμπλε, στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF, που δήλωσε ότι: «Καταγράφουμε με θλίψη την απόφαση αυτή. Προκειμένου να υπάρξει σχέδιο δανεισμού, έχουμε ανάγκη από μία αξιόπιστη λύση, προκειμένου να γνωρίζουμε τον τρόπο που η Κύπρος θα ξαναβρεί την έξοδο στις χρηματοοικονομικές αγορές. Προς ώρας το χρέος είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να μειωθεί».


«Είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση», 
συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, λέγοντας πως η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλον, πλην τον εαυτό της.
Μάλιστα, προειδοποιώντας να αποφευχθούν οι «ανεύθυνες» αποφάσεις, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε μία κατάσταση όπως αυτή, όταν υποβόσκει η χρεωκοπία, τότε οι πιστωτές θα πρέπει να συμμετάσχουν εάν θέλουν να αποφύγουν μία χρεωκοπία. Εάν θέλει κανείς να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη, τότε οι τραπεζικοί επενδυτές θα πρέπει να κάνουν μία αντίστοιχη συνεισφορά. Εάν αυτό θα είναι μία συμμετοχή των ομολογιούχων και των τραπεζών (bail in), ή ένας δασμός, αυτό εναπόκειται στην ίδια την Κύπρο να το αποφασίσει».
  • Πηγή:ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters
  • Επιμέλεια σύνταξης:Νάσος Μπράτσος

Comments

lornion said…
This comment has been removed by the author.
lornion said…
τα συμπεράσματα δικά σας

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»