Επαναφέρει με άλλη μορφή το 75%

Η λιτότητα θα φέρει στην Ευρώπη κοινωνική έκρηξη, προειδοποιεί ο Ολάντ

Ο Φρανσουά Ολάντ
Ο Φρανσουά Ολάντ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 0
Παρίσι, Γαλλία
Σε υπεράσπιση του ως τώρα έργου του προχώρησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία ότι η μάλλον μέτρια κατάσταση για την χώρα θα βελτιωθεί σύντομα. Προειδοποίησε δε ότι η επιμονή στη λιτότητα θα καταδικάσει την Ευρώπη σε έκρηξη.

Έχοντας να αντιμετωπίσει από τα μικρότερα ποσοστά δημοφιλίας ο Ολάντ πιέζεται από τα μακροοικονομικά μεγέθη με την ανάπτυξη καθηλωμένη και την ανεργία να ανεβαίνει συνεχώς. Από την άλλη πλευρά, η διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησής του να πιάσει η Γαλλία τους στόχους το 2013 αλλά ένα χρόνοι αργότερα (για να μην ρισκάρει βαθύτερη ύφεση) έχει προκαλέσει την γκρίνια του Βερολίνου, μέσα μάλιστα σε ένα σκηνικό που αναστατώθηκε εκ νέου λόγω των αποφάσεων για την Κύπρο μετά από μία περίοδο σχετικής ηρεμίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ επέμεινε στη θέση του ότι τα χειρότερα της κρίσης του ευρώ έχουν περάσει. Παραδέχτηκε πάντως ότι, όταν ανέλαβε τον περασμένο Μάιο, βρήκε προβλέψεις για την ανάπτυξη που δεν ήταν ρεαλιστικές.

Υπενθύμισε πάντως στο τηλεοπτικό κοινό ότι είχε όμως την ειλικρίνεια να εξηγήσει στη κοινή γνώμη ότι, εν μέσω επιβράδυνσης, τα προβλεπόμενα ποσοστά δεν ήταν πλέον εφικτά.

Το 2012 και το 2013 είναι δύσκολες χρονιές, παραδέχτηκε, και μίλησε για τις περικοπές που πρέπει να γίνουν αυτήν την χρονιά ώστε από την επόμενη, το 2014, να βελτιωθεί η κατάσταση. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κάποια οικογενειακά επιδόματα θα δίνονται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο Γάλλος πρόεδρος σε μία αναφορά του με ευρύτερο ενδιαφέρον υπενθύμισε ότι τα οικονομικά των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να είναι σφιχτά αλλά όχι σε πνεύμα λιτότητας, γιατί διαφορετικά «θα καταδικάσουν την Ευρώπη σε μία [κοινωνική] έκρηξη και στην ύφεση».

Όταν υπάρχει ύφεση στην Ευρώπη, η Γερμανία βγαίνει χαμένη σημείωσε ενώ μίλησε και για την άνοδο του λαϊκισμού σε όλη την ήπειρο. Με τη Γερμανία έχουμε σχέση φιλικής έντασης και δεν έχουμε διαμάχη για την λιτότητα, υπογράμμισε εξάλλου.

«Προτεραιότητά μου είναι η απασχόληση»

Ο Ολάντ έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση της απασχόληση (η ανεργία επί των ημερών του είναι στα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών και δεν λέει να υποχωρήσει), με παράλληλα έμφαση και στην ενίσχυση της εθνικής παραγωγής.

Ο Γάλλος πρόεδρος περιέγραψε μάλιστα μέτρα που θα συνιστούν ένα «σοκ απλοποίησης» των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα επανέφερε το ζήτημα του φόρου 75% επί των εισοδημάτων άνω του ενός εκατομμυρίου. Σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία απέρριψε το μέτρο, είπε και σημείωσε ότι το μέτρο θα ισχύσει με άλλη μορφή.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να το επανεισάγει, φορολογώντας κατά 75% το ποσό των αποδοχών των στελεχών που αμείβονται με πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ· το ποσό θα πληρώνεται από την εταιρεία. «Οι υψηλόμισθοι δεν θα μπορούσαν να κάνουν αυτήν την προσπάθεια για δύο χρόνια;», αναρωτήθηκε.
Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»