Οικονομία

Η ηρεμία θα επιστρέψει στην Κύπρο

Σύντομα θα επέλθει και πάλι ηρεμία στην Κύπρο εκτιμά ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ, σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία
Πρωτοφανή χαρακτηρίζει τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στην Κύπρο χαρακτηρίζει ο Μίχαελ Κέμερ. Εντούτοις, δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή ως προς τους περιορισμούς που τέθηκαν, όπως εκτιμά:

«Στην ειδική περίπτωση της Κύπρου δεν γίνεται διαφορετικά. Φυσικά και δεν είναι καλό, καθώς αντίκειται στην αρχή της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και φυσικά αντίκειται στην αρχή που θέλει τον καθένα να έχει πρόσβαση στα χρήματά του. Αλλά θα πρέπει να δει κανείς ότι η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση με έναν υπερτροφικό τραπεζικό τομέα. Από την άλλη βέβαια η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα. Έχει την οικονομική δύναμη του κρατιδίου της Βρέμης. Δεν θα πρέπει λοιπόν να υπερτιμούμε το πρόβλημα. Οι συνολικές του διαστάσεις είναι απολύτως εμφανείς και σαφείς».

Πώς αναμένει να αντιδράσουν οι Κύπριοι το ερχόμενο διάστημα; Εκτιμά ότι θα κάνουν κάθε τόσο αναλήψεις μέχρι τελικά να αδειάσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς;

«Πιστεύω ότι θα επέλθει και πάλι ηρεμία. Οι άνθρωποι θα συνηθίσουν. Και δεν πιστεύω ότι είναι εύκολο για τον καθένα να πάρει τα χρήματά του και να τα μεταφέρει στο εξωτερικό. Φυσικά και υπάρχει μια αναταραχή, αλλά εκτιμώ, εφόσον και η κυβέρνηση προχωρήσει σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και υποδείξει στους ανθρώπους ποια θα είναι η συνέχεια, ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και πάλι μετά από μερικές μέρες».

Δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι Γερμανοί
Αισιόδοξος ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ
Υπάρχουν συνέπειες για τις γερμανικές τράπεζες και τους γερμανούς καταθέτες;

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν συνέπειες για τις γερμανικές τράπεζες. Οι γερμανοί καταθέτες, οι γερμανοί επενδυτές βλέπουν ότι η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση. Η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στην Κύπρο. Επίσης, δεν μπορεί να συγκριθεί το νομικό πλαίσιο. Στη Γερμανία διαθέτουμε ένα καλά λειτουργικό και ένα πολύ σταθερό σύστημα όσον αφορά την εγγύηση των καταθέσεων. Επίσης, από το 2011 έχουμε στη Γερμανία έναν νόμο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών που σε τέτοιες περιπτώσεις θα έλεγε ξεκάθαρα ότι δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στις καταθέσεις αποταμιευτών, ούτε σε εκείνες που ξεπερνούν το όριο των 100.000 ευρώ. Αλλά όπως σας είπα, ο βασικός λόγος είναι ότι οι Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η οικονομική σταθερότητα, η οικονομική κατάσταση της Γερμανίας είναι τελείως διαφορετική, πολύ καλύτερη από ότι στην Κύπρο».

Θα πρέπει να ανησυχούν ενδεχομένως οι καταθέτες στην Ιταλία, ρωτήθηκε ο Μίχαελ Κέμερ;

«Όχι, δεν πιστεύω ότι πρέπει να φοβούνται. Η Ιταλία πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία δεν είναι σταθερή στην παρούσα φάση, αυτό δεν μας χαροποιεί φυσικά, εντούτοις ελπίζω ότι η κατάσταση στην Κύπρο θα καταδείξει σε όλους πόσο σημαντικό είναι να βάζεις σε τάξη τα του οίκου σου και να προχωράς σε εξυγίανση».

Friedbert Meurer (DLF) / Κώστας Συμεωνίδης                    dw de

Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc